Οι «Quadro Nuevo» στο protothema.gr: Αγαπάμε τον πολιτισμό της Ελλάδας

Με τους «Quadro Nuevo» «πέφτει» η αυλαία του 16ου Αthens Technopolis Jazz Festival - 
Ο Μίλο Φράνκελ, ο σαξοφωνίστας του συγκροτήματος των Quadro Nuevo έχει πάει σε συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου και τονίζει ότι η «μουσική ενώνει τους ανθρώπους»

Με έμπνευση από πολλές κουλτούρες, όπως το τάνγκο, η μεσογειακή μουσική και η μπόσσα νόβα οι Quadro Nuevo κλείνουν αύριο την αυλαία του 16ου Athens Technopolis Jazz Festival, που διοργανώνει η  Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.  

Ο Μίλο Φράνκελ, ο σαξοφωνίστας του συγκροτήματος των Quadro Nuevo,  που είναι η γερμανική συμμετοχή στο φεστιβάλ  - που παρουσιάζονται  με την  υποστήριξη της γερμανικής πρεσβείας - επισημαίνει ότι η μουσική είναι «ακραίος κόσμος» και δηλώνει ότι αγαπάει την Ελλάδα τον πολιτισμό της και τους ανθρώπους της. Έχει πάει σε συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου και τονίζει ότι η «μουσική ενώνει τους ανθρώπους».

 Ο Μίλο  Φράνκελ από τους QUADRO NUEVO σε συνέντευξη του στο «protothema.gr» τονίζει

1) Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος της μουσικής; Ποια ήταν τα ακούσματα σας;

Στη μουσική μας έχουμε έμπνευση από πολλές κουλτούρες, όπως το Τάνγκο, τη Μεσογειακή μουσική,  η Βαλκανική,  η  Οριένταλ ,  η  παλαιότερη ευρωπαϊκή μουσική,  η  βραζιλιάνικη  η  μπόσσα νόβα και  η  αυτοσχεδιαστική τζαζ. Προσπαθούμε να αναμειγνύουμε αυτά τα στοιχεία με σεβασμό στις καταβολές τους αλλά χωρίς τα αυθεντικά τους  στοιχεία. Τα  εξελίσσουμε   αρκετά και έτσι τα πάντα είναι διαφορετικά.

Πριν από δύο χρόνια περάσαμε κάποιο καιρό στο Μπουένος Αϊρες την πρωτεύουσα του Τανγκό. Παίζουμε πάντα με το δικό μας στυλ, αλλά αυτή η εμπειρία άλλαξε την προσέγγισή μας στη μουσική. Παρόλα αυτά το «δικό μας» Τάνγκο δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ αυθεντικό αργεντίνικο. Είναι απλά το Quadro Nuevo στυλ Τάνγκο.
 
2) Ποια στοιχεία των μουσικών ειδών που αναμειγνύεται ξεχωρίζετε;


 Μερικές φορές  δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τη μουσική. Είμαστε μουσικοί και όχι επιστήμονες. Απλά παίζουμε την μουσική. Στη Βαλκανική και στην ελληνική μουσική για παράδειγμα μπορείς να βρεις πολύ περίεργους μουσικούς ρυθμούς που δεν τους βρίσκεις στην κεντροευρωπαική ή στην κλασσική μουσική. Μας αρέσει αυτό και  προσπαθούμε ως ένα σημείο να το αντιγράψουμε.Και η Οριένταλ μουσική έχει έχει  τόνους από τους οποίους εμπνεόμαστε και προσπαθώ να τους μεταφέρω στο κλαρινέτο μου.

3)Τι συναισθήματα θέλετε να μεταδώσετε στο κοινό σας;
 
 Η μουσική είναι ένας ωραίος «κόσμος» που περνάει τα σύνορα της πολιτικής, της θρησκείας και των εθνών. Η μουσική  μεταδίδει θετικά συναισθήματα, χαρά και ενώνει τους ανθρώπους.
 
4)Από τις περιοδείες σας σε όλο τον κόσμο ποιες διαφορές βλέπετε στην ανταπόκριση του κοινού

 
Δεν πιστεύουμε σε κλισέ, ότι π.χ. το κοινό στην Ασία είναι έτσι  ή το κοινό στην Ιταλία είναι αλλιώς. Κάθε βράδυ είναι διαφορετικό και προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αγαπάμε κάθε κοινό Είναι σπουδαίο να έχουμε κοινό που είναι  ανοιχτό  και εθισμένο  να ακούσει μουσική, χωρίς προκαταλήψεις και συγκεκριμένες  προσδοκίες. Έτσι δημιουργείται μία σπουδαία συναυλία.

5)  Θεωρείτε οτι η μουσική είναι ένα είδος λύσης ή απόδρασης από την καθημερινότητα;
Οπωσδήποτε!

6) Έχετε έρθει πάλι στην Ελλάδα και ποια στοιχεία της ελληνικής μουσικής θα μπορούσατε να βάλετε στη μουσική σας;


Είχαμε παίξει στο Gazarte` πριν από κάποια χρόνια και πέρυσι παίξαμε στη Σάμο στο the Samos Young Artist Festival.Εχω ταξιδέψει στην Ελλάδα γιατί αγαπώ τη χώρα, τον πολιτισμό της, τη μυθολογία της και τους ανθρώπους. Ο «μπατζανάκης μου» ο Οδυσσέας είναι από τη Σάμο.Αγαπώ την ελληνική μουσική, αλλά δεν προσπαθούμε να την αντιγράψουμε. Παίζουμε την «Μισιρλού» που μας λένε ότι είναι ένα παλιό ελληνικό κομμάτι. Εχω πάει σε συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα και της Χ. Αλεξίου και πρόσφατα αγόρασα ένα φανταστικό άλμπουμ από έναν λυράρη    τον Σωκράτη Σινόπουλο, το οποίο μου αρέσει πολύ.

7)Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;


 Να φτιάξω μία ορχήστρα Quadro Nuevo με μουσικούς από τα αραβικά κράτη. Να παίζουμε μαζί σε ευρωπαϊκές πόλεις, στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, για να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε μαζί μουσική και να δείξουμε ότι άτομα από διαφορετικά κράτη και θρησκείες μπορούν να το κάνουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr