Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν: Eξίσωση για δυνατούς λύτες η επιλογή των ενόρκων της δίκης του
Το 1/3 των υποψήφιων εξαιρέθηκε γιατί δήλωσαν πως δεν θα είναι αντικειμενικοί
Η επερχόμενη δίκη του Χάρβεϊ Γουαϊστάιν δεν είναι μια οποιαδήποτε νομική διαδικασία απ' αυτές που εκτυλίσσονται καθημερινά στα αμερικανικά δικαστήρια. Η επωνυμία του, ως ενός από τους κορυφαίους κινηματογραφικούς παραγωγούς του Χόλιγουντ, σε συνδυασμό με τη φύση των κατηγοριών – κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση – τήν καθιστούν αν μη τί άλλο ιδιαίτερη και εξαιρετικά πολύπλοκη. Γι' αυτό ακριβώς και το σώμα των ενόρκων, των πολιτών δηλαδή που θα αποφασίσουν για την τύχη και την ενδεχόμενη ποινή του, δεν θα επιλεγεί με τις καθιερωμένες, σύντομες διαδικασίες, αντιθέτως θα γίνει με αργούς ρυθμούς και με πολύ αυστηρά κριτήρια έτσι ώστε να διασφαλισθεί ένα δίκαιο και κυρίως, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, αποτέλεσμα.
Το σώμα των ενόρκων, που θα συμμετέχει στην πολύκροτη αυτή δίκη, θα αποτελείται από δώδεκα άτομα συνολικά, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα επιλεγούν από ένα σύνολο 2000 ανθρώπων, αριθμός σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερος απ' αυτόν που αντιστοιχεί σε μια κοινή δίκη! Εκτός από τους 12 βασικούς ενόρκους, όμως, θα εξασφαλιστούν ακόμη έξι αναπληρωματικοί προκειμένου να καλυφθεί κάποια ενδεχόμενη απουσία για λόγους έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα διεθνή μέσα, πάντως, ήδη από την πρώτη μέρα της διαδικασίας επιλογής ενόρκων, απορρίφθηκε το 1/3 των υποψηφίων οι περισσότεροι από τους οποίου δήλωσαν πως δεν θεωρούν ότι έχουν την ικανότητα να είναι αντικειμενικοί απέναντι στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο! Όπως επισημαίνουν, άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της δικαιοσύνης, η αντίδραση αυτή δεν είναι συνήθης καθώς, σε γενικές γραμμές, η πλειοψηφία των ανθρώπων νιώθει πως διαθέτει σωστό κριτήριο. Η παραπάνω αντίδραση, λοιπόν, είναι το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.
Υπήρξε ωστόσο και μία πιθανή ένορκος, και μάλιστα επώνυμη, η οποία διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που επιλεγεί να συμμετέχει στο σώμα των ενόρκων έχει την πεποίθηση πως μπορεί να είναι αντικειμενική. Πρόκειται για το γνωστό μοντέλο Τζίτζι Χαντίντ η οποία γνωρίζει προσωπικά τόσο τον κατηγορούμενο όσο και την ηθοποιό Σάλμα Χάγιεκ, που ήταν ανάμεσα στις γυναίκες που παραδέχτηκαν πως έπεσαν στο παρελθόν θύματα της απρεπούς συμπεριφοράς.
Αφού γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα οι λειτουργοί της δικαιοσύνης ζητούν από τους υποψήφιους ενόρκους να συμπληρώσουν ένα έντυπο με πληροφορίες σχετικές με το μορφωτικό τους επίπεδο και την προσωπική και επαγγελματική τους κατάσταση. Ερωτώνται, επίσης, αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον κατηγορούμε ή κάποιο από τα θύματά του και εάν έχουν πέσει στο παρελθόν θύματα σεξουαλικής επίθεσης ή κακοποίησης.
Η παρέμβαση των συνηγόρων
Τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης όσο και οι κατήγοροι, πάντως, έχουν δικαίωμα, μ' έναν τρόπο, δικαίωμα παρέμβασης στην επιλογή των ενόρκων. Και οι δύο έχουν, σε πρώτη φάση, το δικαίωμα να ζητήσουν εξαίρεση έως και 20 ατόμων από το σώμα, χωρίς να είναι, σε όλες τις περιπτώσεις, αναγκασμένοι να επικαλεστούν συγκεκριμένο λόγο. Είναι προφανές ότι θα βάλουν τα δυνατά τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο θετικούς προς την πλευρά τους ενόρκους. Που σημαίνει, ότι αναζητούνται πυρετωδώς άτομα που θα μπορούσαν να ταυτιστούν είτε με τον κατηγορούμενο είτε με τα θύματά του.
Εννοείται, βεβαίως, πως οι δικηγόροι του κατηγορούμενου έχουν πολύ δυσκολότερη δουλειά να κάνουν καθώς από τη μία είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν ανάμεσα στους ενόρκους άτομα με την οικονομική και επαγγελματική ισχύ του πελάτη τους αλλά και να εξασφαλίσουν την αντικειμενικότητα των ενόρκων απέναντί του. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, υπάρχει ειδική ομάδα, που ξεκοκαλίζει οποιοδήποτε στοιχεία αφορά στους πιθανούς ενόρκους, από τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τις προσωπικές τους συνήθειες και τα ιδιαίτερα γούστα τους!
Πάνω από δύο μήνες η διάρκεια της δίκης
Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως θα χρειαστούν ημέρες, μέχρι και αρκετές εβδομάδες, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η κρίσιμη διαδικασία η οποία, υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί το πολύ ένα διήμερο. Ο αρχικός προγραμματισμός, ωστόσο, κάνει λόγο για διάρκεια δύο εβδομάδων όσον αφορά στην επιλογή του σώματος των ενόρκων και περισσότερο από δύο μήνες για την ολοκλήρωση της δίκης που αναμένεται να παρακολουθήσει, με μεγάλο ενδιαφέρον, ολόκληρος ο πλανήτης.
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο Χάρβεϊ Γουάινστάϊν δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνον τις δύο γυναίκες που κινήθηκαν νομικά εναντίον του αλλά και δεκάδες ακόμη, μεταξύ των οποίων και αρκετές επώνυμες, οι οποίες μίλησαν ανοιχτά για την απρεπή συμπεριφορά και τους εκβιασμούς που είχαν δεχτεί από τον άλλοτε πανίσχυρο παραγωγό προκειμένου να υποκύψουν στις σεξουαλικές ορέξεις του. Η μαζικότητα, εξάλλου, των κατηγοριών, γέννησε ένα ολόκληρο κίνημα, γνωστό διεθνώς ως #Me Too. Και εκπρόσωποι αυτού του κινήματος, από ολόκληρο τον κόσμο, θα βρίσκονται , σε καθημερινή βάση, έξω από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης όπου θα εκτυλιχτεί μία από τις πιο προβεβλημένες δίκες των τελευταίων δεκαετιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr