Είναι 100% φυτικά, χωρίς συντηρητικά και απίστευτα νόστιμα, ανήκουν στην Plant’d οικογένεια της ΔΩΔΩΝΗ, και θα μας κάνουν όλους γευσιτέριαν!
Κορωνοϊός: Ένα «ευχαριστώ» στους ήρωες της πρώτης γραμμής μέσα από ένα έργο τέχνης
Μεγάλα μουσεία του κόσμου εκφράζουν την ευγνομωσύνη τους προς στο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό αναρτώντας στα social media έργα που παραπέπτουν στο ιατρικό λειτούργημα
Είναι οι ήρωες της νέας παγκόσμιας σκληρής πραγματικότητας. Είναι αυτοί που βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερος συνανθρώπους τους. Είναι εκείνοι που δεν μπορούν να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τους συντρόφους τους, τα παιδιά τους γιατί έχουν επιλέξει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σκληρής μάχης ενάντια στον κορωνοϊό, την αόρατη απειλή που εισέβαλε ξαφνικά στις ζωές μας και τις άλλαξε ολοκληρωτικά. Εν τέλει είναι αυτοί που γράφουν ιστορία…Πώς μπορεί άραγε να τους πει κανείς «ευχαριστώ»;
Τα λόγια μοιάζουν κι είναι πράγματι πολύ φτωχά για να εκφράσουν τα κύματα ευγνωμοσύνης προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ολόκληρης της υφηλίου, τους μεγάλους πρωταγωνιστές του σύγχρονου πολέμου της πανδημίας που βιώνουμε, τους ακούραστους «στρατιώτες», γυναίκες και άνδρες, που πολεμούν, με όπλα περιορισμένα αλλά με τεράστιο πάθος και πείσμα και πίστη στην αξία της ανθρώπινης ζωής.
Οι υπεύθυνοι κάποιων μεγάλων μουσείων, πάντως, σκέφτηκαν έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο όσο και συμβολικό τρόπο να απευθύνουν την ευγνωμοσύνη τους στους ήρωες των σελίδων της ιστορίας που γράφεται, με μελανά χρώματα, τις τελευταίες εβδομάδες. Αναζήτησαν στις πλούσιες συλλογές τους, βρήκαν και ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής τους δικτύωσης έργα τέχνης που παραπέμπουν στο ιατρικό λειτούργημα.
Πρόκειται για την διεθνή καμπάνια, με τίτλο #MuseumsThankHeroes, που ξεκίνησε, πριν από λίγες ημέρες, με πρωτοβουλία δύο γυναικών από το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στην Τέχνη της Ουάσιγκτον, των Mara Kurlandsky και Adrienne Poon, οι οποίες πρώτες ανέβασαν στα σόσιαλ μίντια του μουσείου τους την χαρακτηριστική φωτογραφία της Mary Ellen Mark «Nurses Working – Novartis China» υπογραμμίζοντας με νόημα: «Ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλο το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό της πρώτης γραμμής που δουλεύοει 24 ώρες επτά μέρες την εβδομάδα για να είμαστε υγιείς και ασφαλείς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς»
Το παράδειγμά τους ακολούθησαν αρκετά ακόμη μουσεία και γκαλερί, από διάφορες γωνιές του κόσμου, τα οποία, με την σειρά τους, ανέβασαν στις σελίδες των δικών τους social media έργα τέχνης, κυρίως πίνακες ζωγραφικής, με αντίστοιχη θεματολογία, συνοδευόμενα με συγκινητικά ευχαριστήρια μηνύματα.
Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης ανέβασε τον «Γιατρό της Επαρχίας» ένα έργο του Αμερικανού ζωγράφου Horace Pippin, στο οποίο απεικονίζεαι ένας γιατρός να προχωρά μέσα στα χιόνια πιστός στο καθήκον παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Η Γκαλερί Τέχνης του Οντάριο, πάλι, επέλεξε, το εντυπωσιακό πορτραίτο «Μια ζωή αφοσιωμένη στο Νοσοκομείο και στο έργο του Ερυθρού Σταυρού», που φιλοτεχνήθηκε το 1918, από τον John Wentworth Russell και απεικονίζει μία νοσοκόμα, με γλυκιά όψη, να κάθεται σε ένα τραπέζι στολισμένο με τριαντάφυλλα. «Εκτίμηση γι΄ αυτό που συμβαίνει σήμερα και κάθε μέρα. Θα είμαστε για πάντα υπόχρεοι απέναντί σας» αναγράφεται στο σημείωμα.
Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με μια νοσοκόμα εν ώρα εργασίας, που χρονολογείται στα μέσα της δεκαετίας του ’30 ανέβασε το Dayton Art Institute συνοδευόμενη από το παρακάτω μήνυμα: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τα άλλα μουσεία του κόσμου για να πούμε ένα συλλογικό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους εργαζόμενους του τομέα της υγείας που βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της κρίσης του COVID -19. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την εκτίμησή μας γι’ αυτό που κάνετε κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου»
Στην παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία ευγνωμοσύνης συμμετέχει και το Μουσείο Whitney με το έργο «Μελετώντας μια νοσοκόμα με παιδί στο πάρκο», φιλοτεχνημένο το 1900 από τον Edward Hopper και το μήνυμα : «Σήμερα, συμπαρατασσόμαστε με την κοινότητα των μουσείων για να ευχαριστήσουμε τους επαγγελματίες ιατρο-νοσηλευτές, τους φροντιστές, τους εργαζόμενους στη συντήρηση των νοσοκομείων και όλοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του COVID-19».
Το Μουσείο Τέχνης Alletown της Πενσιλβάνια εκφράζει τις ευχαριστίες τους στους ήρωες του κορωνοϊού με τον υπέροχο πίνακα του Αμερικανού ζωγράφου George Wesley Bellows, «Αυγή της Ειρήνης».
Συμπέρασμα; Όταν μιλά η τέχνη, τα λόγια είναι περιττά…
Ειδήσεις σήμερα:
Πάνω από 10.000 νεκροί στις ΗΠΑ, 1.150 το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό
Στα άκρα ο ανταγωνισμός για μάσκες: Καταγγελίες ότι οι ΗΠΑ «αρπάζουν» αποθέματα
Αγωνία για τον Μπόρις Τζόνσον: Δίνει μάχη στην εντατική - Πώς έφτασε μέχρι εκεί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr