Σε «δυσμενή μετάθεση» υποχρέωσε τη διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων ο Αριστείδης Μπαλτάς

Η κυρία Ευγενία Γερούση μετακινήθηκε στην ειδική υπηρεσία προβολής και αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας, που δεν ενεργοποίηθηκε ποτέ από συστάσεώς της...

Την ώρα που η κυβέρνηση φροντίζει να «τακτοποιεί» τα... δικά της παιδιά σε θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, φαίνεται πως «εγκαινιάζει» και μια εποχή πολιτικών διώξεων. Ήδη, κάτι τέτοιο συνέβη στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ευγενία Γερούση, μετακινήθηκε σε μια διεύθυνση-«ψυγείο»: την ειδική υπηρεσία προβολής και αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας, που δεν ενεργοποίηθηκε ποτέ από συστάσεώς της...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γερούση δεν ενημερώθηκε για τη μετακίνησή της από τους πολιτικούς της προϊσταμένους, αλλά είδε ξαφνικά το σχετικό έγγραφο με την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Η δίωξη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκίνησε με μια κλήση της κυρίας Γερούση σε απολογία, πριν από δύο ημέρες, μαζί με υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ και την παραγγελία   Ενορκης Διοικητικής  Εξέτασης σε βάρος της.

Πριν καν ξεκινήσει η ΕΔΕ και κατά παραβίαση κάθε διοικητικής διαδικασίας, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε τη... δυσμενή μετάθεση της κυρίας Γερούση.

Η Ευγενία Γερούση είχε διατελέσει προϊσταμένη της διαχειριστικής αρχής του υπουργείου Πολιτισμού στην περίοδο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με άριστα αποτελέσματα. Την τελευταία πενταετία ήταν διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχοντας την ευθύνη, ανάμεσα σε άλλα, για τα έργα ΕΣΠΑ. Διώκεται, δε, ακριβώς την περίοδο, κατά την οποία πρέπει να γίνει η προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ.

Η αφορμή για τη δίωξή της δόθηκε από δημοσίευμα σε ιστοσελίδα, στο οποίο παρουσιαζόταν σχέδιο απόφασης για τη Ροτόντα Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο έφερε χειρόγραφη σημείωση του υπουργού κ. Μπαλτά για το ζήτημα τοποθέτησης σταυρού στο μνημείο. «Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε άμεση συνάρτηση με την αντικεραυνική μελέτη» έγραφε ο υπουργός. Και η γενική γραμματέας, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, επαναλάμβανε τη φράση και έγραφε «συμφωνώ».

Η αποκάλυψη... ενόχλησε τη γενική γραμματέα, η οποία, αντίθετα με τη σημείωσή της, είχε ψηφίσει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να τοποθετηθεί σταυρός στο μνημείο (η γνωμοδότηση είναι ομόφωνη), όταν μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ορίσει ρητώς πως η Ροτόντα αποτελεί μνημείο και όχι εκκλησία.

Κατόπιν αυτών και χωρίς να προκύπετι κάποια ανάμειξη της κυρίας Γερούση, η κυρία Βλαζάκη την κάλεσε, μαζί με άλλες δύο υπαλλήλους, και τους έκανε παρατηρήσεις. Εκείνες, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απάντησαν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη. Το έγγραφο ήταν στη διάθεση πολλών υπαλλήλων και κυκλοφορούσε  στο γραφείο υπουργού,

Ωστόσο, η γενική γραμματέας διέταξε ΕΔΕ σε βάρος της διευθύντριας και, πριν καν αυτή ξεκινήσει, ο υπουργός υπέγραψε τη μετακίνησή της, την οποία η ίδια έλαβε δια του μηχανισμού μεταφοράς εγγράφων του υπουργείου, χωρίς κανείς να την ενημερώσει προηγουμένως, ως είθισται...




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr