Ο Κώστας Κουτσομύτης μέσα από τα δικά του λόγια

Ο Κώστας Κουτσομύτης μέσα από τα δικά του λόγια

Ο σκηνοθέτης των χρυσών τηλεοπτικών σειρών, δεν είναι πια κοντά μας...

Ο Κώστας Κουτσομύτης μέσα από τα δικά του λόγια
Ο Κώστας Κουτσομύτης, έφυγε από τη ζωή, το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Μαρτίου, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό στον πολιτισμό.

Ήταν ο σκηνοθέτης που κατάφερε να εισάγει την ελληνική λογοτεχνία στην τηλεόραση, μεταφέροντας διαμάντια αυτής, όπως τα «Ματωμένα Χώματα» (Διδώ Σωτηρίου), «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» (Κώστας Μουρσελάς), «Η εκτέλεση» (Φρέντυ Γερμανός), «Πρόβα Νυφικού» και  «Ο μεγάλος θυμός» (Ντόρα Γιαννακοπούλου), «΄Υστερα ήρθαν οι μέλισσες» (Γιάννης Ξανθούλης), «Η αγάπη άργησε μία ημέρα» (Λιλή Ζωγράφου) στη μικρή οθόνη.
Κλείσιμο

«Εγώ κάνω τηλεόραση για το λαό και όχι για τα μηχανάκια της AGB»
, είχε πει ο  αξέχαστος σκηνοθέτης σε συνέντευξη του, στο «Βήμα», το 1998.



Ο κατάλογος με τα ονόματα των καλλιτεχνών με τους οποίους είχε συνεργαστεί είναι μακρύς. Ανάμεσα τους, οι Ανδρέας Βουτσινάς, Άννα Συνοδινού, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας, Φιλαρέτη Κομνηνού, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κώστας Αρζόγλου, Τάνια Τρύπη, Γρηγόρης Βαλτινός, 'Αντζελα Γκερέκου, Γιώργος Καραμίχος, Νατάσα Μανίσαλη, Κάτια Δανδουλάκη Γιώργος Βογιατζής, Μαρινέλλα και πολλοί άλλοι.

Στην ίδια συνέντεύξη το 1998, είχε μιλήσει για την «ερωτική» σχέση που είχε με τους συνεργάτες του.  «Θέλω να έχω ερωτική σχέση με τους συνεργάτες μου. Ο έρωτας είναι πολιτισμός. Ένα λουλούδι, ένα χαμόγελο, ένα καλό φαγητό, μια καλή παρέα, η φιλία είναι έρωτας. Είναι όμορφο να είσαι με ανθρώπους που εκτιμάς, μιλάς, τσακώνεσαι, προβληματίζεσαι».

«Ο ηθοποιός είναι σπουδαίος»

«Νομίζουν ότι οι ηθοποιοί είναι μόνο lifestyle. Οι ηθοποιοί για μένα είναι πάνω από τον μεσαίο άνθρωπο. Αν δεν έχουν αυτή την τρέλα, δεν μπορούν να αποδώσουν ρόλους. Ο ηθοποιός είναι πολύ σπουδαίος . Δεν το λέω για να κολακέψω. Ξέρω ότι αν δεν έχεις το σωστό καστ ηθοποιών και ένα καλό σενάριο,δεν μπορείς να κάνεις ταινία καλή ή μία σειρά καλή. Αυτοί φαίνονται. Εμάς σιγά που μας ξέρουν εμάς, είμαστε πισω από την κάμερα. Έχουμε πολύ καλούς ηθοποιούς στην Ελλάδα. Εγώ έχω δουλέψει και σε ξένες ταινίες, ήμουν βοηθός και σε δύο αμερικάνικες ταινίες και ξέρω ότι έχουμε πολύ καλούς ηθοποιούς. Εγώ τους αγαπώ πολύ!»
, είχε πει ο Κώστας Κουτσομύτης στην εκπομπή στην «Υγειά μας»

Η αγάπη του στους νέους
Ο Κώστας Κουτσομύτης, σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Μάρτιο του 2015, είχε αναφερθεί στην πληγή της σύγχρονης Ελλάδας, την ανεργία. «Επειδή έζησα Αργύρη κατοχή, παγκόσμιο πόλεμο, εμφύλιο και δικτατορία και τις τέσσερις «πληγές», πιστεύω ότι η μεγαλύτερη κατάντια μιας κοινωνίας είναι η ανεργία.΄Ενας νέος να θέλει να εργαστεί και να μη βρίσκει θέση ή να αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί αν δεν χτυπήσει την ανεργία. Πονάει η ψυχή μου όταν τα πιο λαμπρά μυαλά, το καλύτερο δυναμικό της Ελλάδας φεύγει στο εξωτερικό», είχε δηλώσει στο aixmi. gr. Και είχε προσθέσει: «Σε έναν νέο θα έλεγα να πιστέψει στον εαυτό του. Να είναι αγωνιστής. Και ότι μπορεί να τα καταφέρει ακόμη και στις πιό δύσκολες συνθήκες, όπως σήμερα. Πρέπει να αγωνιστεί γιά να γίνει καλύτερη η κοινωνία. Και η κοινωνία γίνεται καλύτερη με ειρήνη, αγάπη και δημιουργία».


O Κώστας Κουτσομύτης, γεννήθηκε στα Γρεβενά Μακεδονίας και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης. Το 1965 γύρισε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, «Το δωμάτιο». Το 1966 έγραψε σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό το σενάριο “Θύματα Ειρήνης” βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα. Επιστρέφοντας στη Ελλάδα, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης στη Φίνος Φιλμ.

Το 1987 γύρισε την ταινία μεγάλου μήκους “Ο κλοιός”, η οποία πέρνει μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης όπου αποσπά και τα ακόλουθα βραβεία : Βραβείο καλύτερου σεναρίου Βραβείο καλύτερου ήχου Ειδικό βραβείο ερμηνείας για τους έξι νέους πρωταγωνιστές και το Εθνικό βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης