Game of Thrones: Το επικό τέλος του Σιδερένιου Θρόνoυ

Με το viral #ForTheThrone στα κοινωνικά δίκτυα και την αλάνθαστη συνταγή του τρίπτυχου αίμα - σπέρμα - στέμμα η εμβληματική σειρά του HBO κηρύσσει επισήμως την αρχή του τέλους της στις 14 Απριλίου

«Ο κόσμος είναι μεγάλος και όμορφος. Οι περισσότεροι από μας ζούμε και πεθαίνουμε στον ίδιο τόπο όπου γεννηθήκαμε και ποτέ δεν βλέπουμε τον υπόλοιπο. Δεν θέλω να είμαι όπως οι περισσότεροι».

Με αυτή τη φράση του Ομπεριν Μαρτέλ, του αείμνηστου έκδοτου στις ηδονές Πρίγκιπα του Ντορν, η παραγωγή του HBO κήρυξε πριν από λίγες ημέρες ένα ανελέητο κυνήγι αναζήτησης του αντικειμένου-φετίχ για τους ορκισμένους θιασώτες του «Game of Thrones», δηλαδή του Σιδερένιου Θρόνου.

Εξι ρέπλικές του τοποθετήθηκαν σε ισάριθμα σημεία στον πλανήτη τα οποία οι fans μπορούν για δύο 24ωρα ακόμη να εντοπίσουν, να φωτογραφίσουν και να δρέψουν ινσταγκραμικές δάφνες. Μοναδικό στοιχείο που δόθηκε ως μπούσουλας ήταν οι φωτογραφίες και τα βίντεο 360ο που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της σειράς αλλά και στο Instagram του GoT.

Εννοείται ότι εκείνοι που από το 2011 ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σειρά-φαινόμενο έσπευσαν στο κατόπι των Σιδερένιων Θρόνων και διατράνωσαν την επιτυχία τους στα κοινωνικά δίκτυα. Μέχρι στιγμής βρέθηκαν μόνο οι πέντε θρόνοι. Αγγλία, Σουηδία, Βραζιλία, Ισπανία και Καναδάς ήταν οι τοποθεσίες που επέλεξε η παραγωγή του GoT για μια πολυδάπανη και κυρίως ερεθιστική για τους fans προωθητική ενέργεια.
Αλλωστε ποιος υπολογίζει τα χρήματα όταν τα έξι -δύο ωριαία και τέσσερα ογδοντάλεπτα- επεισόδια του όγδοου και τελευταίου κύκλου του GoT που κάνει πρεμιέρα στις 14 Απριλίου κοστίζουν περί τα 15 εκατ. δολάρια έκαστο; Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος φτάνει να σκεφτεί ότι 10 εκατ. είναι ο συνολικός προϋπολογισμός για το «The Crown» και το «The Get Down» του Netflix μαζί.

Αλλά ο οικονομικός εξορθολογισμός και οι μνημονιακού τύπου φόρμουλες δεν ταιριάζουν σε ένα αληθινό τηλεοπτικό έπος 67 επεισοδίων με μάχες, δολοπλοκίες, αιμομιξίες, ζωώδη ορμέμφυτα, δολοφονίες, προδοσίες, ανταγωνισμό μέχρις εσχάτων, πολιτική και σεξ όλων των λογιών. Τα πράγματα για το GoT δεν ήταν πάντα τόσο σπάταλα, ούτε οι παραγωγοί τόσο ανοιχτοχέρηδες.

Οι σεναριογράφοι της σειράς, ο 49χρονος Ντάνιελ Βάις και ο 48χρονος Ντέιβιντ Μπένιοφ, ή αλλιώς το πιο επιτυχημένο και το πλέον περιζήτητο συγγραφικό δίδυμο αυτή τη στιγμή στην τηλεοπτική πιάτσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είχαν αποκαλύψει σε συνέντευξή τους στο περιοδικό «Vanity Fair» το 2014 ότι είχαν αναγκαστεί να κόψουν δαπανηρές σκηνές από την πρώτη και τη δεύτερη σεζόν της σειράς, αφού από το τότε budget των 6 εκατ. δολαρίων ανά επεισόδιο δεν περίσσευε ούτε σεντ για την κινηματογράφηση επικών, αιματηρών και τελικά χορταστικών στο μάτι μαχών.

Οι ικεσίες τους προς το HBO έπιασαν τόπο κι έτσι από τον τρίτο κύκλο της σειράς είχαν πια στη διάθεσή τους ακόμα 2 εκατ. δολάρια. Ποιος είπε ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία; Χωρίς αυτή την αύξηση το τηλεοπτικό κοινό δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ένατο επεισόδιο του τρίτου κύκλου της σειράς, το σχεδόν ιστορικό «The Rains of Castamere». Ο Κόκκινος Γάμος του Ρομπ Σταρκ εντυπώθηκε για πάντα στο συλλογικό τηλεοπτικό ασυνείδητο και μετέτρεψε την υποψία σε βεβαιότητα: στο «Game of Thrones» όλοι είναι αναλώσιμοι. Ακόμα και οι πιο συμπαθείς ήρωες που μάχονται για τα δίκαιά τους, ακόμα και οι πιο φωτογενείς από το πρωταγωνιστικό ρόστερ.

Ο όγδοος και καλύτερος;

Σε κάθε περίπτωση, την ήδη μεγάλη προσδοκία για τον όγδοο και τελευταίο κύκλο του τηλεοπτικού έπους -μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο επεισόδιο του GoT προβλήθηκε στις 27 Αυγούστου του 2017 και όπως είναι εύλογο η περιέργεια και η αναμονή των τηλεθεατών έχει εκφυλιστεί λόγω χρόνου σε λύσσα- κορυφώνει, εκτός από το φειδωλό σε πληροφορίες τρέιλερ και το ακόμη λακωνικότερο teaser, και η παρουσία του Ντέιβιντ Νάτερ στο τιμόνι της σκηνοθεσίας του εναρκτήριου επεισοδίου του κύκλου.

Αλλωστε ο 60χρονος Αμερικανός ήταν εκείνος που έστησε και κινηματογράφησε αριστοτεχνικά και το «The Rains of Castamere». Εννοείται ότι ο πήχης μοιάζει να φλερτάρει με τη στρατόσφαιρα. Οσο για το μεγάλο ερώτημα, το πώς δηλαδή θα ολοκληρωθεί η σειρά, αυτό είναι κάτι που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον συγγραφέα της ανολοκλήρωτης επταλογίας «Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου» στην οποία βασίστηκε το GoT, τον Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, και τους σεναριογράφους.

Ο 70χρονος Μάρτιν, που ακόμα δεν έχει καταφέρει να τελειώσει το magnum opus του, έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις λέγεται πως έδωσε μια λύση που σε κάποιους θα φανεί η απόλυτη λύτρωση και άλλους θα τους οδηγήσει να αναφωνήσουν με περίσσιο αυτοματισμό «Shame!» το ίδιο μεγαλόφωνα με τους πολίτες του Κινγκς Λάντινγκ όταν, υποκινούμενοι από τα Σπουργίτια, διαπόμπευαν τη Σέρσι.

Το προσχέδιο για το σενάριο του τελευταίου κύκλου καταγράφηκε σε 140 σελίδες, τα γυρίσματα των έξι καταληκτικών επεισοδίων διήρκεσαν δέκα μήνες (από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Ιούλιο του 2018), ενώ το μεγάλο φινάλε θα φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή των Βάις και Μπένιοφ, οι οποίοι δηλώνουν ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν να καταπιάνονται με το project είχαν οραματιστεί μια ταινία διάρκειας 70 ωρών. Τελικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους, παραδίδοντας μια τηλεοπτική παρακαταθήκη που φτάνει συνολικά τις 73 ώρες και έχει προκαλέσει οικουμενικό εθισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο επεισόδιο της σειράς στις 17 Απριλίου του 2011 παρακολούθησαν 2,2 εκατομμύρια Αμερικανοί και το τελευταίο του 7ου κύκλου 13 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen Media Research για τις ΗΠΑ. Οσο για την ετυμηγορία των βραβείων; Το GoT διεκδίκησε μείζονος ή ήσσονος σημασίας βραβεία 506 φορές και κέρδισε τα 310, εκ των οποίων μία Χρυσή Σφαίρα για τον Πίτερ Ντίνκλατζ, aka Τίριον Λάνιστερ. Βεβαίως το μεγαλύτερο παράσημο της σειράς, που πήρε τον τίτλο της από το πρώτο βιβλίο του Μάρτιν, είναι ότι από το 2011 μέχρι και το 2014 ήταν το πλέον διαμοιρασμένο τηλεοπτικό προϊόν μέσω torrents.
Μετά το GoT τι;

Μόλις προχθές ανακοινώθηκε η απόφαση του HBO να προσφέρει παρηγοριά στους «άρρωστους» fans του «Game of Thrones». Βεβαίως το δίωρο ντοκιμαντέρ για τη σειρά που θα προβληθεί μία εβδομάδα μετά το φινάλε, στις 26 Μαΐου, μοιάζει με παυσίπονη σταγόνα σε έναν απέραντο, φουρτουνιασμένο ωκεανό λύπης.

Αλλά είναι κι αυτό μια κάποια λύση. Η σκηνοθέτης της ταινίας Τζίνι Φίνλεϊ παρακολούθησε για περίπου έναν χρόνο γυρίσματα της σειράς, συνομίλησε με τους πρωταγωνιστές και προσπάθησε να αποτυπώσει με τον φακό της πώς το σύμπαν που οραματίστηκε το φαντασιακό του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν πήρε σάρκα και οστά από μια φαραωνικού τύπου τηλεοπτική παραγωγή. Στα καλά νέα, το HBO έχει ήδη στα σκαριά το prequel του «Game of Thrones», δηλαδή μια σειρά που θα αφηγείται όσα συνέβαιναν στο Γουέστερος την Εποχή των Ηρώων, 10.000 χρόνια πριν ο Τζον Σνόου, η Σέρσι Λάνιστερ και η Ντενέρις Ταργκάριεν βρεθούν να διαγκωνίζονται μέχρις εσχάτων για τον Σιδερένιο Θρόνο.

Πάντως, καταλάβει δεν καταλάβει τον θρόνο η τελευταία, η Μητέρα των Δράκων φαίνεται ότι έχει κερδίσει τουλάχιστον τις μιντιακές εντυπώσεις. Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο ούτως ή άλλως εμβληματικός χαρακτήρας της τον οποίο ερμήνευσε υποδειγματικά, αλλά η από τη ζωή της βγαλμένη ιστορία που αποφάσισε να μοιραστεί τώρα που το GoT περνά στην τηλεοπτική ιστορία. Η ηθοποιός Εμίλια Κλαρκ με άρθρο της στο περιοδικό «New Yorker» αποκάλυψε πριν από λίγες εβδομάδες ότι λίγο πριν από την πρεμιέρα του πρώτου κύκλου το 2011 διαγνώστηκε με ανεύρυσμα στον εγκέφαλο.

Χρειάστηκαν δύο επεμβάσεις και σχεδόν τρία χρόνια ώστε να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, να είναι υγιής και λειτουργική. Παράλληλα συνέχιζε να συμμετέχει στα γυρίσματα του GoT: «Η δεύτερη σεζόν ήταν η χειρότερη για μένα. Για να είμαι ειλικρινής, σκεφτόμουν κάθε λεπτό ότι θα πεθάνω», έγραψε μεταξύ άλλων. Το φινάλε της σειράς και το γεγονός ότι κατάφερε να συμμετάσχει έως το τελευταίο επεισόδιό της είναι για την 32χρονη ηθοποιό μια σημαδιακή στιγμή ευτυχίας. Κι ας μη γνωρίζει κανείς τι ξημερώνει στην ηρωίδα της, την Καλίσι, μέχρι το βράδυ της 19ης Μαΐου, όταν ο Σιδερένιος Θρόνος θα αποκτήσει επιτέλους τον βασιλιά του. Νόμιμο ή μη.

#ForTheThrone

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr