Έργα του Χριστόδουλου Γκαλτέμη «ταξιδεύουν» στη Ναύπακτο

Στο Φετιχιέ Τζαμί, στο Λιμάνι της Ναυπάκτου, από τη 1η ως τις 10 Αυγούστου, θα εκτίθενται έργα του Έλληνα ζωγράφου και χαράκτη



Αν η Ελλάδα μπορούσε να χωρέσει σε μια βόλτα, θα ήταν αρκετό ένα σεργιάνι στα έργα του ζωγράφου και χαράκτη Χριστόδουλου Γκαλτέμη. Μια πόρτα, ένα σπίτι, δυο οικείες μορφές, ένα δέντρο…μια ιστορία που οι λέξεις έχουν σχήματα, χρώματα, νοσταλγία, φως και αισιοδοξία.

Αν κάτι λείπει όσο τίποτα άλλο από τις μέρες μας είναι το αυτονόητο. Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης αυτό ακριβώς εκφράζει. Δεν θέλει να διδάξει, δεν θέλει να νουθετήσει, δεν θέλει να υποκαταστήσει τη πραγματική τέχνη με κάποια αδιόρατα μηνύματα, που πρέπει κάποιος να αναζητήσει μπροστά σε ένα έργο του. Η τέχνη του δεν είναι αίνιγμα. Είναι άνοιγμα στο αυτονόητο, που αποτυπώνεται σε μυριάδες χρώματα και χιλιάδες πινελιές, σαν να χαρτογραφούν τον γενετικό μας κώδικα που έχει ταυτιστεί με όσα γνωρίζουμε από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας, σε αυτή την ευλογημένη γωνιά του πλανήτη. Τέχνη χωρίς αφαιρέσεις και χωρίς παραλειπόμενα. Καθάρια, αυθεντική, ζωντανή, διαχρονική.

Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης καταφέρνει ακόμα και εκεί που απουσιάζει το χρώμα, στα χαρακτικά του έργα, να το διατηρεί μέσα από τη λεπτομέρεια του σχεδίου που δεν αφήνει αμφιβολία για τη βαθιά γνώση και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Καλλιτέχνης και ακάματος εργάτης, συνθέτει εικόνες και δημιουργεί παραστάσεις με μια φαινομενική απλότητα και μια ουσιαστική ευλάβεια απέναντι στην αισθητική.

Στο Φετιχιέ Τζαμί, στο Λιμάνι της Ναυπάκτου, από τη 1η ως τις 10 Αυγούστου, θα εκτίθενται έργα του Χριστόδουλου Γκαλτέμη που είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες, με δεκάδες διακρίσεις και πορεία που τον καθιστά σημείο αναφοράς για πολλούς νεότερους ζωγράφους και κρίκο μεταξύ της προηγούμενης και της παρούσας γενιάς καλλιτεχνών. Τη καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ζωγράφος Νίκος Καλατζής.

Η διαδρομή του από την Ήπειρο που γεννήθηκε μέχρι την Ήπειρο στην οποία πάντα επιστρέφει, περνάει μέσα από σημαντικά σταυροδρόμια της ζωγραφικής, της χαρακτικής και της λιθογραφίας, στα οποία συναπαντάται με μεγάλες μορφές της τέχνης που αναγνωρίζουν τη δική του συμβολή και τον καθιστούν κεφάλαιο πολιτισμού. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ η Ακαδημία Αθηνών το 2008 τον βράβευσε για το σύνολο του έργου του. Διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr