Κώστας Χατζηεμμανουήλ: «Οι Πέρσες είναι ο ύμνος στην ειρήνη»

Ο συγγραφέας Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλάει στο protothema.gr για  τους «Πέρσες», την τελευταία του δημιουργία  για παιδιά, που κυκλοφορεί από την «Ελληνοεκδοτική» και θα παρουσιαστεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στον «Ιανό». 

Το πρωί θα τον βρεις στο οδοντιατρείο του, το απογευματάκι, στο σπίτι, μπροστά στον υπολογιστή του, θα χαθεί στον χρόνο, στη μυθολογία και την ιστορία, γράφοντας τα βιβλία του. Ο τέως δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, για εννιά ολόκληρα χρόνια είχε αφιερώσει τη ζωή του στα κοινά, σ’ ένα προσωπικό στοίχημα να κάνει το αγαπημένο του νησί υπόδειγμα σύγχρονου δήμου. Τώρα, έχει περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στο γράψιμό του και να ταξιδέψει για να μας γνωρίσει την τελευταία του δημιουργία «Πέρσες» για παιδιά, που κυκλοφορεί από την «Ελληνοεκδοτική», και θα παρουσιαστεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι στον «Ιανό».

Η υπόθεση του έργου: Δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες στον Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι δόξασαν το όνομα των Ελλήνων στα πέρατα της γης και τώρα απολαμβάνουν τα δώρα της ειρήνης. Οι Πέρσες, όμως, δεν μπορούν να ξεχάσουν την ταπείνωση που γνώρισαν στον Μαραθώνα. Ο βασιλιάς τους, ο Ξέρξης, διψάει για εκδίκηση. Ονειρεύεται να γίνει αυτός αφέντης ολόκληρης της γης, Ανατολής και Δύσης. Και αποφασίζει να εκστρατεύσει εναντίον των Ελλήνων, για να τους κατακτήσει.

Οι Πέρσες του Αισχύλου είναι το αρχαιότερο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο ποιητής υμνεί τη νίκη του ελεύθερου ανθρώπου κατά της βαρβαρότητας και της αδικίας, γράφοντας ένα διαχρονικής αξίας έργο για την ειρήνη.

Να σημειωθεί, ότι το βιβλίο αποτελεί εγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και ήταν υποψήφιο για βραβείο από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

-Γιατί επιλέξατε τους «Πέρσες» , ανάμεσα στα άλλα έργα αρχαίας τραγωδίας, ως ξεκίνημα;

Η επιλογή των «Περσών» του Αισχύλου, ως πρώτου έργου εικονογραφημένης σειράς «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα- Για παιδιά» της “Ελληνοεκδοτικής", δεν έχει να κάνει απλά με το γεγονός ότι είναι το αρχαιότερο σωζόμενο έργο, αλλά με την υψηλή του παιδαγωγική αξία και τα μηνύματα που περνάει ο ποιητής με τρόπο αριστουργηματικό. Ο ελεύθερος άνθρωπος που αντιμάχεται το βαρβαρικό δεσποτισμό, η φιλοπατρία, η ισοπολιτεία, η ισονομία, ο σεβασμός του μέτρου και της παγκόσμιας ηθικής τάξης είναι μερικά από τα μηνύματα αυτά. Ο ποιητής υμνεί τη νίκη του ελεύθερου ανθρώπου κατά της βαρβαρότητας και της αδικίας γράφοντας ένα διαχρονικής αξίας έργο για την ειρήνη.

- Μπορεί ένα θεατρικό έργο να γίνει εικονογραφημένο χωρίς να χάσει κάτι από την μαγεία του, όταν μάλιστα πρόκειται για αρχαία τραγωδία;

Το εικονογραφημένο, που έχει την δύναμη της εικόνας και του λόγου, μπορεί με έναν τρόπο εύκολο και ευχάριστο να γίνει ο “Δούρειος Ίππος” της αρχαιογνωσίας και ειδικότερα της αρχαίας δραματικής μας ποίησης.

-Και μετά τους «Πέρσες», τι;

«Ιφιγένεια εν Ταύροις», του Ευριπίδη, για μια πρώτη γνωριμία με τον νεώτερο των τριών μεγάλων τραγικών μας και γιατί αυτός ο ποιητής καθόρισε όσο κανένας τους κανόνες της θεατρικής γραφής, που ακολουθούνται ως τις μέρες μας.

-Ποιο είναι το μήνυμα του έργου;

Ένας ύμνος στη φιλία, που σήμερα απειλείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Μιλάω, βέβαια, για την άδολη σχέση των ανθρώπων, τον αλτρουϊσμό και την αυταπάρνηση.
O συγργαφέας Κώστας Χατζηεμμανουήλ


 Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Κώστας Χατζηεμμανουή μεγάλωσε στη Θάσο. Αποφοίτησε το 1984 από την οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1987, εγκαταστάθηκε στο νησί του και από τότε ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου στον Λιμένα. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Παρακολούθησε εκπαιδευτικά προγράμματα ελληνικής γλώσσας, καλών τεχνών και έβδομης τέχνης.
Έγραψε βιβλία για παιδιά και μεγάλους. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

INFO.
Το βιβλιοπωλείο «Ιανός» και η «Ελληνοεκδοτική» παρουσιάζουν το βιβλίο του Κώστα Χατζηεμμανουήλ «Πέρσες του Αισχύλου» για παιδιά, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσουν οι σκηνοθέτες Ρέινα Εσκενάζυ και Σωτήρης Χατζάκης, η θεατρολόγος Μαρία Μαρή, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης και Βάνα Πεφάνη, ενώ μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πεύκης θα ‘’ζωντανέψουν’’ επί σκηνής τους ήρωες του Αισχύλου. Στο πιάνο η Βάγια Νάσση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr