Μήνας εκδηλώσεων ο Ιανουάριος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πλούσιος σε εκδηλώσεις ο Ιανουάριος για τους φίλους της μουσικής και των εκδηλώσεων

Συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις όπερας, ρεσιτάλ πιάνου και βιολιού, εκδηλώσεις για παιδιά, αλλά και διαλέξεις και συζητήσεις πάνω σε θέματα που απασχολούν την επιστήμη και την κοινωνία, είναι μερικά μόνο απ΄όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, με την ιδιότητα του αφηγητή παραμυθιών, σ' ένα θέατρο τραγουδιών και ζωγραφιστών ονείρων, που τιτλοφορείται "Για να γίνει ο χρόνος καινούργιος", το οποίο αφιερώνει στα εγγόνια του. Ο σπουδαίος τραγουδοποιός διηγείται σε μικρούς και μεγάλους τις δικές του ιστορίες, εμπνευσμένες από τη ''Θεογονία'' του Ησίοδου, μαζί με άλλους παραμυθάδες, τραγουδιστές, καραγκιοζοπαίχτες, ακροβάτες και μάγους, από τις 9 έως τις 12 Ιανουαρίου.

Η Σειρά "Rising Stars", υποδέχεται το νεανικό Κουαρτέτο Εγχόρδων Απόλλον Μουζαγκέτε (Apollon Musagete), όπου στη μοναδική τους εμφάνιση στο Μέγαρο έχουν επιλέξει να παρουσιάσουν έργα Franz Schubert και Jacob ter Veldlhuis αλλά και τον Βέλγο βιολονίστα Λορέντσο Γκάτο( Lorenzo Gatto), σε ένα ρεσιτάλ βιολιού με έργα Μότσαρτ, Καμίγ Σεν Σανς και Προκόφιεφ (11/1).

Η Σειρά "Γέφυρες" που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, φιλοξενεί στη σκηνή του Μεγάρου νέους Έλληνες τραγουδοποιούς, όπως τον Lolek (Γιάννης Αναγνωστάτος) που θα παρουσιάσει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Alone" (14/1) και τον Βασίλη Βαλλάτο που με το μουσικό σχήμα του "Ιστορίες για κρουστά" θα παρουσιάσει μουσική και τραγούδια από την επερχόμενη δισκογραφική τους δουλειά, σε στίχους Ιωάννας Μανούσακα (21/1). Ακόμη, η καταξιωμένη φλαουτίστα και συνθέτρια Στέλλα Γαδέδη υπογράφει μουσικά την παραγωγή που η ίδια έχει ονομάσει "Στις παρυφές της πόλης", όπου θα παρουσιαστούν η μουσική και τα τραγούδια από τις παραστάσεις "Πάντως ήταν νύχτα", "Λα Πουπέ" και ο κύκλος τραγουδιών "Mona Lisa" (17/1).

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ βιολιού δίνει η νεαρή βιολονίστα Δανάη Μάτσκε με έργα Μπαχ, Τερζάκη, Μπετόβεν, Ιζαϊ και Φρανκ στις 19 Ιανουαρίου στην Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" και με τη σύμπραξη του διακεκριμένου πιανίστα και πατέρα της Ούβε Μάτσκε.

Ενώ δύο μέρες μετά στις 21/1 στην Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης", ο κύκλος "Μεγάλοι Ερμηνευτές" φιλοξενεί τον Βιενέζο πιανίστα Στέφαν Βλαντάρ, σε ένα πλούσιο και απαιτητιτικό πρόγραμμα: μια ιδιοφυής επιλογή έργων από τον Μπαχ και τον Μπετόβεν στον Σούμαν και τον Προκόφιεφ.

Ο κύκλος "Κυριακή πρωί στο Μέγαρο" φιλοξενεί στην Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" τη συναυλία "Ο γύρος της τζαζ σε 80 λεπτά", όπου οι νεαροί θεατές ακολουθώντας τον διακεκριμένο μουσικό Αλέξανδρο Χρηστίδη θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την "άλλη" ιστορία της τζαζ μέσα από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική διαδρομή (16/1).

Ενώ, την τελευταία Κυριακή του Γενάρη (30/1), οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν ν απολαύσουν μία συναρπαστική ιστορία ενός βιολιού του 19ου αιώνα που η τύχη το έφερε να βρεθεί ύστερα από περιπέτειες διακοσίων ετών στην Καμεράτα, Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και να συγκινεί όλους με το εξαίσιο ηχόχρωμά του. Την εκδήλωση "Πώς Βρέθηκα στην Καμεράτα ;- Μία συναρπαστική ιστορία" επιμελείται η Έφη Αβέρωφ- Μιχαηλίδου.

"Με την Ελλάδα καραβοκύρη" είναι ο τίτλος του αφιερώματος στον Νίκο Γκάτσο, με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιανουαρίου. Ακόμη, οι πιο γνωστές μελωδίες του Μάνου Χατζηδάκη "μεταφράζονται" στη γλώσσα της τζαζ από διακεκριμένους Έλληνες τζαζίστες. Για τον σκοπό αυτό η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής συμπράττει με το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, ενώ την Ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης (15/1). Τέλος, σταθμούς της Σύγχρονης Μουσικής θα επισκεφθεί το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου στις 26 Ιανουαρίου στην Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος".

Το "παζλ" των εκδηλώσεων του Μεγάρου συμπληρώνουν οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την "Τόσκα" του Πουτσίνι σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Νίκου Πετρόπουλου από τις 16 έως τις 25 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά, το πολυποίκιλο πρόγραμμα Megaron Plus ξεχωρίζουν οι διαλέξεις του διάσημου Τούρκου λογοτέχνη Ορχάν Παμούκ με τίτλο "Τί γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα;" (11/1), της διάσημης Γαλλίδας ψυχολόγου Μαρί Ντ' Ενεζέλ με τίτλο "Αντιμετωπίζοντας το τέλος με αξιοπρέπεια" (13/1), του Καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Θεοδόση Τάσιου με τίτλο "Επαγγελματικές δεοντολογίες" (20/1), η εκδήλωση με τίτλο "Λόγος-Αντίλογος-Διάλογος" με τον Δημήτρη Μαρωνίτη (25/1), αλλά και ένα αλλιώτικο εικαστικό παιδικό εργαστήρι γύρω από το έργο του μεγάλου γλύπτη Αλεξάντερ Καλντέρ, όπου οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του καλλιτέχνη και να εξοικειωθούν με τις έννοιες της ισορροπίας, της φόρμας, της κίνησης και του χώρου (14/1-23/2).

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα διαρκέσει τέλος η έκθεση "Ο Σοπέν στο Παρίσι: Το ατελιέ του συνθέτη", που δημιούργησε η Cite de la Musique του Παρισιού και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη και φιλοξενεί η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής", σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Η έκθεση περιλαμβάνει μiα σειρά ακουστικών, οπτικών και έντυπων ντοκουμέντων, αλλά και πίνακες με θέμα το έργο του Σοπέν και τη ζωή του στο Παρίσι, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να πλοηγούνται μέσω κομπιούτερ στο ηχητικό και οπτικό περιεχόμενο ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr