Κέρδος 15,9 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ από τα Θεματικά Μουσεία

Τη σημαντική συνεισφορά ανέλυσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, Σοφία Στάικου - Τα εννέα ιδρύματα είναι δημιούργημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς - Εισηγητής ο Αντώνης Σαμαράς, παρόντες Έλληνες ευρωβουλευτές - Εμφάνιση-έκπληξη από τους διεθνείς του 2004

Την κομβική σημασία των Θεματικών Μουσείων, όπως αυτά -ήδη εννέα τον αριθμό- που έχει δημιουργήσει ανά την Ελλάδα το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ), ανέλυσε στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος του Ιδρύματος, κυρία Σοφία Στάικου. Ως κεντρική ομιλήτρια σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες την Τρίτη 7 Μαρτίου η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Σοφία Στάικου ανέλυσε τον ρόλο των Θεματικών Μουσείων ως προτύπου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και θύλακα αριστείας.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Θεματικά Μουσεία: Ευκαιρίες για τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη». Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία εκατοντάδων ακροατών, Ελλήνων ευρωβουλευτών αλλά και εξεχουσών προσωπικοτήτων όπως ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι και ο Ισπανός ευρωβουλευτής κ. Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς, η κα Στάικου παρουσίασε ορισμένα εντυπωσιακά δεδομένα σχετικά με τη σειρά Θεματικών Μουσείων που, κατά βάσιν χάρη στη δική της έμπνευση και επιμονή, έχει ιδρύσει τα τελευταία χρόνια το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα.

«Με το πέρασμα των ετών» επισήμανε η κυρία Σοφία Στάικου «τα Μουσεία μας βελτίωσαν την επισκεψιμότητά τους: Συνολικά 1 εκατομμύριο άνθρωποι τα επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Κατ' αυτό τον τρόπο τα Θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ εξελίχθηκαν σε σημεία αναφοράς για τις πόλεις ή τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται». Σημειώνεται ότι τα Θεματικά Μουσεία που δημιούργησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, μια καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα που εισήγαγε η κα Στάικου, είναι τα εξής εννέα: Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Λέσβο, Μουσείο Μαστίχας στη Χίο, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο, Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη.

Τα οφέλη από τα Μουσεία

Σε 4,4 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η συμβολή των Θεματικών Μουσείων στα έσοδα του ελληνικού κράτους από τον τουρισμό. Όπως εξήγησε η κυρία Στάικου, από αυτά τα 4,4 εκατ. ευρώ, τα 3,3 εκατ. προκύπτουν από τα άτομα που επισκέφτηκαν το εκάστοτε σημείο λόγω του Μουσείου και διανυκτέρευσαν στην ευρύτερη περιοχή. Τα υπόλοιπα έσοδα αφορούν σε ανθρώπους που δεν διέμειναν κοντά στο Μουσείο, μολονότι επέλεξαν τον προορισμό ακριβώς για να το επισκεφτούν. Εξυπακούεται ότι αυτά τα 4,4 εκατ. ευρώ δεν θα ενίσχυαν τον τοπικό τουρισμό εάν δεν υπήρχαν τα Μουσεία.

Μιλώντας γενικότερα για τη συνεισφορά των Θεματικών Μουσείων του ΠΙΟΠ στην εθνική οικονομία και το ΑΕΠ, το ποσόν ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Με τον εθνικό πολλαπλασιαστή για το σύνολο των Μουσείων, η ενίσχυση του ΑΕΠ εκτιμάται σε 15,9 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, όπως είπε η κα Σοφία Στάικου απλοποιώντας τα οικονομικά συμπεράσματα «αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ άμεσης συνεισφοράς των Μουσείων στο ΑΕΠ της Ελλάδας, αντιστοιχούν 15,9 ευρώ συνολικής συνεισφοράς στο ΑΕΠ».



Οι ομιλητές της εκδήλωσης για τα Θεματικά Μουσεία: Από αριστερά Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς (ευρωβουλευτής, πρόεδρος της επιτροπής Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ), Αντόνιο Ταγιάνι (πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου), Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αντώνης Σαμαράς, Σοφία Στάικου και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης


Το μυστικό της επιτυχίας των Θεματικών Μουσείων του ΠΙΟΠ περιέχεται σε μια «συνταγή» η οποία περιλαμβάνει την ποιότητα, την εξωστρέφεια, τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες αλλά και την ανανέωση. Κατ' αυτό τον τρόπο, με πολύ πείσμα, πάθος και αγάπη για την προβολή πλουτοπαραγωγικών μεθόδων που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες κατά το παρελθόν από το Σουφλί έως τη Σπάρτη και από τα Ιωάννινα έως τα ακριτικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, το δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς αναδεικνύονται, όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Σοφία Στάικου, σε «θύλακες αριστείας. Γιατί εμείς δεν θεωρήσαμε ποτέ την αριστεία ως πρόβλημα, αλλά, αντιθέτως, ως μόνη προϋπόθεση για την επιτυχία».

Σχόλια από Σαμαρά και Βόζεμπεργκ
Προλογίζοντας την κα Στάικου, η ευρωβουλευτής και διοργανώτρια της εκδήλωσης στις Βρυξέλλες, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, χαρακτήρισε τα Θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ σαν «κομψοτεχνήματα» και, αφού τόνισε την πολλαπλή και πολύπλευρη σημασία τους ως θεσμού με θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό, την οικονομία, τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων, παραλλήλισε το δίκτυο των εννέα Μουσείων με τις Εννέα Μούσες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Για δε την κινητήριο δύναμη των Θεματικών Μουσείων, την γυναίκα στην οποία οφείλεται η δημιουργία του δικτύου των Θεματικών Μουσείων του ΠΙΟΠ, η κα Βόζεμπεργκ είπε ότι «τη Σοφία Στάικου χαρακτηρίζουν τρία 'Πι': Ποιότητα, Πολιτισμός, Παιδεία».

Ιδιαίτερα τιμητικά ήταν επίσης τα λόγια που απηύθυνε στην κα Στάικου και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αποκάλεσε τα Θεματικά Μουσεία σαν «σύγχρονο θαύμα, κάτι που ξεκίνησε από ένα όνειρο της Σοφίας Στάικου. Μιας γυναίκας με όραμα, που έκανε επένδυση ψυχής δημιουργώντας αυτά τα σπουδαία Μουσεία, μοχθώντας ακατάπαυστα για το καλύτερο. Χωρίς ποτέ να χάνει το κουράγιο της ή να χάνει το στόχο από τα μάτια της». Ο πρώην πρωθυπουργός εξήρε το έργο της κυρίας Στάικου καθώς κλήθηκε να κλείσει την εκδήλωση με μια, εκτός προετοιμασμένου κειμένου, αποφώνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς μεταξύ άλλων σχολίων για τη σημασία του τουρισμού και της ανάπτυξης μέσω πρωτότυπων ενεργειών όπως τα Θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ, επικαλέστηκε τη μούσα της ποίησης, απαγγέλλοντας από μνήμης τους εξής στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη: «Κι αὐτοί, γαλήνιοι, το δρόμο παίρνουνε π᾿ άκρη δεν ἔχει / Χωρὶς το βλέμμα τους να σκοτεινιάσει ή να λυγίσει / Όρθιοι και μόνοι μες στη φοβερὴ ερημία του πλήθους».

Έκπληξη από την Εθνική Ελλάδος

Ευχάριστη νότα και στοιχείο αναπάντεχου στην εκδήλωση για τα Θεματικά Μουσεία ήταν η εμφάνιση σχεδόν σύσσωμης της ομάδας που κατέκτησε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 2004, της θρυλικής Εθνικής Ελλάδος που πέτυχε τον ανέλπιστο «πειρατικό» θρίαμβο. Αγαπημένοι παίκτες όπως ο Γιώργος Καραγκούνης, Αντώνης Νικοπολίδης, Τάκης Φύσσας, Άγγελος Μπασινάς, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Βασίλης Τσιάρτας κ.α., ευρισκόμενοι στις Βρυξέλλες ως προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή και πρώην συμπαίκτη τους Θοδωρή Ζαγοράκη προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκδήλωση για την υπόθεση Μποσμάν και τις συνθήκες εργασίας στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πρόσθεσαν με την παρουσία τους μια αισιόδοξη, θετική αύρα. Έστω και με κυρίαρχη την απόχρωση της νοσταλγίας για μια περίοδο κατά την οποίαν οι Έλληνες ένιωθαν ευτυχείς, υπερήφανοι και, γιατί όχι, ευλογημένοι.



Η Εθνική του 2004 κάνει αιφνιδιαστική είσοδο στην αίθουσα της εκδήλωσης για τα Θεματικά Μουσεία στις Βρυξέλλες




Η κυρία Σοφία Στάικου, λίγο πριν αρχίσει την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, δίπλα στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Κύρτσο



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr