Ο Λούκυ Λουκ στην μεγάλη οθόνη από την Audio Visual

Ο ένας και μοναδικός Λούκυ Λουκ, πάντα με τη συνοδεία του πιστού τετράποδου συντρόφου του, Ντόλι, θα επιστρέψει στην πόλη των παιδικών του χρόνων…

Ο άνθρωπος που πυροβολεί πιο γρήγορα κι από τη σκιά του, o ένας και μοναδικός Λούκυ Λουκ, καταφθάνει στη μεγάλη οθόνη, από την Audio Visual, σε μια απίστευτη κωμωδία γουέστερν – φόρο τιμή στην αριστουργηματική ομώνυμη σειρά κόμιξ των Μορίς και Γκοσινί.

Στις 30 Δεκεμβρίου, ο ένας και μοναδικός Λούκυ Λουκ, πάντα με τη συνοδεία του πιστού τετράποδου συντρόφου του, Ντόλι, θα επιστρέψει στην πόλη των παιδικών του χρόνων, όπου θα συναντήσει τον Μπίλι Δε Κιντ, την Καλάμιτι Τζέιν, τον Πατ Πόκερ, τον Τζέσι Τζέιμς και τη Μπελ.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Χιουθ
Ηθοποιοί: Ζαν Ντιζαρντέν, Μικαέλ Γιουν, Σιλβί Τεστί, Ντανιέλ Πρεβόστ, Μελβίλ Πουπό, Αλεξαντρά Λαμί



Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Τζεϊμς Χιουθ

Πώς βρεθήκατε να σκηνοθετείτε αυτήν την ταινία;
Συνήθως μου παίρνει ένα εξάμηνο μέχρι να πω το ναι για μια ταινία. Αυτή τη φορά όμως, όταν ο παραγωγός Ιβ Μαρμιόν μου έκανε την πρόταση για μια μεταφορά του Λούκυ Λουκ, του απάντησα αυθόρμητα «Φυσικά και να την κάνουμε! Θα πρωταγωνιστεί ο Ζαν Ντιζαρντέν και θα τη γυρίσουμε στην Αργεντινή». Μόλις τελείωσε το ραντεβού μας, προβληματίστηκα πραγματικά: “Πώς  αποφάσισα να συμφωνήσω τόσο άμεσα;”, σκέφτηκα. Και τότε συνειδητοποίησα ότι τα κόμιξ του Λούκυ Λουκ ήταν πάντα τα αγαπημένα μου, ότι μεγάλωσα στην κυριολεξία μαζί τους. Επίσης ο Ζαν Ντιζαρντέν αντιπροσωπεύει την προσωπική μου εικόνα για τον Λούκυ Λουκ. Όσο για την Αργεντινή, για μένα περιλαμβάνει αυτή τη ρομαντική εικόνα της Αμερικής, το ιδανικό περιβάλλον όπου ο Λούκυ Λουκ θα μπορούσε να περιφέρεται ως μια ρομαντική, μόνη φιγούρα κόντρα στο ηλιοβασίλεμα. Τα είχα βρει όλα με τη μία, ήταν σα να με περίμεναν.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία;
Δεν είναι μία παρωδία του Τζον Φορντ ή του Σέρτζιο Λεόνε. Θα έλεγα ότι είναι μία «κωμική γουέστερν περιπέτεια». Πιστεύω ότι στη Γαλλία δεν έχουμε αρκετούς ήρωες και η συγκεκριμένη ταινία ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσουμε έναν. Αυτό για μένα ήταν πολύ σημαντικό.

Γιατί δεν επιλέξατε να μεταφέρετε ένα συγκεκριμένο βιβλίο Λούκυ Λουκ;

Κανένα από τα βιβλία δεν περιέχει όλες τις πληροφορίες που θέλαμε να δώσουμε για τον  Λούκυ Λουκ – την ιστορία του, τα μυστικά του, τα παιδικά του χρόνια. Όταν η εταιρεία παραγωγής UGC μου είπε ότι εξασφάλισε τα δικαιώματα για όλες τις περιπέτειες του  Λούκυ Λουκ, διέκρινα ότι είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να γράψουμε ένα σενάριο με όλες τις απαντήσεις για το χαρακτήρα και να συμπεριλάβουμε τις καλύτερες στιγμές από τις περιπέτειές του: να έχουμε τον Μπίλι δε Κιντ, την Καλάμιτι Τζέιν, τον Πατ Πόκερ και τον Τζέσι Τζέιμς στην ίδια ταινία.

Πώς καταφέρατε να αποτυπώσετε κινηματογραφικά αυτόν τον κόσμο;
Δουλέψαμε πολύ σε ενδυματολογικό επίπεδο: εξισορροπήσαμε υφές και χρώματα, χρησιμοποιήσαμε την πατίνα του χρόνου πάνω στα ρούχα για να τοποθετήσουμε τον ήρωα μας στο ιστορικό του πλαίσιο και να μάθουμε την ιστορία του. Ο  Λούκυ Λουκ “φοράει” στην κυριολεξία την ιστορία του, με τα χιλιομπαλωμένα του ρούχα, τις πολυφορεμένες μπότες του, το τεράστιο καπέλο του. Επίσης ο Μορίς έπαιζε πολύ με τις αναλογίες στο έργο του (π.χ. ψιλόλιγνοι ήρωες με μεγάλα καπέλα ή μικρόσωμοι με μεγάλα κεφάλια) και έπρεπε να βρούμε ένα κινηματογραφικό ισοδύναμο σε αυτό. Εκμεταλλευτήκαμε το θέμα των αναλογιών και στα σκηνικά, που από τη μία υπακούν στην ιστορική αλήθεια του Φαρ Ουέστ, από την άλλη όμως είναι ελαφρώς παραμορφωμένα και τα χρώματα τους παραπέμπουν στο κόμικ – διαφορετικά, η ταινία θα θύμιζε συνηθισμένο γουέστερν.

Πώς χειριστήκατε το θέμα των ειδικών εφέ;

Έπρεπε οπωσδήποτε να μείνουμε πιστοί στην ιστορική περίοδο που περιγράφει το έργο, δηλαδή το 1869, όταν κατασκευάστηκε ο σιδηρόδρομος που ένωνε τις ανατολικές με τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως τα ειδικά εφέ έπρεπε να παραμείνουν ουσιαστικά αόρατα, ώστε να μην αποσπούν το θεατή από τη δράση και να μη μαρτυρούν ότι η ταινία γυρίστηκε σήμερα. Επίσης, για να είναι το θέαμα ακόμη πιο αληθοφανές, πολλά από τα εφέ, όπως για παράδειγμα οι εκρήξεις, έγιναν ζωντανά.



Συνέντευξη με τον πρωταγωνιστή Ζαν Ντιζαρντεν


Τι σκεφτήκατε όταν σας πρότεινε ο Τζέιμς Χιουθ να κάνετε τον Λούκυ Λουκ
Ανάμεσα στην πρόταση και στο να συμβεί πραγματικά πέρασαν τρία χρόνια. Στην αρχή συναντιόμασταν για καφέ και το συζητούσαμε με ενθουσιασμό, σαν παιδιά, σα να ζούσαμε μία φαντασίωσή μας. Μετά όμως χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να βρεθούν τα χρήματα και να συμφωνήσουν όλοι οι ηθοποιοί, και όταν τελικά μαθαίνεις ότι το φιλμ μπαίνει σε παραγωγή, τα όνειρα πρέπει να κάνουν στην άκρη για να μπει μπροστά η δουλειά. Έπρεπε να αποφασίσω πώς θα ήταν καλύτερο να αποδώσω το χαρακτήρα, τι ήθελα να πω για αυτόν, πώς θα τον έκανα ανθρώπινο. Δεν ήθελα να παρουσιάσω μία απομίμηση του κόμικ, ήθελα να προσαρμοστώ στο χαρακτήρα και να βρω μια κοινή πορεία μαζί του.

Ποια είναι η σχέση σας με τα κόμικ “Λούκυ Λουκ”;
Στο σπίτι μου αλλά και στα άλλα σπίτια που σύχναζα σαν παιδί, π.χ. στης γιαγιάς ή στων ξαδέρφων μου, υπήρχε πάντα ένα κόμικ “Λούκυ Λουκ”, κοντά σε ένα “Αστερίξ” ή ένα “Τεν Τεν”. Όμως ο Λούκυ Λουκ ήταν ό μόνος “ήρωας” για μένα. Ήταν ένας καουμπόι. Και μάλιστα ένας Γάλλος καουμπόι. Αυτό είναι παράλογο από μόνο του και το βρίσκω καλό. Παίζοντας λοιπόν τον Λούκυ Λουκ είχα την ευκαιρία να παίξω έναν καουμπόι.

Όμως δεν υπάρχει κάποιο ρίσκο όταν υποδύεσαι μία τέτοια φιγούρα;
Εφόσον πρόκειται για τη μεταφορά ενός κόμικ, είναι η ιδανική περίπτωση για να αναμετρηθείς με έναν τέτοιο χαρακτήρα. Φυσικά τον αντιμετωπίσαμε αρκετά ελεύθερα, αλλά θεωρώ ότι τον σεβαστήκαμε: είναι πιστός, ειλικρινής, σιωπηλός, καμιά φορά σκοτεινός. Και λίγο περίεργος όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον έρωτα, για τον οποίο δε γνωρίζει και πολλά πράγματα. Στην πορεία, ούτε μια στιγμή δεν αμφέβαλα ότι ήμουν ο Λούκυ Λουκ. Ακούγεται ίσως ξιπασμένο, αλλά ήξερα ότι μπορούσα να γίνω αυτός ο χαρακτήρας: να του προσθέσω ποιότητες, αρρενωπότητα, να τον κάνω κινηματογραφικό ήρωα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr