Πρεμιέρα για τον «Αίαντα» στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Η παράσταση σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κουρή, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 17 Ιουλίου στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στην Επίδαυρο, ο Νίκος Κουρής θα κληθεί να ενσαρκώσει έναν μυθικό ήρωα, όπως είναι ο Αίας του Σοφοκλή.

Ο Αίας θεωρείται η παλαιότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, ενδεικτική ωστόσο της θεατρικής ιδιοφυΐας του. Μετά το θάνατο του Αχιλλέα, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων είναι ο Αίας. Ωστόσο, κατά την κρίση των όπλων, οι Έλληνες αρχηγοί αποφασίζουν τα όπλα του νεκρού ήρωα να δοθούν στον Οδυσσέα. Ο Αίας θίγεται βαθιά από τη μεγάλη αδικία. Θυμωμένος, επιχειρεί να επιτεθεί τους Αχαιούς, όμως η Αθηνά θολώνει το μυαλό του και η φονική του μανία ξεσπάει στα κοπάδια τους. Όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί τι έκανε, η αξιοπρέπειά του έχει πληγεί τόσο ώστε ο ήρωας επιλέγει να αυτοκτονήσει.

«Οχι, ο Αίας δεν έχει μεγαλομανία. Είναι πάρα πολύ άξιος! Είναι ο δεύτερος πιο ικανός πολεμιστής μετά τον Αχιλλέα. Με τα έργα του έγινε αυτό που έγινε. Οχι με τις ιδέες του. Δεν είναι ένας φιλόδοξος που δεν του δίνουν αυτά που δικαιούται. Γιατί τα δικαιούται ο Αίας τα όπλα του Αχιλλέα. Και όχι ο Οδυσσέας που δεν πολέμησε ποτέ. Ο Οδυσσέας κέρδισε τα όπλα με πολιτικά τεχνάσματα», είχε πει για τον ρόλο του ο Νίκος Κουρής στο Thema People.

H παράσταση  σε μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 17 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου.  Τους κεντρικούς ήρωες ερμηνεύουν οι : Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Ουζουνίδου, Παντελής Δεντάκης, Γιάννης Κλίνης, Δημήτρης Παπανικολάου.

Συμμετέχουν:  Μιχάλης Τιτόπουλος, Θύμιος Κούκιος, Δαβίδ Μαλτέζε, Δημήτρης Πασσάς
Κρις Ραντάνοφ, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χρήστος Μαλάκης, Σταύρος Σβήγκος
Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Μάνος Στεφανάκης, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης

«Η παράσταση προσπάθησε να κινηθεί ανάμεσα στην αφήγηση και την υπόκριση.  Με την παρουσία ενός ραψωδού, που βγαίνει μέσα από το χορό, και με τη βοήθεια της μουσικής, θελήσαμε να φτιάξουμε μια παράσταση που να είναι ένα τραγούδι για τον Αίαντα, Για τον κάθε Αίαντα ως τις μέρες μας. Κι επειδή με ενδιαφέρει, ακόμα και ώς υπόθεση εργασίας, να βρίσκω αναλογίες μέσα στο χρόνο, ακόμα και μέχρι την εποχή μας, η σκέψη μου στάθηκε στην Επανάσταση του  ’21.  Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ένας ήρωας, από τις μεγαλύτερες μορφές του Αγώνα, ένιωσε στο πετσί του τον παραμερισμό του από τους πολιτικούς. Η νέα τάξη πραγμάτων δεν τον χρειαζόταν τον χτεσινό ήρωα, έπρεπε να τον ακυρώσει. Αμαυρώνοντας το όνομά του και παίρνοντας τη ζωή του με τον πιο βίαιο τρόπο. Αυτές οι αναλογίες, που βασίζονται σε κάποια κοινά στοιχεία, δεν χρειάζεται να δηλώνονται φωναχτά, ωστόσο επηρέασαν τη σκηνοθετική ματιά, τη μουσική και την αισθητική της παράστασης», αναφέρει ο σκηνοθέτης στο σημειώμα του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr