Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x

Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x

Άνοιξε χθες βράδυ στον κινηματογράφο Αττικόν Cinemax Class η αυλαία του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x
Άνοιξε χθες βράδυ στον κινηματογράφο Αττικόν Cinemax Class η αυλαία του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Ράσμι Σούκουλη, η οποία είχε κερδίσει πέρυσι τη Χρυσή Αθηνά Πρωτοεμφανιζόμενης Γυναίκας Ηθοποιού, για την ερμηνεία της στην ταινία του Παναγιώτη Καραμήτσου «Τρυφερότητα».

Ο Γενικός διευθυντής του φεστιβάλ, Πέτρος Αντωνιάδης, υπογράμμισε τη σημασία του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων: «Φέτος, έχουμε βρει έναν καινούριο συμπαραστάτη, στον οποίο βασίζουμε πολλές από τις ελπίδες μας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά που τόσα χρόνια προσπαθούσαμε. To Μητρώο Πολιτιστικών φορέων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ένας φορέας να διεκδικήσει κάποια χρηματοδότηση, τον προϋπολογισμό για να κάνει μία πολιτιστική εκδήλωση. Και για μας, o θεσμός αυτός είναι η ελάχιστη δυνατή διαφάνεια και θα έπρεπε να υπάρχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση η οποία διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα».

Ακόμη, αναφέρθηκε στο ειδικό αφιέρωμα του φεστιβάλ «Τρύπα», περιγράφοντας το ως «συνδυασμό κινηματογραφικού αφιερώματος με έναν πολιτιστικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, όπου συμμετέχουν όλα τα Μουσεία της πρωτεύουσας».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, διευθυντής του περιοδικού Σινεμά, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ανέφερε: «Η λέξη τρύπα έχει γίνει του συρμού. Κυρίως μιλάμε για μαύρες τρύπες, τρύπα των ταμείων, τρύπα των τραπεζών, τρύπα των χρεών... Ας τις δούμε αλλιώς αυτές τις τρύπες: όχι ως κενό, αλλά ως πληρότητα. Όχι ως μαύρο, αλλά ως λευκό. Όχι ως καταστροφή, αλλά ως τέχνη. Ως προσφορά. Και ο κινηματογράφος από τρύπες ξεκίνησε. Το φιλμ δεν έχει δεξιά και αριστερά τα κουτάκια με τις τρύπες για να κινείται μες στην κάμερα; Η μηχανή προβολής, ο φακός, και αυτό μια τρύπα δεν είναι; Βρήκαμε και εμείς λοιπόν τρύπες, σε ευρήματα στα μουσεία της Αθήνας και μετά τα συνδέσαμε με ταινίες και με φωτογραφίες, που έβγαλε ο Τάσος Βρεττός. Έτσι, λοιπόν, «Τρύπα» ονομάσαμε το φετινό μας θέμα. Μουσεία, αρχαία, ευρήματα, φωτογραφίες, κι όλα δεμένα με έναν τρόπο κινηματογραφικό».
Κλείσιμο

Σημείωσε, δε, ότι η σεζόν που αρχίζει «θα είναι δύσκολη. Εμείς, όμως, λέμε να την αντιστρέψουμε. Και να πάμε από τον εγκλεισμό και την κρίση στην πληρότητα και την ελπίδα».

Σκηνοθετημένη από την Λίσα Τσολοντένκο, η ταινία «Τα παιδιά είναι εντάξει» κέρδισε τις εντυπώσεις, παρουσιάζοντας με γλυκό και ειλικρινή τρόπο την ιστορία μίας μη συμβατικής οικογένειας.

Πρόκειται για μια κομεντί, χολιγουντιανής παραγωγής, από τη σκηνοθέτιδα των Cavedweller (Βαθιές Πληγές), Laurel Canyon (Μικρές Απιστίες) και των τηλεοπτικών (The L World) και (Γραφείο Κηδειών Φίσερ).

Οι Ανέτ Μπένινγκ και Τζούλιαν Μουρ υποδύονται τις ομοφυλόφιλες μητέρες δύο εφήβων που, έχοντας μεγαλώσει πλέον, αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον βιολογικό τους πατέρα. Όταν τελικά τον βρίσκουν, θέλουν να τον εντάξουν μέσα στην οικογένειά τους, με αποτέλεσμα οι ισορροπίες και οι ρόλοι να αλλάξουν. Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τη σκηνοθέτη και τον Στιούαρτ Μπλούμπεργκ και με ευφυές χιούμορ εστιάζει στα προβλήματα οικογενειών, στις οποίες και οι δύο γονείς τυχαίνει να είναι ομοφυλόφιλοι.

Η Τσολοντένκο, την οποία γνώρισε το κοινό πριν από λίγα χρόνια με την κωμωδία «Μικρές απιστίες», εμπνεύστηκε την ταινία από τη ζωή της. Ομοφυλόφιλη και η ίδια, απέκτησε πριν από λίγα χρόνια παιδί με τη σύντροφό της. Στο «Τα παιδιά είναι εντάξει» αντιμετωπίζει την γκέι οικογένεια με βαθιά τρυφερότητα, αλλά και με χιούμορ, ισορροπώντας ανάμεσα σε οικείες σκηνές, που θα μπορούσαν να διαδραματίζονται σε οποιαδήποτε οικογένεια. Η ταινία απέσπασε το μεγάλο βραβείο στη φετινή 24η διοργάνωση των Teddy Awards, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Μπερλινάλε.

Πρόγραμμα προβολών Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x


Το πρόγραμμα προβολών της διοργάνωσης ξεκινά σήμερα στους κινηματογράφους Αττικόν, Απόλλων και Δαναός 1 και 2.

Στις δέκα ημέρες που θα διεξάγεται το φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, μεταξύ άλλων, ταινίες όπως: το «Ο δολοφόνος μέσα μου» του Μάικλ Γουιντερμπότομ, «Splice» του Βιντσέντζο Νάταλι, «Eat, pray, love» του Ράιν Μέρφι με την Τζούλια Ρόμπερτς, «Δωμάτιο στη Ρώμη» του Χούλιο Μέντεμ, «Είμαι η αγάπη» του Λούκα Γκουαντανίνιο, «Χαμένη Αρκαδία» του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, το ντοκιμαντέρ της Αντζελας Ισμαήλου «Μεγάλοι σκηνοθέτες», «Solitary man» των Μπράιαν Κόπελμαν και Ντέιβιντ Λέβιεν με τους Μάικλ Ντάγκλας και Σούζαν Σάραντον, «Cyrus» των Τζέι και Μαρκ Ντουπλάς, «Σκοτεινή καρδια» του Φίλιπ Ρίντλεϊ, «Ενώπιον θεών και ανθρώπων» του Ξαβιέ Μποβουά που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών, «Μέχρι να σε βρω» του Ροντρίγκο Γκαρσία (παίζουν οι Ναόμι Γουότς και Ανέτ Μπένινγκ), «Ευλογημένες» της ομογενούς Άννα Κόκκινος, «A Woman, a Gun and a Noodle Shop» του Ζανγκ Γιμού (Zhang Yimou), το «Howl» που αναφέρεται στη ζωή του Άλλεν Γκίνσμπεργκ (Allen Ginsberg), το «Sex & Drugs & Rock & Roll» που ρίχνει μια πανκ (punk) ματιά στη ζωή του Ίαν Ντιούρι (Ian Dury), το «The Town» του Μπεν Άφλεκ (Ben Affleck).

Από ελληνικές ταινίες, ξεχωρίζουν το «Μέσα στο Δάσος» του Άγγελου Φραντζή σε πρώτη πανελλαδική προβολή, «Το Χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδη, τα «45 Τετραγωνικά» του Στράτου Τζίτζη και «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, που θα προβληθούν στην ελληνική βραδιά του φεστιβάλ, μετά την απονομή των βραβείων σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς και συντελεστές. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν αφιερώματα στον Σεμπαστιάν Λιφσίτς (Sebastian Lifshitz), τον Ερνστ Λιούμπιτς (Ernst Lubitsch) και την έννοια της τρύπας.

Το Φεστιβάλ ανέθεσε στον γνωστό φωτογράφο, Τάσο Βρεττό να ανακαλύψει και να αποτυπώσει με τον φακό του ορατές και αόρατες τρύπες στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση «The Hole Argument», που θα διαρκέσει στην γκαλερί The Breeder έως τις 18 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο καλλιτέχνης εμπνευσμένος από το θέμα του αφιερώματος.

Σε ότι αφορά το διαγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, θα συμμετάσχουν 14 ταινίες από το φάσμα της παγκόσμιας παραγωγής. Πρόκειται για ταινίες, που είτε αποτελούν σκηνοθετικό ντεμπούτο είτε είναι δεύτερη ή τρίτη ταινία των σκηνοθετών και πανελλήνια πρεμιέρες.
Αυτές είναι: «Ορεβουάρ Ταϊπέι», "Είσαι εκεί", «Ο πειρασμός του αγίου Τόνι», «Ο μικρός Ιησούς της Φλάνδρας», «Ο ληστής», «Μερικές μέρες είναι καλύτερες από άλλες», «Νότια περιοχή», «Ο Χίτλερ στο Χόλιγουντ», «Σέμπε», «Αδελφότητα» (βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ SXSW), «Σύμβολο», «Τέσσερις Λέοντες» (μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της βρετανικής παραγωγής φέτος), «Oταν εξέρχεσθε από το πωλητήριο» και «Freakonomics».

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, με την τελετή λήξης, την απονομή των βραβείων για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα και το Διαγωνιστικό τμήμα Μουσική & Φιλμ και την προβολή της ταινίας «Θα Γνωρίσεις Έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα» (You will meet a tall dark stranger) του Γούντι Άλλεν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης