Ναυμαχία Ναυαρίνου: Αδελφοποιούνται Μήλος και Πύλος 


Ναυμαχία Ναυαρίνου: Αδελφοποιούνται Μήλος και Πύλος 


Με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του αδελφοποιείται με το δήμο Πύλου-Νέστορος «στο πλαίσιο απόδοσης της οφειλόμενης τιμής κι ευγνωμοσύνης στον Μηλιό πλοηγό του βρετανικού στόλου, στον Μηλιό ήρωα Πέτρο Μικέλη»

Ναυμαχία Ναυαρίνου: Αδελφοποιούνται Μήλος και Πύλος  

Αδελφοποιείται η Μήλος με την Πύλο προς τιμήν του πρώτου και μοναδικού ίσως Έλληνα νεκρού της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, πλοηγού του βρετανικού στόλου, Πέτρου Μικέλη.

Ο δήμος Μήλου με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του αδελφοποιείται με το δήμο Πύλου-Νέστορος «στο πλαίσιο απόδοσης της οφειλόμενης τιμής κι ευγνωμοσύνης στον Μηλιό πλοηγό του βρετανικού στόλου, στον Μηλιό ήρωα Πέτρο Μικέλη». Πρόκειται για επικαιροποίηση της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του νησιωτικού δήμου, που είχε ληφθεί το 1996, με την οποία είχε αδελφοποιηθεί με τον πρώην δήμο Πύλου για ιστορικούς λόγους.

Ναυμαχία Ναυαρίνου: Αδελφοποιούνται Μήλος και Πύλος  



Ήταν 20 Οκτωβρίου του 1827 όταν οι συμμαχικές Δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας αποφάσισαν να επέμβουν και να δώσουν τέλος στο μαρτύριο των υπόδουλων Ελλήνων. Ήδη από το 1825 ο αιγυπτιακός στρατός είχε κάνει απόβαση στην Πελοπόννησο. Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταβάλει συστηματικές διπλωματικές προσπάθειες, ιδίως προς τον τότε τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο.

Ναυμαχία Ναυαρίνου: Αδελφοποιούνται Μήλος και Πύλος  



Στις 16 Οκτωβρίου 1827 ο Άγγλος ναύαρχος Εντουαρντ Κόδριγκτον λαμβάνει οδηγίες οι οποίες μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Όσο για τα τουρκικά και αιγυπτιακά πλοία, που βρίσκονται τώρα στα λιμάνια του Ναυαρίνου και της Μεθώνης και που θα επιμείνουν εκεί, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επίθεσης». Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος αποτελούνταν από 3 μεγάλα πλοία, 24 φρεγάτες και άλλα μικρότερα. Συνολικά 89 σκάφη και 41 μεταγωγικά, από τα οποία τα 8 ήταν αυστριακά. Αρχηγός των Τούρκων ήταν ο Ταχήρ Μπέης και των Αιγυπτίων ο Μουσταφάς μπέης κι ο Μωχαρέμ μπέης.

Ναυμαχία Ναυαρίνου: Αδελφοποιούνται Μήλος και Πύλος  

Κλείσιμο


Η συμμαχική δύναμη, με επικεφαλής το Κόδριγκτον, ήταν πολύ μικρότερη: 12 βρετανικά πλοία, συγκεκριμένα τα: "Asia" (ναυαρχίδα), "Genoa", "Albion", "Darmouth", "Cabrian", "Glasgow", Talbot", "Rose", "Mosquito", "Brisk", "Philomel" και "Hind", 8 ρωσικά, τα: "Azov" (ναυαρχίδα), "Ezekiel", "Cangut", "Aleksandr", "Provornoy", "Elena", "Konstantin" και "Kastor" και 7 γαλλικά: "Sirene" (ναυαρχίδα), "Scipion", "Trident", "Breslaw", "Armide", "Daphne" και "Alkyone".

Το μεσημέρι της 8ης Οκτωβρίου οι δύο αντίπαλοι στόλοι είχαν πάρει τις τελικές θέσεις τους. Ένα εχθρικό πυρπολικό πλησίασε πολύ κοντά στο πλοίο "Darmouth" και ο κυβερνήτης του έστειλε μια βάρκα με επικεφαλής τον υποπλοίαρχο Φίτσροϊ και λίγους άνδρες για να ζητήσουν από το πλήρωμα του πυρπολικού να απομακρυνθεί. Το πλήρωμα όμως σκότωσε τον υποπλοίαρχο και μερικούς άνδρες. Το "Darmouth" ανταπέδωσε τα πυρά ενώ η γαλλική ναυαρχίδα "Sirene" χτυπήθηκε από την αιγυπτιακή φρεγάτα "Εσμίνα" και η "Asia" δέχθηκε τα πυρά της τουρκικής ναυαρχίδας. Ο Κόδριγκτον έστειλε αντιπροσωπεία στους Αιγύπτιους για να τους αναφέρει ότι δεν ήταν σκοπός τους να συγκρουστούν μαζί τους, αλλά να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Οι μεν Τούρκοι στα Δαρδανέλια και οι Αιγύπτιοι στην Αλεξάνδρεια.

Οι Αιγύπτιοι χωρίς κανένα λόγο, σκότωσαν τον Έλληνα πλοηγό του Κόδριγκτον Πέτρο Μικέλη, έναν από τους απεσταλμένους. Αμέσως από την "Asia" άρχισαν κανονιοβολισμοί προς την αιγυπτιακή ναυαρχίδα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βύθισή της. Ακολούθησαν σφοδρά πυρά εκατέρωθεν. Γύρω στις 3 μ.μ. έφτασε κι ο ρωσικός στόλος, που ως τότε βρισκόταν πιο πίσω. Η άφιξή του προκάλεσε ενθουσιασμό στους άνδρες των συμμάχων. Γύρω στις 6 μ.μ. τα πάντα είχαν τελειώσει. Από τα 89 πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου τα 60 είχαν βυθιστεί ή καταστραφεί, 15 είχαν ριχθεί στα αβαθή του Κόλπου του Ναβαρίνου έχοντας υποστεί μεγάλες ζημιές και μόλις 14, υπό τον Ιμπραήμ, έφυγαν και έφτασαν μετά από 2 μήνες στην Αλεξάνδρεια. Οι νεκροί των Τούρκων και των Αιγυπτίων υπολογίζονται σε 6.000. Από τις συμμαχικές δυνάμεις 272 Άγγλοι, 185 Γάλλοι και 198 Ρώσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ενώ κάποια πλοία υπέστησαν ζημιές αλλά κανένα δε βυθίστηκε.



Ειδήσεις σήμερα:

Με τη διαδικασία του αυτοφώρου αναζητείται ο Μητροπολίτης και η δήμαρχος Κέρκυρας

Η δήμαρχος Κέρκυρας που πήγε στην εκκλησία... πρωταγωνιστεί σε καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»

Ψάχνουν τους ιερείς σε Κουκάκι και Κέρκυρα μετά τις παραφωνίες την Κυριακή των Βαΐων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης