Νταλάρας - Γαβράς - Παπαϊωάννου μαζί σε μια παράσταση από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Η εντυπωσιακή μουσική παράσταση του 1993 προσφέρεται δωρεάν στο κοινό μέσω διαδικτύου

Μία σημαντική παράσταση από το πλούσιο αρχείο του, στην οποία είχαν συμπράξει σπουδαίοι καλλιτέχνες, διαθέτει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο κοινό, εντελώς δωρεάν, μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για την μουσική παράσταση με τίτλο «… και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και την σκηνοθετική υπογραφή του Κώστα Γαβρά και του Θωμά Μοσχόπουλου και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στις χορογραφίες. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μια dream team καλλιτεχνών οι οποίοι έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στον χώρο τους και έχουν ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παράσταση αυτή, η οποία, έκανε πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο του 1994 και θα μεταδοθεί το Σάββατο 25 Απριλίου στις 21.30, αποτελεί ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

«Έγινε φανερό πως δεν επρόκειτο να παρουσιάσουμε ένα “ακαδημαϊκό” θέαμα, μια επιστημονική μελέτη του ελληνικού τραγουδιού και των περιπετειών του μέσα στον χρόνο και την ιστορία, αλλά ένα θέαμα σαν περιπέτεια, όπου αναλογιζόμαστε ποιοι είμαστε… από πού ερχόμαστε… τις χαρές και τους καημούς μας, τα πετάγματα της ψυχής μας, με την ελπίδα ότι θα προκαλέσουμε τις ίδιες συγκινήσεις και στους θεατές. Ελπίζοντας επίσης ότι, φεύγοντας ο θεατής από το Μέγαρο Μουσικής, θα έχει αποκομίσει την αίσθηση της ενότητας που υπάρχει στους ήχους, στην ποίηση και στις εποχές. Κι αυτή είναι η ελληνική ενότητα!» είχε δηλώσει, τότε, με νόημα ο Κώστα Γαβράς.

 

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1993

 «Συνταξιδιώτες» του Γιώργου Νταλάρα σε αυτό το ταξίδι ήταν η Σαβίνα Γιαννάτου και η Λυδία Κονιόρδου ενώ το μουσικό υλικό της παράστασης είχε επιλέξει ο ίδιος ο ερμηνευτής σε συνεργασία με τον ειδικό επί του θέματος Λάμπρο Λιάβα ενώ της ενορχηστρώσεις είχε κάνει ο εξαιρετικός Κώστας Γανωσέλης. Συμμετείχαν επίσης η Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών (καλλιτεχνική διεύθυνση: Νίνα Πατρικίδου), η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής (επιμέλεια: Νίκος Φιλιππίδης),  η Λαϊκή Ορχήστρα (επιμέλεια: Κώστας Γανωσέλης), Μικτό Πολυφωνικό Συγκρότημα «Fons Musicalis» (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας), η Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Δημήτρης Τυπάλδος),  ο Βυζαντινός Λαϊκός Χορός Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Γιάννης Τσιαμούλης), το Πολυφωνικό Συγκρότημα Κτισμάτων Πωγωνίου (επιμέλεια: Βαγγέλης Κώτσου), η Χορευτική Oμάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών (καλλιτεχνική διεύθυνση: Λευτέρης Δρανδάκης) και ο Χορευτικός Όμιλος Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (επιμέλεια: Διαμαντής Λαζαρίδης). Στη μουσική διεύθυνση ήταν ο Αλέξανδρος Μυράτ.

 Παρακολουθήστε την παράσταση εδώ:

 
Ειδήσεις σήμερα:

Δύο «στρατόπεδα» για το άνοιγμα των σχολείων: Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν οι ειδικοί

Με μάσκες η σταδιακή άρση των μέτρων: Πού και πώς θα φοριούνται και κατά πόσο προστατεύουν

Ερευνητές του ΜΙΤ εντόπισαν τα κύτταρα που στοχεύει ο νέος κορωνοϊός

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr