Tο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει στο Exile Room

Για έκτη χρονιά, το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει από 26 έως 29 Νοεμβρίου, στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι ), δίνοντας βήμα σε νέους κινηματογραφιστές ντοκιμαντέρ, ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο για να αναδείξουν τη δουλειά τους

Ένα Φεστιβάλ που απευθύνεται σε όλους, αναζητώντας παράλληλα τη συνέχεια της πορείας των νέων δημιουργών, αλλά και τις ρίζες του εθνογραφικού κινηματογράφου. 
 
Πέρα από τα καθιερωμένα πλέον τμήματα του Πανοράματος και των φοιτητικών εθνογραφικών ταινιών, το Φεστιβάλ εισάγει για δεύτερη συνεχή χρονιά μια θεματική ενότητα, η οποία περιλαμβάνει προβολές ταινιών, ομιλίες και ένα εργαστήριο, εστιάζοντας φέτος στην αναπαράσταση της επιθυμίας σε διαφορετικές περιόδους κρίσης.  
 
Ο τρόπος με τον οποίο η «κρίση της αναπαράστασης» συνδέεται άμεσα με την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και υπαρξιακή κρίση που βιώνουν καθημερινά τόσοι άνθρωποι, αλλά και το πώς η επιθυμία για ζωή έρχεται αντιμέτωπη συνεχώς τόσο με την επιβίωση, την απώλεια, το πένθος και το θάνατο όσο και με τα όνειρα, την ελπίδα, τη διεκδίκηση και τη δημιουργία, θα εξεταστεί και μέσα από την ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου ( 11:00-14:00). Τα ζητήματα αυτά θα αγγίξουν και θα αναπτύξουν οι Ιφιγένεια Αναστασιάδη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Υπατία Βουρλούμη (ΔΙΚΕΜΕΣ, Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών), Κώστας Γιαννακόπουλος (Πανεπιστήμιο του Αιγαίου), Δήμητρα Μακρυνιώτη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και η Ανδριαννή Σιμάτη (Πανεπιστήμιο του Αιγαίου). 
 
Την ίδια ημέρα, από τις 16:00 έως τις 17:30, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο από τον κοινωνικό ανθρωπολόγο και σκηνοθέτη Μαντάς Κβενταραβίσιους, το οποίο θα εστιάσει θεωρητικά στη σχέση και διάκριση μεταξύ εθνογραφικού φιλμ, ντοκιμαντέρ και ταινιών φαντασίας, και στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάμερα ως μέσο και εργαλείο πολιτικής κινητοποίησης, φαντασίας και συναισθαντικότητας, προκαλώντας «κρίση στην αναπαράσταση». Επίσης, σε πρακτικό επίπεδο, το εργαστήριο θα δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής και διακίνησης των ταινιών, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους «πειραματίζονται» ήδη με το χώρο αυτό να συζητήσουν τα σχέδιά τους. 
 
Επιπλέον, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει φέτος μια συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και συγκεκριμένα με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η φετινή διοργάνωση θα παρουσιάσει τη θεματική ενότητα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», η οποία έχει στόχο να συμβάλλει στον εμπλουτισμό του διαλόγου σχετικά με τον όρο αυτό και περιλαμβάνει την προβολή τεσσάρων ταινιών: «Δε βάφουν όλα τα φυτά» του Γιάννη Μαρκάκη, «Γκάιντες λαλούν» του Δημήτρη Κιτσικούδη, «Η νύφη του καθρέφτη» της Δέσποινας Πανταζή και «"...μόνο το μαντρακά βαστεί...". Η τηνιακή μαρμαροτεχνία σήμερα» των Σίλα Μιχάλακα και Γιάννη Ν. Δρίνη. 
 
Τέλος, με δεδομένες τις ανάγκες που προκύπτουν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, το Φεστιβάλ αποφάσισε, έπειτα από επικοινωνία με τις ομάδες αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στο κέντρο του Βοτανικού, να τοποθετήσει στους χώρους του Exile Room κουτιά συλλογής δωρεών, καλώντας τους επισκέπτες να συνεισφέρουν με είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικά είδη (γάλατα σε σκόνη, κρέμες σκόνη ή βαζάκια, πάνες, μωρομάντηλα ), τρόφιμα και φάρμακα για ενήλικες και παιδιά. Τα είδη θα παραδοθούν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Βοτανικού μετά τη λήξη του Φεστιβάλ. 
 
Η είσοδος σε όλες τις προβολές (οι οποίες θα έχουν και έχουν αγγλικούς υπότιτλους) και εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (ethnofest.gr). 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr