Eίναι το οικονομικό δίχτυ που μας προστατεύει από τις πλημμύρες και τις φωτιές αλλά και ένας σημαντικός σύμμαχος για την προσαρμογή μας στις νέες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
«Συζητώντας με την Ιστορία»: Αριστουργήματα από το Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάζει διαδικτυακά ο Δημήτρης Παντερμαλής
Προβολή την Τρίτη από το youtube και τα social media του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Πώς αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι Αθηναίοι τις ασθένειες, πώς ένιωθαν όταν έρχονταν αντιμέπωτοι με αυτές και τί έκαναν για να τις νικήσουν; Απαντήσεις στα παραπάνω αλλά και σε αρκετά ακόμη σχετικά ερωτήματα θα δοθούν αύριο από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή ο οποίος θα παρουσιάσει, διαδικτυακά, εννέα αριστουργήματα από το Μουσείο Ακρόπολης, αφιερώματα στο ιερό του Ασκληπιού, του Θεού της Ιατρικής, στη σειρά βίντεο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Συζητώντας με την Ιστορία», και «Μένουμε Σπίτι».
Η θεματολογίας είναι εξαιρετικά επίκαιρη καθώς στα συγκεκρινένα έργα αποτυπώνεται ο πόνος και η αγωνία των αρχαίων Αθηναίων για τις ασθένειες που τους ταλαιπωρούσαν, αλλά και η προσδοκία τους για τη θεραπεία από τον Ασκληπιό και την Υγεία.
Το ιερό του Ασκληπιού είχε μεγάλη σημασία για την Αθήνα, όπως προκύπτει από τα εκατοντάδες αφιερώματα, κάποια εκ των οποίων θα παρουσιαστούν κατά την περιήγηση. Μεταξύ αυτών το μεγάλο ανάγλυφο, στο οποίο παρουσιάζεται η συνοπτική εικόνα του ιερού με τον ναό και μέσα σε αυτόν τα αγάλματα του θεού Ασκληπιού, της γυναίκας του Ηπιόνης και της κόρης τους Υγείας. Σ’ αυτούς προστρέχουν τα μέλη μια μεγάλης οικογένειας ζητώντας τους βοήθεια προσφέροντας στον θεό, από ευγνωμοσύνη, ένα γουρουνάκι.
Σε άλλο ανάγλυφο εικονίζονται φημισμένοι Αθηναίοι γιατροί, οι οποίοι προσέρχονται στον Ασκληπιό, την Περσεφόνη και τη Δήμητρα για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους. Στα δάφνινα στεφάνια που είναι χαραγμένα στη βάση του γλυπτού διαβάζουμε τα ονόματά τους: Σώστρατος, Επίκρατος, Διάκριτος, Μνησίθεος και άλλα.
Ο θεατής αντιλαμβάνεται τον ανθρώπινο πόνο, αλλά και την ευγνωμοσύνη στον θεραπευτή θεό, σε ανάγλυφες παραστάσεις: Ο Ασκληπιός θεράπευσε σε κάποιον το αυτί του, σε μια γυναίκα θεραπεύτηκε ασθένεια του στήθους της, ενώ σε έναν τρίτο αποκαταστάθηκε το σκέλος του.
Εντυπωσιακό είναι το αφιέρωμα του Πραξία. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο ανάθημα, που εικονίζει τμήμα προσώπου με τα χρωματιστά ορθάνοιχτα μάτια. Ο Πραξίας ευχαριστεί τον θεό για την ίαση των ωραίων ματιών της γυναίκας του.
Από τη συλλογή των αφιερωμάτων δε λείπει και μία παράσταση ιατρικών εργαλείων, όπως αυτή στο βάθρο του αγάλματος ενός γιατρού. Απεικονίζεται χειρουργική κασετίνα με σύνολο από νυστέρια, καθετήρα και δίπλα δύο μεγάλες χάλκινες βεντούζες.
Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης μας παρουσιάζει και τη μοναδική στήλη, στην οποία καταγράφεται η άφιξη της λατρείας του Ασκληπιού στην Αθήνα, αλλά και η ίδρυση του ιερού του στην Ακρόπολη, από τον Τηλέμαχο τον Αχαρνέα. Στο επάνω μέρος της στήλης και γύρω γύρω από αυτήν υπάρχουν ανάγλυφες σκηνές με το ίδιο θέμα.
Τέλος, σε ένα εράσμιο ανάγλυφο εικονίζεται ο μεταφορέας Αντιμέδων που ευγνωμονεί τον Ασκληπιό και την Υγεία, γιατί τον έσωσαν από την ανατροπή της άμαξας του, που ήταν φορτωμένη με μεγάλες πέτρες.
Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Αρβανιτάκης και την μουσική ο Γιώργος Κουμεντάκης
Παραγωγή Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ
Το βίντεο θα παρουσιαστεί από το κανάλι YouTube και τα social media του ΥΠΠΟΑ
Ειδήσεις σήμερα:
Μόσιαλος για Τζόνσον: Θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση, ελπίζω να βγει νικητής
Ο Μπόρις Τζόνσον λαμβάνει «θεραπεία με οξυγόνο» στο νοσοκομείο, γράφει η Daily Mail
Ανησυχία για τα επίμονα συμπτώματα του Μπόρις Τζόνσον - Το μήνυμα Τραμπ στον «φίλο» του που νοσηλεύεται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr