Eίναι το οικονομικό δίχτυ που μας προστατεύει από τις πλημμύρες και τις φωτιές αλλά και ένας σημαντικός σύμμαχος για την προσαρμογή μας στις νέες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Κορωνοϊός: Στήριξη από την κυβέρνηση ζητούν οι Έλληνες καλλιτέχνες
Κορωνοϊός: Με αίτημα να συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στους κλάδους τους στις έκτακτες ευνοικές ρυθμίσεις - Στο πλευρό τους η Όλγα Κεφαλογιάννη
Μουσικές σκηνές, πίστες και θέατρα, κλειστά. Άγνωστο το πότε θα επαναλειτουργήσουν. Συναυλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που προγραμματίζονταν σε ανοιχτούς χώρους ακυρώνονται η μία μετά την άλλη καθώς ουδείς γνωρίζει εάν οι συνθήκες και κυρίως τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα επιτρέψουν την διεξαγωγή τους. Μπαρ, καφέ και μαγαζιά κάθε είδους που παίζουν μουσική, σφραγισμένα, ορθώς, με τους συνθέτες και τους στιχουργούς να στερούνται αυτά που δικαιούνται από τα πνευματικά τους δικαιώματα από τα οποία ήδη τους οφείλεται ένα μεγάλο μέρος λόγω της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει, τα τελευταία τρία χρόνια, ο συγκεκριμένος τομέας. Αποτέλεσμα; Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, καλλιτέχνες στην πλειοψηφία τους, βρίσκονται στον αέρα, δεν έχουν το παραμικρό εισόδημα και φοβούνται πως η ίδια κατάσταση θα επικρατήσει και το δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται.
Γι’ αυτό και εκπέμπουν S.O.S. ζητώντας την στήριξη της Πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Μουσικοί, τραγουδιστές, στιχουργοί, ηχολήπτες, φωτιστές, παραγωγοί αλλά και ηθοποιοί, μέσω των σωματείων τους, υπογραμμίζουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών των κλάδων τους δεν θα λάβει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έχει προβλεφθεί και καλούν τους αρμόδιους να τροποποιήσουν τους όρους δεδομένου ότι ανήκουν σε μια από τις πιο έντονα πληγείσες κατηγορίες εργαζόμενων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην πρόσφατη επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μηστοτάκη, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πολιτισμού «το χρονικό όριο που έχει τεθεί για την έκτακτη επιδότηση -πρόσληψη ή δελτίο παροχής από την 1η Μαρτίου και μετά), δυστυχώς εξαιρεί μεγάλο κομμάτι εργαζομένων του κλάδου, δεδομένου ότι ματαιώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας (2 Μαρτίου) και στη συνέχεια όσο περνούσαν οι ημέρες ακυρώνονταν καθημερινά σχεδόν όλες οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολλοί οι συνάδελφοι που δεν έχουν εργαστεί μέσα στον μήνα Μάρτιο. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται οι μουσικοί και καθηγητές μουσικής που πολλοί εργάζονται με εργόσημο, οι πλανόδιοι μουσικοί και οι μουσικοί του δρόμου».
Ζητούν λοιπόν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στην ευνοϊκή κρατική ρύθμιση όλοι όσοι εργάστηκαν κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ή μπορούν να πιστοποιήσουν την επαγγελματική τους ιδιότητα με βεβαίωση των οικείων σωματείων, εφόσον φυσικά δεν δικαιούνται την επιδότηση από άλλη παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα.
Την παραπάνω επιστολή, η οποία εστάλη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, συνυπογράφουν πολλοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και οι Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Σωκράτης Μάλαμας, Χρήστος Νικολόπουλος και δεκάδες ακόμη.
Στα παραπάνω αιτήματα συντάσσεται και τόσο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών όσο και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα οι οποίοι ζητούν επίσης την παροχή επιδόματος ανεργίας σε όλους μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση αλλά και ασφαλιστική ικανότητα για όλο τον κλάδο.
Στο πλευρό τους η Όλγα Κεφαλογιάννη
Την επιτακτική ανάγκη στήριξης των Ελλήνων καλλιτεχνών υπογράμμισε η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη εντός της Βουλής καταθέτοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση. Η κ. Κεφαλογιάννη, η οποία ήταν επί δυόμιση χρόνια υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού της Ν.Δ, επεσήμανε πως «στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνει σήμερα η παγκόσμια κοινότητα λόγω της πανδημίας του νέου κορονωϊού, τα πολιτιστικά αγαθά και οι υπηρεσίες έχουν αναδειχθεί ως το σημαντικότερο μέσο ψυχαγωγίας όλων των πολιτών που παραμένουν σε απομόνωση». Κι αφότου ενημέρωσε την Ολομέλεια πως πολλές ευρωπαικές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, έχουν ήδη λάβει σημαντικά οικονομικά μέτρα για την υποστήριξη των καλλιτεχνών, ζήτησε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με το τί θα κάνουν για να στηρίξουν τόσο τους εγχώριους καλλιτέχνες όσο και την βιωσιμότητα των χώρων θεάματος και ψυχαγωγίας.
«Ειδήσεις σήμερα:»
Οι διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων εκπέμπουν SOS
Αυτά είναι τα 10 τραγούδια που φτιάχνουν τη διάθεση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr