Πρόγραμμα START: Τρία χρόνια ενίσχυσης της κοινωνίας μέσω του πολιτισμού

Ξεκίνησε το τρίτο έτος του ελληνογερμανικού προγράμματος πολιτιστικής διαχείρισης «START - Create Cultural Change». Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των 30 νέων Ελλήνων υποτρόφων, καθώς και η απονομή 3 βραβείων (scaling grants) σε πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν κατά το προηγούμενο έτος του προγράμματος.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο «Palais der Kulturbrauerei», στο Βερολίνο, η έναρξη του τρίτου έτους του προγράμματος «START - Create Cultural Change» το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε νέους Έλληνες επαγγελματίες της πολιτιστικής διαχείρισης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν 30 ανερχόμενοι πολιτιστικοί διαχειριστές από την Ελλάδα, οι οποίοι κατά τους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρώσουν στη Γερμανία ένα πρόγραμμα πιστοποίησης στη διεθνή πολιτιστική διαχείριση. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των 30 κοινωνικοπολιτιστικών κέντρων της Γερμανίας,στα οποία για έξι εβδομάδες πρόκειται να φιλοξενηθούν οι 30 Έλληνες υπότροφοι προκειμένου να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία για να αναπτύξουν εν συνεχεία τις δικές τους πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.




Ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών μέσω της πολιτιστικής συμμετοχής
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κύριος Stefan Horn, ειδικός στη διεθνή πολιτιστική διαχείριση και καλλιτεχνικός διευθυντής του συλλόγου αστικής τέχνης με την επωνυμία «UrbanDialogues», δήλωσε ότι ο πολιτισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως μοχλός κοινωνικών διεργασιών. Παράλληλα παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο τα έργα τοπικού χαρακτήρα επιτρέπουν την πολιτιστική συμμετοχή και συνεπώς ενθαρρύνουν τον πληθυσμό να συμμετάσχει στην κοινωνία των πολιτών.




Απονομή βραβείων (scaling grants)
Επιπλέον, τρεις πολιτιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου έτους του προγράμματος έλαβαν βραβείο ποσού €10.000 έκαστη.Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε υποδειγματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από καινοτομία, θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και βιωσιμότητα.

Βραβεία έλαβαν η Μαρία Αστερίου για το έργο «The Grand Voice», ένα συμμετοχικό θέατρο για ηλικιωμένους στην Αθήνα, ο Κώστας Κορρές για το έργο «Ani-Mate & Meet the Other», μια σειρά από δημιουργικά εργαστήρια κινηματογραφικών ταινιών για τα παιδιά των προσφύγων και μαθητές δημοτικού σχολείου στο νησί της Ρόδου καθώς και η Γεωργία Τσαζή, η οποία μέσω του έργου «Touch the Past» καθιερώνει την τρισδιάστατη εκτύπωση ως πολιτιστική τεχνολογία και προτείνει ένα νέο τρόπο πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά.

Για πρώτη φορά φέτος τα βραβεία αυτά απονεμήθηκαν με την υποστήριξη δύο σημαντικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση χρηματοδοτεί τα εν λόγω βραβεία συνολικού ύψους €30.000 και το Ίδρυμα Μποδοσάκη προσφέρει στους διακριθέντες υποτρόφους μια θέση (χώρο εργασίας) στο συνεργατικό χώρο του Social Dynamo στην Αθήνα, καθώς και πρόσβαση στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που παρέχει. 

Σχετικά με το πρόγραμμα «START - Create Cultural Change»
Το «START - Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα στην Ελλάδα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα START περιλαμβάνει συνολικά τρεις φάσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, κατά τις οποίες οι υπότροφοι μετατρέπουν καινοτόμες ιδέες σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες αποκτώντας παράλληλα επαγγελματικές δεξιότητες, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους φάσεις του προγράμματος και μια επισκόπηση των προγραμμάτων START είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.startgreece.net.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-InstitutThessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (BundesvereinigungSoziokulturellerZentrene.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Τα τρία βραβεία πήγαν σε:

1. Κώστας Κορρές
Έργο: Ani-Mate & Meet the Other - Phase II
Έγινε στη Ρόδο, στην πόλη της Ρόδου.




Εργαστήρια διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης ως καλή πρακτική για την ένταξη παιδιών προσφύγων στο σχολείο.

Το Ani-Mate & Meet the Other  περιλαμβάνει μια σειρά από δημιουργικά εργαστήρια μη τυπικής εκπαίδευσης για παιδιά προσφύγων και παιδιά Δημοτικών σχολείων της Ρόδου: Εργαστήριο Animation, Εργαστήριο Φωτογραφίας, Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών και Ήχων, Εργαστήριο Ραδιοφωνικού Σταθμού, Μουσικό Εργαστήριο.

Έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας της Ρόδου αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, μέσω των εργαστηρίων για τα παιδιά και παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για παιδιά κι ενήλικες: Ανάμεσα τους κινηματογραφικές προβολές, μια έκθεση φωτογραφίας και παιδικών έργων και μια συναυλία. 



Η βασική ιδέα του προγράμματος Ani-Mate & Meet the Other είναι ότι μέσω των παιδιών μπορούμε να μάθουμε και οι ενήλικες να συνυπάρχουμε με τον «άλλο» (εν προκειμένω τον πρόσφυγα). Διαμέσου της μη τυπικής εκπαίδευσης, της τέχνης και του πολιτισμού, αρχικά επιτυγχάνεται η γνωριμία, η επικοινωνία και η συνδημιουργία μεταξύ των παιδιών προσφύγων και των παιδιών της τοπικής κοινότητας της Ρόδου. Παράλληλα επιτυγχάνεται η ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων στο σχολείο και στην ελληνική κοινωνία.


Το Ani-Mate & Meet the Other από τον Οκτώβριο του 2017, παράλληλα με τη Ρόδο θα συνεχίσει τις δράσεις του στην Κω, στην Λέρο και στην Τήλο, με την προσδοκία, να υλοποιήσει εργαστήρια διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη σε την Ελλάδα.



Πληροφορίες:
Ani-Mate & Meet the Other
e-mail: animateandmeettheother@gmail.com
Blog: https://animateandmeettheo.wixsite.com/animate
Facebook: https://www.facebook.com/animateandmeettheother/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCbfpFzYdRliEh31rW6w6Vmg


2. Μαρία Αστερίου
Έργο: Grand Voice The Happiness Campaign
Έγινε στην Αθήνα, στο Δήμο Αθηναίων.



Το Grand Voice προωθεί την ενεργό γήρανση ενισχύοντας την διαγενεακή αλληλεγγύη. 

Εγκαινιάζει την πρώτη κινητή μονάδα για τη σύνδεση των γενεών, σχεδιάζοντας, οργανώνοντας και υλοποιώντας ολοκληρωμένες διαγενεακές δράσεις και δραστηριότητες. Δημιουργείται μια σειρά καλών πρακτικών στην Ελλάδα για τις διαγενεακές σχέσεις, ενθαρρύνοντας τους φορείς χάραξης πολιτικής προς την κατεύθυνση της προώθησης της ενεργού γήρανσης, ακολουθώντας την σχετική ευρωπαϊκή στρατηγική.


Το GrandVoice απευθύνται σε Δήμους, Γηροκομεία, σχολεία, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, που αναγνωρίζουν τα οφέλη της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών ανάμεσα στις γενιές, και επιθυμούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την βελτίωση της καθημερινότητας μέσω της αλληλεπίδρασης των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. 


Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2017 50 ηλικιωμένοι και 15 νεότεροι συμμετείχαν στα εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, κίνησης και κατασκευής σκηνικών και κοστουμιών που οργάνωσε το Grand Voice σε συνεργασία με τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων.Καλύπτοντας 135 ώρες δημιουργικής απασχόλησης, όλοι μαζί ετοίμασαν και παρουσίασαν μια performance για τον ανεκπλήρωτο έρωτα στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων Άννα και Μαρία Καλουτά.


Οι ηλικιωμένοι εξασκήθηκαν στην επαφή με την ελληνική και αγγλική γλώσσα, συνεργάστηκαν ως ομάδα αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις, βελτίωσαν τη μνήμη τους, τη σωματική και πνευματική τους κατάσταση και κυρίως ένιωσαν ότι συμμετείχαν σε μια φρέσκια διαδικασία, που ενίσχυσε την δημιουργικότητα και την αυτοεκτίμησή τους.  

Online υλικό:
https://www.grandvoice.gr/
https://www.youtube.com/watch?v=x28SrNTRDAA&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=-GWBo8HBW1o


3. Γεωργία Τσαζή
Έργο: Touch the Past
Έγινε στην πόλη του Άργους. 




Το Touch the Past επανασυνδέει τους  νέους με την αρχαιολογία μέσω 3D printing.

ToTouch the Past είναι ένα πρόγραμμα για τη συμμετοχή, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικολογία. Απευθύνεται στις τοπικές κοινότητες και ειδικά στη νέα γενιά προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτιστική και οικολογική συνείδηση. Αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις μεθόδους και τις τεχνικές διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης και του οικολογικού οράματος.

Κατά τη διάρκεια του έργου, οι μαθητές τυπολογούν και σχεδιάζουν τρισδιάστατα μοντέλα των αρχαίων αντικειμένων που έχουν ανασκαφεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, και τα τυπώνουν με τη χρήση 3Dprinting. Χρησιμοποιούμε τη διατεθειμένη opensource τεχνολογία την οποία βελτιώνουμε συνεχώς προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα,  η ομάδα του TouchthePastχρησιμοποιεί την τεχνογνωσία ανοιχτού λογισμικού για να διαθέσουμε τα παραχθέντα αντικείμενα στο κοινό καθώς και για να κατασκευάσουμε πολτοποιητές ανακύκλωσης πλαστικού. Στόχος μας είναι να συμπεριλάβουμε κάθε πολίτη στην πολιτισμική κατανόηση και στην οικολογική δραστηριότητα. 


Οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι καινοτόμες με σκοπό να ενισχυθεί η δημιουργικότητα, η διάδραση, η διεπιστημονικότητα και η περιβαλλοντική συνειδητοποίηση. Το όραμά μας είναι να προσφέρουμε μια βιωματική εμπειρία αφήγησης του παρελθόντος μέσω της αφής, που θα αλλάξει την εικόνα των μουσείων και της αρχαιολογίας στην Ελλάδα του σήμερα. 


















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr