«Το κεφάλι και τα πόδια του King Tut»: Εντυπωσιακές εικόνες από τον τάφο του Τουταγχαμών

«Το κεφάλι και τα πόδια του King Tut»: Εντυπωσιακές εικόνες από τον τάφο του Τουταγχαμών

Ολοκληρώθηκαν έπειτα από εννέα χρόνια οι εργασίες συντήρησης του τάφου του νεαρού Φαραώ -  Αποκαταστάθηκαν  τοιχογραφίες από τη φυσική φθορά λόγω της αθρόας τουριστικής κίνησης 

000_1CV7FU
Το πρόσωπο και τα πόδια της μούμιας του Τουταγχαμών αποκαλύφθηκαν σε μία σειρά απίστευτων φωτογραφιών, μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του τάφου του νεαρού Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου.

Έπειτα από εννέα χρόνια επίπονης εργασίας, οι συντηρητές επισκεύασαν τον τάφο του «King Tut» και μοιράστηκαν μία σειρά από φωτογραφίες.

Οι πιο εντυπωσιακές, ωστόσο, είναι εκείνες του μουμιοποιημένου προσώπου και ποδιών του Τουταγχαμών.

Η μούμια του Φαραώ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 18 ετών, ήταν καλυμμένη από λινό ύφασμα και είχε τοποθετηθεί σε μία ειδική γυάλινη θήκη με ελεγχόμενη θερμοκρασία στον υπόγειο τάφο του, που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη δυτική όχθη του Νείλου.
Κλείσιμο
000_1CV7GU


Το Ινστιτούτο Συντήρησης Getty, μαζί με το αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού, εργάστηκαν επί εννέα χρόνια, προκειμένου να καθαρίσουν και να αποκαταστήσουν τις τοιχογραφίες από τη φυσική φθορά που έχουν υποστεί από τις εκατοντάδες δεκαετίες τουριστικής δραστηριότητας.

000_1CV83S


Οι ερευνητές καθάρισαν με πολλή προσοχή την μεγάλη τοιχογραφία του τάφου, ωστόσο αποφάσισαν να αφήσουν μία σειρά από μυστηριώδη «σκούρα σημάδια» που εντοπίστηκαν το 1922, όταν ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ άνοιξε τον τάφο.

Θεωρήθηκε ότι οι καφέ κηλίδες στους ζωγραφισμένους τοίχους του ταφικού θαλάμου μπορεί να μεγάλωναν. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ανέλυσαν ιστορικές φωτογραφίες από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία αύξησή τους.

Για να επιβεβαιώσουν αυτήν την διαπίστωση χημικές αναλύσεις και αναλύσεις DNA επιβεβαίωσαν ότι οι κηλίδες είχαν μικροβιολογική προέλευση, αλλά ήταν νεκρές και συνεπώς δεν αποτελούσαν απειλή. Επειδή δεν είχαν διεισδύση στο στρώμα της μπογιάς, δεν αφαιρέθηκαν, προκειμένου να μην φθαρούν οι τοιχογραφίες.

000_1CV7FG


Όταν ανακαλύφθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών το 1922 από τον Χάουαρντ Κάρτερ, υπό την καθοδήγηση του Λόρδου Καρναρβον, στα μέσα ενημέρωσης της εποχής επικράτησε πανδαιμόνιο. Ο Κάρτερ και η ομάδα του χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ξεκαθαρίσει τον θησαυρό του τάφου του, λόγω του ότι υπήρχαν μέσα του πολλά και διαφορετικά αντικείμενα.

Το τελευταίο πρότζεκτ για τη διατήρησή του τέθηκε επί τάπητος υπό το φόβο ότι θα μπορούσε να καταστραφεί από τις αθρόες επισκέψεις τουριστών.

«Η συντήρηση και διατήρηση του τάφου είναι πολύ σημαντική για το μέλλον και για την αυτήν την κληρονομιά και για αυτόν τον σπουδαίο πολιτισμό να ζήσουν για πάντα», τόνισε ο Zahi Hawass, Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Πολιτισμού.

000_1CV7FT
Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας, που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. σύμφωνα με την συμβατική χρονολόγηση. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα.

Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

FACE and FEET of King Tutankhamun are Revealed After 9 Year Restoration


Δείτε βίντεο: «Το κεφάλι και τα πόδια του King Tut»: Εντυπωσιακές εικόνες από τον τάφο του Τουταγχαμών
«Το κεφάλι και τα πόδια του King Tut»: Εντυπωσιακές εικόνες από τον τάφο του Τουταγχαμών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης