Μουσείο Ακρόπολης: Ανοικτή από σήμερα η ανασκαφή, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 10 χρόνια του μουσείου

Η εκδήλωση για το άνοιγμα της ανασκαφής πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

Εκδήλωση για το άνοιγμα της ανασκαφής στο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Στην εκδήλωση -στην οποία παραβρέθηκαν κυρίως άνθρωποι του πολιτισμού- παρέστη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία μίλησε για τη σημασία του μουσείου και το άνοιγμα της ανασκαφής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, απηύθυνε ομιλία με τίτλο «10 χρόνια Μουσείο Ακρόπολης», ενώ η Σταματία Ελευθεράτου, υπεύθυνη της ανασκαφής και προϊσταμένη της διεύθυνσης συλλογών και εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης, μίλησε για την «Αρχαιολογική ανασκαφή του Μουσείου».



«Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένας ελληνικός, και μάλιστα δημόσιος θεσμός, ο οποίος βγαίνει από τα όρια της Ελλάδας, και πρωταγωνιστεί στο διεθνές περιβάλλον, γίνεται αντικείμενο προσοχής, αναγνωρίζεται ευρύτερα, βραβεύεται. Αυτό οφείλεται στην ευελιξία του οργανισμού που το διέπει, αλλά και σε κάτι άλλο. Στη συνεχή επινοητικότητα της ηγεσίας του. Είναι ένα Μουσείο με επινοητικότητα, δεν είναι απλώς μια παρακαταθήκη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

«Η ανασκαφή αυτή είναι πολύ σημαντική. Βρίσκεται σε μια περιοχή για την οποία ο Θουκυδίδης στο δεύτερο βιβλίο του, που μιλάει για την ιστορία της Αθήνας, λέει ότι είναι η αρχαιότερη της Αθήνας. Και επιχειρηματολογεί με τον δικό του τρόπο λέγοντας ότι εκεί βρίσκεται το πανάρχαιο ιερό του Ολυμπίου Διός, το ιερό της Γης, το ιερό του Πυθίου Απόλλωνος, το ιερό του Εν Λίμναις Διονύσου. Επίσης οι ανασκαφές έφεραν στο φως στη νοτιοδυτική γωνία έξω από το μουσείο το ιερό του Κόδρου, του μυθικού βασιλιά της Αθήνας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παντερμαλής.



«Δίπλα σε μνημεία συγκλονιστικά, όπως η Ακρόπολη και το Θέατρο του Διονύσου, κάθε άλλος αρχαιολογικός χώρος θα μπορούσε να μοιάζει ασήμαντος. Ωστόσο, και οι γειτονιές της αρχαίας Αθήνας είχαν τη δική τους ξεχωριστή μαγεία. Κι αυτό γιατί είναι οι τόποι που περισσότερο από κάθε άλλο μας φέρνουν κοντά στον καθημερινό άνθρωπο, στους χώρους όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, εργάστηκε, έκανε οικογένεια, με λίγα λόγια έγραψε τη δική του, προσωπική ιστορία. Μια τέτοια γειτονιά είναι κι αυτή που βρίσκεται μπροστά μας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Ελευθεράτου αναφερόμενη στη γειτονιά που βρέθηκε στη σκιά της Ακρόπολης, με κατάλοιπα από την 4η χιλιετία π. Χ. ως τον 12ο αι. μ. Χ.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον -1 επίπεδο της ανασκαφής του Μουσείου Ακρόπολης, έκλεισε με μια ατμοσφαιρική συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οποία συμμετείχε και η Παιδική Χορωδία της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr