«Η γλώσσα είναι μόνο μέσον»: Ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Με την ευκαιρία έκδοσης των «Αναλέκτων» του Αλέξανδρου Δελμούζου, η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη), με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), μας προσκαλεί στην Ημερίδα που διοργανώνει με θέμα: «Η γλώσσα είναι μόνο μέσον». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, (Βασ. Κωνσταντίνου 48) την Τετάρτη 29 Απριλίου και ώρα 18:30.
 
Η γλώσσα είναι μόνο μέσον
Δημιουργός του φιλελεύθερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου Βόλου στα 1908 και συνιδρυτής −μαζί με το Μανόλη Τριανταφυλλίδη και το Δημήτρη Γληνό− του ιστορικού Εκπαιδευτικού Ομίλου στα 1910, ο Αλέξανδρος Δελμούζος (1880-1956) αγωνίστηκε για μια εθνική λαϊκή παιδεία, βασισμένη στη διδασκαλία της δημοτικής γλώσσας.

Με την ευκαιρία έκδοσης –σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών ¦Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη)− των «Αναλέκτων» του Αλέξανδρου Δελμούζου, η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη σε έναν από τους  ριζοσπαστικότερους και ταυτόχρονα πιο νηφάλιους υπέρμαχους της πολιτικής μεσότητας εκπαιδευτικούς.

Η διδάκτορας σύγχρονης ιστορίας Αλεξάνδρα Πατρικίου, που επιμελήθηκε την τεκμηρίωση και ολοκλήρωση των «Αναλέκτων», θα παρουσιάσει τις αρχές που διέπουν τη σύνθεση του βιβλίου, όπως τις σχεδίασαν ο  ιστορικός της εκπαίδευσης Αλέξης Δημαράς και ο καθηγητής νεοελληνικής γλώσσας Χρίστος Τσολάκης.

Ο Χάρης Αθανασιάδης, ιστορικός της εκπαίδευσης και αναπληρωτής καθηγητής στο Παν/μιο Ιωαννίνων, θα μιλήσει για την πολυτάραχη, αντιφατική υποδοχή των ιδεών του Δελμούζου μετά το θάνατό του.

Ο Γιώργος Κεχαγιόγλου, ομότιμος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας του Παν/μίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Ν.Σ., θα κάνει μια επανεκτίμηση του έργου που πρόσφερε το τρίτο δημιούργημα του Δελμούζου, το Πειραματικό Σχολείο του Παν/μίου Θεσσ/κης, που πρωτολειτούργησε το 1934.

Τρεις ομιλητές θα παρακολουθήσουν πώς εξελίχθηκαν στις μέρες μας κεντρικές ιδέες του Δελμούζου: Ο  Γιάννης Αντωνίου θα μιλήσει για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και την αρχή της αριστείας, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης και η Άννα Φραγκουδάκη για την εθνική διάσταση της δημοτικιστικής ιδέας και την επικαιρότητα που έχει η αντιπαράθεση πάνω στην αξία της εθνικής ταυτότητας.
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr