Ένας «Ντελικανής» στο Ηρώδειο

Για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, μια μουσικοχορευτική παράσταση με 26 ηθοποιούς, 30 χορευτές και 15 μουσικούς επί σκηνής, μας μεταφέρει στην Κρήτη του '50, για να παρακολουθήσουμε την απότομη ενηλικίωση ενός παιδιού στο στενό κοινωνικό περιβάλλον της Κρήτης με το εμβληματικό έργο του Σκουλούδη. 

Μέσα από κωμικά και δραματικά επεισόδια ακολουθούμε τα βήματα του Ντελικανή, ως την ανέλιξη του σε σύμβολο της αιώνιας νεότητας. Όπως μας λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης
Ηλίας Μαλανδρής, «το έργο του Μανώλη Σκουλούδη, αποτελεί μια λογοτεχνική συνέχεια του Πατούχα, στον οποίο ο συγγραφέας αποδίδει την έμπνευσή του και πρόκειται για ένα κλασσικό λογοτέχνημα της Κρητικής παράδοσης καθώς εμπλέκει μέσα του στοιχεία θεατρικά, εικαστικά και μουσικά, από τον πλούσιο θησαυρό της Κρήτης».
Πώς προσέγγισε το έργο ο σκηνοθέτης; «Ο Ντελικανής όμως γίνεται και ένα σύμβολο νεότητας και θάρρους, γιατί θέλει θάρρος να αντιμετωπίσεις την φύση και τις ανάγκες της που συχνά στέκονται αντίθετα από τις κοινωνικές επιταγές. Ο Σκουλούδης σκιαγραφεί αιρετικά τον ήρωά του και πίσω από το καφενείο της Αμνηστίας ξεπροβάλλει ένας ολότελα διαφορετικός κόσμος. Το έργο δομήθηκε σαν αρχαίο δράμα με χορικά και επεισόδια. Είναι μια κωμωδία με τραγικές προεκτάσεις», τονίζει ο Μαλανδρής, σ’ ένα διάλειμμα των προβών, στο υπαίθριο θέατρο των Αναβρύτων.

Οι ηθοποιοί

Για τους ρόλους του έργου  μας ενημερώνει πώς έκανε τις επιλογές του : «Όλα γίνονται κάτω από τη σκιά του
Ελευθέριου Βενιζέλου, που σαν Ντελικανής είναι κι αυτός παρών στην παράσταση. Στο όνειρο δε του Μανουήλη, εμφανίζεται ταυτιζόμενος με έναν παλιό συμμαθητή του. Τον ρόλο του Βενιζέλου σε νεαρή ηλικία, τον παίζει ένας αληθινός μαθητής που δεν έχει τελειώσει ακόμα το σχολείο με καταγωγή από την Κρήτη, αλλά Ελληνοκαναδός που έχει σαρώσει τα διεθνή βραβεία θεάτρου και λέγεται Γιάννης Γρηγοράκης. Κοντά του άλλα τρία νέα παιδιά που τραγουδούν χορεύουν και παίζουν σαν έμπειροι ηθοποιοί από χρόνια ο Ιωάννης Καρέλλης, που ξεκινάει την παράσταση διαβάζοντας την ιστορία του Μανουήλη ως Βίο Αγίου, ο Ηλίας Τουσούνης που κάνει τον γιο της Ερηνάκης, ρόλο που δεν υπάρχει στην ταινία, αλλά πρωταγωνιστεί στο μυθιστόρημα, παίζει λύρα και τραγουδάει, και ο Τόμας Τζόρτα στο ρόλο ενός χίππυ, να μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στα 60.  Και βέβαια τον κεντρικό άξονα της παράστασης, ένα ρόλο εξοντωτικό, τον Ντελικανή, τον ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Ψυχράμης. Αυτοί είναι οι Ντελικανήδες και γι αυτό ξεκινώ από αυτούς».

Και συνεχίζει: «Το έργο σηματοδοτεί την επάνοδο στη σκηνή της Μαρίας Τζομπανάκη, στον ρόλο της Ερηνάκης κι αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερός που την γνώρισα, όχι μόνο σαν θεατρίνα αλλά και σαν άνθρωπο. Ο Γιώργος Χρανιώτης έχει αναλάβει το φορτίο που λέγεται ποιητής, αφηγητής, η Σοφία Μουτίδου είναι η ξεκαρδιστική Κορακοζωίτσα και η Βίβιαν Κοντομάρη ένας αληθινός πειρασμός, στο ρόλο της Κας Βούλας που ξελογιάζει τον Μανουήλη. Τους προεστούς του χωριού παίζουν ο Πάνος Σκουρολιάκος που είναι ο πατέρας του Mανουήλη και ο Τέλης Ζώτος, ο Νίκος Τσεργάς και ο Περικλής Ματαράγκας. Το πρωτοπαλίκαρο της Ερηνάκης ο Κωνσταντίνος Φερεντούρος και το κορίτσι που του παίρνει τα μυαλά η Φανή Παρλή. Την μητέρα του η Δέσποινα Πόγκα, και τη μητέρα του Βενιζέλου η Ελένη Ροδά σε ένα ρόλο λίγων λεπτών αλλά τόσο σημαντικό για το έργο. Παίζουν ακόμα εφτά υπέροχες κοπελιές οι: Ρενάτα Καπετανάκη, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Χριστίνα Γερογιάννη, Γιώτα Βόκκαλη, Γεωργία Κυριακίδου, Ελένη Καρατσόλη».


Ο Αλέξανδρος  Ψυχράμης


Οι τραγουδιστές κι οι μουσικοί

Ακόμα παίζουν αντίστοιχους ρόλους στην παράσταση και τραγουδούν η Ελένη Πέτα,  ο Θοδωρής Βουτσικάκης  η Γεωργία Βεληβασάκη, ο Ανδρέας Σμυρνάκης, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης με την λύρα του, ο Αντώνης Καραγιαννάκης σε μια μικρή μουσική εικόνα από την Κάσο και ο Κάρολος Κουκλάκης. Προεξάρχων στην παράσταση ο αιώνιος ντελικανής Χαράλαμπος Γαργανουράκης, αλλά και ο Μάνος Μουντάκης και ο Μανώλης Κακλής  εκφράζοντας την ζωντανή παράδοση της Κρήτης και παραχωρώντας στους νεώτερους την σκυτάλη.  Τη χοροδιδασκαλία και λαογραφική επιμέλεια έκανε ο Γιώργος Φραγκάκης, την κίνηση των ηθοποιών διηύθυνε η Βάσια Αγγελίδου, τα σκηνικά και τα κουστούμια επιμελήθηκε η Κούλα Γαλιώνη, στο σχεδιασμών των φωτισμών ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος, στον ήχο ο πιο στενός μου συνεργάτης ο Δημήτρης Μπουρμπούλης, στη διερμηνεία της νοηματικής που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα παράστασης στο Ηρώδειο η Σοφία Ρομπόλη και η Μαρία Βλάμη  και με πολλή ευγνωμοσύνη να πούμε πως το έργο που κοσμεί την παράσταση Ο Ντελικανής, σχεδίασε ο Αλέκος Φασιανός.


 
-Η παράσταση θα παιχτεί για μία και μόνη φορά στο Ηρώδειο στις 9 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ.

Ποιος  είναι ο σκηνοθέτης
Ο Ηλίας Μαλανδρής γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κάσο. Έχει σκηνοθετήσει πολλές εκπομπές ποικίλου περιεχομένου και παρουσιάζει την εκπομπή «Έστιν Ούν» με θέμα την αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος από το 1992 μέχρι το 2007 στο κανάλι Seven-X και από το 2008 μέχρι σήμερα στο κανάλι της Βουλής.

Το 1997, σκηνοθέτησε και παρουσίασε δύο έργα του Άγγελου Σικελιανού, «Ο Τελευταίος Ορφικός Διθύραμβος» και «Ο Δαίδαλος στην Κρήτη», σε πρώτη παγκόσμια παράσταση στο Aρχαίο Στάδιο των Δελφών. Από το 1998 ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με τη μουσική παράσταση «Η Λειτουργία του Ορφέα» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου. Σκηνοθέτησε παραστάσεις στα περισσότερα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά θέατρα. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Λονδίνο «Αlbert Hall», στο Βέλγιο «Elizabethzaal» και τις Βρυξέλες «Palai des Bozart». Το 2002 παρουσίασε το έργο  «Η λειτουργία του Ορφέα» και «Χάρτινα Όνειρα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Μάριο Φραγκούλη και την Deborah Mayers, «Ο Φωταγωγός» με την Άννα Συνοδινού στο θέατρο Βρετάνια., το 2003 τα: «Θολά Νερά» του Νίκου Καββαδία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ το 2004: επιμελήθηκε Μετάφραση-Απόδοση-Ανασύνθεση : ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ, ΝΗΡΗΙΔΕΣ, ΦΡΥΓΕΣ του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στη Λεμεσό, Κούρειο και στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Στη συνέχεια το 2006 παρουσιάζεται στο Ηρώδειο το μουσικό έργο αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη “Όταν μιλώ για τον ήλιο”, ενώ το καλοκαίρι του 2008 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ Σμύρνης στην Έφεσο με την ανασύνθεση του έργου του Ευριπίδη Φαέθων
Το 2008 στο θέατρο Badminton ανεβάζει το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» σε μελοποίηση Γιάννη Μαρκόπουλου με αφηγήτρια την Άννα Συνοδινού και σολίστες τους Μάριο Φραγκούλη, Αλκίνοο Ιωαννίδη και Λάκη Χαλκιά, τη χορογραφία του οποίου έκανε ο Χάρης Μανταφούνης και τα σκηνικά ο Αλέκος Φασιανός.


Η Μαρία Τζομπανάκη με τον Λ. Τουσούνη

Το 2009 με τον Μάριο Φραγκούλη και την Ακαδημία Αθηνών, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα για την παγκόσμια ειρήνη, που υλοποιείται το ίδιο καλοκαίρι στο Ηρώδειο και τον χειμώνα του 2010 σε πόλεις της Αμερικής, με αφετηρία τη Βοστώνη, με τίτλο “The Light of Greece”.
Το καλοκαίρι του 2010 στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος εγκαινιάζεται για τα νεώτερα χρόνια, το αρχαίο θέατρο της Περγάμου στην Τουρκία με την παράσταση «Αισχύλου: Προμηθεύς Δεσμώτης»




Καρ. Κουκλάκης, Γεωργία Βεληβασάκη, Ελένη Πέτα, Ειρήνη Δερέμπεη, στις πρόβες


Ο Ηλίας Μαλανδρής με τον Γιάννη Γρηγοράκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr