Ο Goran Bregovic στο protothema.gr: «Ο πολιτισμός μας φτιάχτηκε από πρόσφυγες»

Ο διεθνής Σέρβος μουσικοσυνθέτης που έχει σφραγίσει την ελληνική ψυχή με τις δικές του νότες, φέρνει μαζί του στην Αθήνα- για δύο βραδιές- μία πολύχρωμη γιορτή γεμάτη με ήχους γνώριμους από τραγούδια των Βαλκανίων που έγιναν και δικά μας τραγούδια

Στα 69 του χρόνια μπορεί ακόμη να κρατάει αναμμένη την εφηβική φωτιά μέσα του. Η φωνή του από την άλλη άκρη της γραμμής ακούγεται δυνατή, καθαρή, όπως και οι απόψεις του για τον κόσμο, την πολιτική, τη μουσική, τους πρόσφυγες, τον χρόνο που περνάει.
Ο Goran Bregovic είναι ένας «πολιτογραφημένος Έλληνας» πολίτης του κόσμου που επιστρέφει πάλι και πάλι εδώ, σε αυτή τη χώρα που όπως λέει «και μόνο το άκουσμα της λέξης ‘’Ελλάδα’’ σε κάνει να χαμογελάς από όποιο μέρος του κόσμου και αν είσαι».




Με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη και τη Λίνα Νικολακοπούλου στο Σεράγεβο
Είχαν έρθει η Λίνα και η Άλκηστις να μου προτείνουν να κάνουμε μαζί την παραγωγή του δίσκου «Παραδέχτηκα». Είχαμε κάτσει να φάμε και ρώτησα τη Λίνα: «Σου αρέσει το φαγητό;» και εκείνη μου είπε: «Είναι σαν ένα φιλί!». Και ήταν τόσο ελληνικό και ωραίο αυτό που είχε πει.


Έχω περάσει πολλές μέρες στην Ελλάδα
Έχω εμφανιστεί πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα. Η πρώτη μου περιοδεία ήταν με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Radio Belgrade. Έχω παίξει στα περισσότερα αρχαία αμφιθέατρα της χώρας σας. Είναι μοναδική η αίσθηση. Έχω και ένα σκάφος και έχω κάνει διακοπές, γυρνώντας τα νησιά και τις ακτές στην Ελλάδα.


Τον Μάρτιο θα κλείσω τα 70
Σε αυτή την ηλικία αρχίζεις να κάνεις κάποιες σκέψεις, αλλά μετά καταλήγεις σε ένα λογικό συμπέρασμα: «Αν ξέρεις πώς να ζεις, ξέρεις και πώς να πεθάνεις».


Ξεκίνησα ως μουσικός σε στριπτίζ μπαρ
Μιλώντας ως συνθέτης, ως δημιουργός, πιστεύω ότι πρέπει να αλλάζεις ακόμη και τις αρχές σου. Γιατί στη μουσική, είναι τουλάχιστον γελοίο να παραμένεις αμετακίνητος. Ξεκίνησα ως μουσικός σε στριπτίζ μπαρ και τώρα ο καινούργιος μου δίσκος περιλαμβάνει ένα κοντσέρτο για βιολί. Είναι πολύ μακρύς ο δρόμος και είναι χρήσιμο να αλλάζεις απόψεις και αρχές.

Ο Άρβο Περτ με ‘’ταξιδεύει’’
Αν είχα μια τελευταία ευκαιρία να ακούσω μια μουσική στη ζωή μου, θα διάλεγα του Άρβο Περτ. Η μουσική του σε εισάγει σε κάτι. Δεν στο φέρνει ολοκληρωμένο. Σου αφήνει την ευκαιρία να ταξιδέψεις εσύ μέχρι εκεί.


«Εν αρχή ην η μουσική»
Οι επιστήμονες έχουν συμφωνήσει ότι η μουσική ήταν η πρώτη ανθρώπινη γλώσσα. Στη Γερμανία οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν φλάουτα από κόκαλα πουλιού και ελεφαντόδοντο, που είναι ηλικίας τουλάχιστον 35.000 ετών και πιθανότατα αποτελούν τα παλαιότερα μουσικά όργανα στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική προϋπήρχε πολύ πριν μάθουμε πώς να μιλάμε, πολύ πριν τη θρησκεία και βέβαια την πολιτική. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η μουσική είναι ο πιο εύκολος τρόπος επικοινωνίας.


Η κηδεία μου θα είναι καλύτερη από τον γάμο μου
Παντρεύτηκα στο Παρίσι, με τη γνωστή γαμήλια δεξίωση, τους φίλους και όλη την κλασική διαδικασία. Πιστεύω ότι στην κηδεία μου θα έχει περισσότερο κέφι, θα είναι καλύτερη από τον γάμο μου. Αν δώσουν καλό πουρμπουάρ στους μουσικούς, σίγουρα θα παίξουν κάποια από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Αλλά δεν έχω πει ποτέ ποια είναι τα αγαπημένα μου τραγούδια...

Θα μπορούσα να διδάσκω Μαρξ
Έχω μελετήσει πολύ τη φιλοσοφία του Κομμουνισμού. Θα μπορούσα να είμαι καθηγητής του Μαρξισμού. Αλλά ξέφυγα από το πεπρωμένο μου και τελικά έγινα ροκ σταρ. Ευχαριστώ τον Θεό που με προφύλαξε από το πεπρωμένο μου να διδάσκω τα παιδιά φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες.





Το σοβαρό ατύχημα το 2008 που κινδύνεψε να με αφήσει παράλυτο
Όταν έπεσα από το δέντρο και έσπασα τον σκελετό μου, ανακάλυψα έναν παράλληλο κόσμο που ζει ανάμεσά μας. Τον κόσμο των αρρώστων. Ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία για μένα να βρεθώ μαζί με αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν την υγεία τους. Πιστεύω ότι όλο αυτό μου άλλαξε τη ζωή για πάντα


Τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς Έλληνες
Οι πρόσφυγες δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο. Και κανείς δεν το εξηγεί. Ο πολιτισμός μας έχει φτιαχτεί από πρόσφυγες. Τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς Έλληνες, αν όλοι φοβόντουσαν τους Έλληνες που πήγαιναν σε όλο τον κόσμο; Είναι ανιστόρητος ο φόβος για τους ανθρώπους που είναι πρόσφυγες. Δεν σημαίνει ότι θα μας πάρουν κάτι, αλλά θα μας δώσουν και κάτι. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους πρόσφυγες.


Ο Νόαμ Τσόμσκι και η Δημοκρατία
Η κατάσταση δεν αλλάζει σήμερα. Είναι μια πραγματική καταστροφή. Υπάρχει πάντα ο σκληρός αγώνας ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Αλλά έχουμε δημοκρατία. Και όπως έχει πει ο Νόαμ Τσόμσκι: «Αν η Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει κάτι, αυτό θα ήταν απαγορευμένο πριν». Πρέπει να συνεχίσουμε να κολυμπάμε.

Ο θάνατος των πολιτικών ιδεολογιών
Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Ο τελευταίος πρωτοπόρος πολιτικός ιδεολόγος ήταν ο Καρλ Μαρξ. Δυστυχώς ήταν στον 19ο αιώνα . Δεν υπάρχουν νέες πολιτικές ιδεολογίες και δεν ξέρω πώς μπορούμε να ζήσουμε έτσι.


Και ένα ούζο διπλό
Αν τύχαινε την τελευταία ημέρα της ζωής μου να είμαι στην Ελλάδα... ε, σίγουρα θα ήθελα να φάω γαύρο, μια χωριάτικη σαλάτα και να πιω ένα διπλό ούζο.


INFO O Goran Bregovic παρουσιάζει τη Μουσική των Βαλκανίων, με τη Wedding & Funeral Band. Από τον «Καιρό των Τσιγγάνων» και το «Underground» μέχρι το «Arizona Dream» και τα «Τρία Γράμματα από το Σεράγεβο», σήμερα Τρίτη 10/12 και αύριο Τετάρτη 11/12 (20.30) στο Christmas Theater Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου (Βείκου). 
Προπώληση εισιτηρίων για την αποψινή συναυλία – η αυριανή είναι ήδη sold out- στο τηλ. 211 77 01 700, www.viva.gr, www.christmastheater.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr