Ταξίδι στο χρόνο και τη λογοτεχνία μέσα από την τεχνολογία και την... wikipedia

Μια εμπειρία που θυμίζει εξωτερικό θα απολαύσουν όσοι επισκεφτούν την Θεσσαλονίκη, με ειδικούς διαδραστικούς χάρτες που δημιουργεί το ΑΠΘ και με την βοήθεια της wikipedia και του κινητού μας!

και ειδικούς διαδραστικούς χάρτες που δημιουργεί το ΑΠΘ 

Στην οδό Αιγύπτου, στα Λαδάδικα, υπάρχει από σήμερα μια μικρή πινακίδα με την ένδειξη "Thesswiki", την αναφορά στο όνομα του Μανόλη Αναγνωστάκη και την προτροπή στον ανυποψίαστο περαστικό ή τουρίστα να σκανάρει τον γραμμωτό κώδικα δύο διαστάσεων QR με το κινητό του τηλέφωνο.

Εκείνος που θα ανταποκριθεί στο "κάλεσμα" της πινακίδας θα δει σε λίγα λεπτά να εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής του τα ακόλουθα:

   "Στην οδό Αιγύπτου - πρώτη πάροδος δεξιά -

   τώρα υψώνεται το μέγαρο της Τράπεζας Συναλλαγών

   Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως

   Και τα παιδάκια δεν μπορούνε πια να παίξουνε από τα τόσα τροχοφόρα που περνούνε

   Άλλωστε τα παιδιά μεγάλωσαν, ο καιρός εκείνος πέρασε που ξέρατε

   Τώρα πια δε γελούν, δεν ψιθυρίζουν μυστικά, δεν εμπιστεύονται

   Όσα επιζήσαν εννοείται, γιατί ήρθανε βαριές αρρώστιες από τότε

   Πλημμύρες, καταποντισμοί, σεισμοί, θωρακισμένοι στρατιώτες

   Θυμούνται τα λόγια του πατέρα: εσύ θα γνωρίσεις καλύτερες μέρες

    Δεν έχει σημασία τελικά αν δεν τις γνώρισαν, λένε το μάθημα οι ίδιοι στα παιδιά τους

   Ελπίζοντας πάντοτε πως κάποτε θα σταματήσει η αλυσίδα

   Προς το παρόν στον παλιό δρόμο που λέγαμε, υψώνεται η Τράπεζα Συναλλαγών

   -εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι, αυτός συναλλάσσεται

   Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως

   εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μεταναστεύουν -

   Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, έλεγε κι ο Ποιητής

   Η Ελλάδα με τα ωραία νησιά, τα ωραία γραφεία, τις ωραίες εκκλησιές".

 Σήμερα, στην οδό Αιγύπτου, παραμένει το μέγαρο που αναφέρεται στο παραπάνω απόσπασμα από τη "Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.Χ." του Μανόλη Αναγνωστάκη. Το σχετικό λήμμα, άλλωστε, επιλέχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας φοιτητών, καθηγητών και βιβλιοθηκονόμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου προκειμένου να αναρτηθούν στην wikipedia δεκάδες λήμματα από λογοτεχνικά έργα που σχετίζονται με συγκεκριμένα σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης, όπου έγινε η επικόλληση αντίστοιχων QR κωδικών. Οι αναφορές θα ενσωματωθούν σε διαδραστικούς χάρτες που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι στο διαδίκτυο.

Αρκετά μακρύτερα, στην οδό Δημητρίου Πολιορκητού, που ξεκινά από την οδό Ολυμπιάδος, πίσω από το Διοικητήριο και ανεβαίνει μέχρι τη Μονή Βλατάδων, ο κωδικός QR παραπέμπει σε απόσπασμα του βιβλίου του Ντίνου Χριστιανόπουλου από το βιβλίο "Θεσσαλονίκη ου με θέσπισεν": "Η γειτονιά έχει πολύ χρώμα. Πολλές φτωχές οικογένειες, που διαθέτουν αυλή ακόμα βγάζουν ουζάκι το απόγευμα κάτω από το τσαρδάκι με την κληματαριά. Δε λείπουν και αρκετοί συμπαθείς φοιτητές που συζούν με τις φιληνάδες τους, μερικοί μάγκες που εκτονώνονται ακόμα κάνοντας σούζες με τα μηχανάκια τους, μερικοί ξένοι διανοούμενοι αθεράπευτοι εραστές της άνω πόλης, και αρκετές οικογένειες συμπαθών Ρωσοποντίων (άλλοι ρωσόγλωσσοι κι άλλοι τουρκόγλωσσοι) που θυμίζουν έντονα μικρασιατική Θεσσαλονίκη του 1950".

Η ανάρτηση των λημμάτων και δεκάδων λογοτεχνικών αποσπασμάτων από τους Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιώργο Ιωάννου, Τόλη Καζαντζή, Ζωή Καρέλλη, Μαρία Κέντρου - Αγαθοπούλου, Κλείτο Κύρου, Νίκο Μπακόλα, Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, Περικλή Σφυρίδη και Ντίνο Χριστιανόπουλο, ξεκίνησε νωρίς το πρωί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου λημματογράφησης Wikipedia στο οποίο συμμετέχουν πάνω από εκατό φοιτητές, καθηγητές και βιβλιοθηκονόμοι. "Παράλληλα με τις ομάδες εργασίες που συστάθηκαν για κάθε λογοτέχνη, ομάδες φοιτητών φωτογράφιζαν τα σημεία της πόλης με τα οποία συνδέονται οι λογοτεχνικές αναφορές και τοποθετούσαν τις πινακίδες με τους κωδικούς" επισημαίνει η προϊσταμένη Διεύθυνσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, Κατερίνα Νάστα, η οποία υπογραμμίζει ότι η δράση θα συμπεριληφθεί στα 90 χρόνια του πανεπιστημίου και θα ακολουθήσει η μετάφραση των λημμάτων σε ξένες γλώσσες ώστε να γνωρίσουν με αυτό τον τρόπο την πόλη και οι ξένοι επισκέπτες της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr