Κυκλοφόρησε η πρώτη επίσημη βιογραφία του «αιρετικού» Ηλία Πετρόπουλου

Αφορμή για την εν λόγω συγγραφή ήταν η συνάντηση του Γιάννη Βασιλακάκου
με τον Ηλία Πετρόπουλο τον Γενάρη του 2003, στο Παρίσι

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες, αμφιλεγόμενες και προκλητικές προσωπικότητες των νεοελληνικών γραμμάτων - αυτή του Ηλία Πετρόπουλου έχει πλέον τη δική της βιογραφία. 

Πρόκειται για την «πρώτη επίσημη βιογραφία του "τεχνίτη της διαστροφής", του Ηλία Πετρόπουλου, την οποία υπογράφει ο Γιάννης Βασιλακάκος» με τίτλο «Ηλίας Πετρόπουλος: ένας τεχνίτης της διαστροφής (Σεργιάνι στον κόσμο ενός αιρετικού ελληνολάτρη)». 

Αφορμή για την εν λόγω συγγραφή ήταν η συνάντηση του συγγραφέα με τον Ηλία Πετρόπουλο τον Γενάρη του 2003, στο Παρίσι, όπου o Γιάννης Βασιλακάκος ήταν προσκεκλημένος του Βασίλη Βασιλικού, τότε πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO. 

Ο Γιάννης Βασιλακάκος καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία με έναν εντελώς πρωτότυπο και ιδιόρρυθμο τρόπο, αντίστοιχο της προσωπικότητας του Πετρόπουλου. Προσεχώς θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Νεφέλη.


Ο βίος του Ηλία Πετρόπουλου

Ο Ηλίας Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1973. Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό, πολέμιος των ακαδημαϊκών και του κατεστημένου, ο Πετρόπουλος ήταν ο πρώτος λαογράφος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με το περιθώριο και κατέγραψε πρόσωπα και πράγματα περιφρονημένα από την επίσημη ιστορία της χώρας του. Έζησε από κοντά ρεμπέτες, αλήτες, μάγκες, πόρνες και ομοφυλόφιλους, φυλακισμένους και καταδιωκόμενους, που έγιναν οι ήρωες των βιβλίων του. Ακάματος συγγραφέας και ερευνητής έγραφε μέχρι το 2003 που πέθανε από καρκίνο.

Ο Πετρόπουλος λογοκρίθηκε και καταδικάστηκε τέσσερις φορές από τα ελληνικά δικαστήρια για τον αναρχικό χαρακτήρα των γραπτών του. Για το βιβλίο του «Τα ρεμπέτικα τραγούδια», που δεν έφερε σφραγίδα λογοκρισίας, η χούντα τον καταδίκασε σε πεντάμηνη φυλάκιση το 1968, όπως και για τα Καλιαρντά το 1972 και για το κείμενό του Σώμα, που δημοσίευσε στο περιοδικό Τραμ. Το 1972 διεκδίκησε και πέτυχε να αποκτήσει αστυνομική ταυτότητα η οποία ανέγραφε στο θρήσκευμα «άθεος». Μέχρι το 1998 —δηλαδή για πάνω από 25 χρόνια και μέχρι τα 70 του— εκκρεμούσε εναντίον του καταδίκη σε φυλάκιση για προσβολή της θρησκείας. Κουρασμένος από το κυνηγητό και απογοητευμένος, μετακόμισε στο Παρίσι το 1975, από όπου συνέχισε ασταμάτητα να γράφει βιβλία για την Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr