Οι γυναίκες του Man Ray αποκαλύπτονται στην Άνδρο

Οι γυναίκες του Man Ray αποκαλύπτονται στην Άνδρο

Μεγάλη έκθεση φωτογραφίας του σημαντικού σουρεαλιστή στο μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο, αφιερωμένη στην γυναικεία φιγούρα 

Οι γυναίκες του Man Ray αποκαλύπτονται στην Άνδρο

Είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους του Σουρεαλισμού και ένας εκ των μεγάλων καλλιτεχνών του περασμένου αιώνα. Τολμηρός, πρωτοπόρος και αυθεντικός, είναι ένας από τους φωτογράφους που «έφτιαξαν» σχολή για όλους τους επόμενους. Ο ίδιος έλεγε πως φωτογραφίζει ότι δεν επιθυμεί να ζωγραφίσει, «αυτά τα οποία έχουν ήδη δική τους ύπαρξη». 

Είναι η πρώτη στον κόσμο θεματική έκθεση που έχει θέμα τις γυναίκες με τίτλο «Τα πρόσωπα της Γυναίκας». Είναι βέβαια μια θεματική με την οποία έχει εκτενώς ασχοληθεί ο Αμερικανός καλλιτέχνης. Ο Ray είναι από τους λίγους Αμερικανούς που αναδείχθηκαν πρώτα στην Ευρώπη και μετά στην χώρα του. Bon vivant, boheme και υπερασπιστής της ελευθερίας αλλά και του υποσυνείδητου, λάτρης των γυναικών και της αισθητικής, όπως όλοι οι Σουρεαλιστές, μπήκε γρήγορα στην ομάδα των λογίων του Παρισιού κάνοντας παρέα με τον Χέμινγουέι και τον Ερνστ. 


Κλείσιμο

Ξεκίνησε ως ζωγράφος, αλλά τον κέρδισε η φωτογραφία, χωρίς βέβαια να εγκαταλείψει τη ζωγραφική ποτέ. Μέχρι και με τον κινηματογράφο πειραματίσθηκε και έμεινε στην ιστορία για τα λεγόμενα Rayographs του. Σύμβολο όμως της δουλειάς του στο ευρύ κοινό παραμένει η γυναικεία υπόσταση, είτε σε μια γυμνή πλάτη στο έργο με τίτλο «Tο βιολί του Ingres»,ή το βλέμμα η φωτογραφία γκρο πλαν σε ένα γυναικείο βλέμμα, με τίτλο «Δάκρυα».

Η έκθεση αυτή, με πολύτιμο υλικό, αυθεντικές παλιές φωτογραφίες που απαρτίζουν συνολικά 150 έργα είναι ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα-συνεργασία του Mουσείου Bασίλης και Eλίζας Γουλανδρή με το Iδρυμα Man Ray, και την επιμελήθηκε η Mαρία Kουτσομάλλη, που εργαζόταν ως τώρα στο Christie’s.


Tον Kατάλογο επιμελείται ο Aνδρέας Γεωργιάδης, έκδοση της Mικράς Άρκτου.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης