10 ταινίες must από το φετινό φεστιβάλ Καννών: sex, drugs and rock 'n' roll

Μια από τις πιο σοβαρές διοργανώσεις, ήταν η φετινή διοργάνωση των Καννών σύμφωνα με τους διεθνείς κριτικούς κινηματογράφου.

Οι Κάννες παραμένουν οι Κάννες για ένα λόγο, και αυτός είναι οτι πάντα αναγνωρίζεις αυθεντικές ταινίες που πραγματικά είναι αυθεντικές και ιδιότυπες. Πέραν των μεγάλων μπλοκμπάστερ, υπάρχει και αυτό το σινεμά και είναι το σινεμά που αναγνωρίζει ταλέντα όπως ο Γιώργος Λάνθιμος.  Ίσως οφείλεται στους αδερφούς Κοέν που προέδρευαν ίσως στην φετινή διοργάνωση. 


Ιδού οι ταινίες που οι περισσότεροι κριτικοί κινηματογράφου σημειώνουν ως «must» για να δούμε την σεζόν που έρχεται: 



Ice & Sky του Luc Jacquet
Είναι ένα ντοκιμαντέρ που συζητήθηκε πολύ και αφορά το περιβάλλον. Ο σκηνοθέτης είναι ο δημιουργός της “Πορείας των Πιγκουίνων” ακόμα ενός ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκε παγκοσμίως. Η ταινία είναι στην ουσία μια επεξήγηση του πως φτάσαμε σήμερα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 


A Tale of Love and Darkness της Natalie Portman
Πέραν από το “σκάνδαλο¨με το διαφανές της φόρεμα που... στιγμάτισε τις Κάννες, η ηθοποιός και σκηνοθέτης, έλαβε πάρα πολύ θετικές κριτικές για την πρώτη της σκηνοθετική προσπάθεια όπου παίρνει τις πρώτες σελίδες από τα απομνημονεύματα του συγγραφέα Αμός Οζ -πολύ αγαπητός και στην Ελλάδα- που περιγράφει την αρχή του κράτους του Ισραήλ το 1949 και περιγράφει την βιαιότητα της νεώτερης ιστορίας της περιοχής. Και παρόλο που η ταινία είναι εξαιρετική, κατά γενική ομολογία είναι υποκειμενική παρουσιάζοντας τους Άραβες ως κακούς (η Portman είναι Ισραηλινή). 

Inside Out των Pete Docter και Ronaldo Del Carmen
Η Pixar επανέρχεται με κινούμενα σχέδια με άποψη. Η εντεκάχρονη Riley, μετατρέπει τα συναισθήματα της σε χαρακτήρες προσπαθώντας να φτιάξει μια νέα ζωή αφού μετακομίζει με την οικογένεια της και χάνει τους φίλους της. 

Macbeth του Justin Kurzel
Μετά το Snowtοwn που είχε αφήσει όλους τους σινεφίλ άναυδους, ένα σκληρό πορτραίτο ενός Αυστραλιανού μανιακού δολοφόνου, τώρα ο Kurzel έχει τον Michael Fassbender ως Macbeth και την Marion Cotillard ως την λαϊδη του. 
The Assassin του Hou Hsiao-hsien
Βασισμένο σε παραμύθι, το Κορεάτικο αυτό action movie μιλάει για μια γυναίκα δολοφόνο εκδικητή. Σπαθιά, μίσος, εκδίκηση και.. φούστες. 

Carol του Todd Haynes
Η Cate Blanchett σε λεσβιακό ερωτικό δράμα, είναι από μόνη της αιτία για να δει κανείς αυτή την ταινία. Τυχαίνει να έχει εξαιρετική σκηνοθεσία και το αντικείμενο του πόθου της Cate να είναι η Rooney Mara. Μελαγχολική, βαθιά συναισθηματική και σίγουρα μια σινεφίλ οπτασία με εξαιρετική φωτογραφία και κουστούμια. 




Ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου
Δεν είναι μόνη η βράβευση που σιγουρεύει την αποδοχή του Λάνθιμου ως ενός σοβαρού ευρωπαίου auteur, αλλά και η τρελή ιστορία του Αστακού, που κατά βάθος είναι πολύ ρομαντική. Όποιος δεν είναι σε ζευγάρι θα μετατραπεί σε κάποιο ζώο. Και ο Κόλι Φάρελ ως απογοητευμένος σίνγκλ, η Λέα Σεντου ως ερωτικό ενδιαφέρον και φυσικά το υπόλοιπο καστ αποτελούν must επιλογή θέασης. 



Dheepan του Jacques Audiard
Μετά το Charlie Hebdo, οι Κάννες δίνουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα, βραβεύοντας μια γαλλική ταινία που μιλάει για το δύσκολο θέμα της μετανάστευσης και της “αφομοίωσης” των ξένων στην γαλλική κουλτούρα. Τρεις μετανάστες από την Σρι-Λάνκα και η πάλη τους να μπουν στην γαλλική πραγματικότητα. 

Amy του Asif Kapadia
Λύπη τεράστια λύπη για μια μαγική φωνή που σίγησε πρόωρα. Και παράλληλα πολύ προσωπικές στιγμές της μεγάλης τραγουδίστριας Amy Winehouse των ανθρώπων που την χρησιμοποίησαν αλλά και τους πραγματικούς της φίλους. Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την Βρετανίδα σταρ. 



Love του Gaspar Noé
Δεκατρία χρόνια μετά το Irreversible, ο Noe σοκάρει ξανά και αυτή τη φορά ακόμα περισσότερο. Μια ταινία για το σεξ και το πόσο στενά συνδεδεμένο είναι με την αγάπη. Ένα νεαρό ζευγάρι αποφασίζει να βάλει τρίτο άτομο στο κρεβάτι του. Ο Noe δίχασε τις Κάννες, κυρίως για την σκηνή εκσπερμάτισης μπροστά στην κάμερα. 









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr