Τύμβος Δοξιπάρας Έβρου: «Πόλος έλξης ανάλογος με την Βεργίνα» εκτιμά η Λίνα Μενδώνη

Τα ευρήματα, που θα φιλοξενηθούν σε επιτόπου μουσειακό κέλυφος, είναιι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας

Τον δρόμο προς την ανάδειξή τους βρίσκουν, μετά από χρόνια, τα σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας ευρήματα του Τύμβου της Δοξιπάρας, στον Έβρο. Πρόκειται να φιλοξενηθούν σε επί τόπου μουσειακό κέλυφος και θα είναι επισκέψιμα καθιστώντας την περιοχή έναν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών ανάλογο με αυτόν της Βεργίνας μετά τις σπουδαίες ανακαλύψεις του Μανόλη Ανδρόνικου, ανοίγοντας, παράλληλα, και νέες θέσεις εργασίας.

«Τα ευρήματά του συγκροτούν ένα σύνολο αρχαιολογικό, το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία και εξαιτίας της άριστης κατάστασης διατήρησής τους» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Έβρος και συμπλήρωσε με νόημα: «Αποτελεί κρίσιμο αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή, διότι στο  μουσειακό κέλυφος που θα καλύπτει τον Τύμβο της Δοξιπάρας, όπως το σκέφτονται οι ειδικοί και οι ανασκαφείς, ο επισκέπτης θα βλέπει στη θέση τους τις ταφές των αλόγων, τις άμαξες και συγχρόνως στις προθήκες, όλα τα κινητά ευρήματα. Μιλάμε για  μουσειακό κέλυφος και όχι απλώς για στέγαστρο προστασίας. Αυτό θα δώσει τεράστια δυναμική στην περιοχή».

Η κυρία Μενδώνη είπε επίσης πως παρακολουθεί συστηματικά, μέσω τηλεδιασκέψεων το θέμα της Δοξιπάτρας όπου, από τα τέλη Φεβρουαρίου κι έπειτα, επιταχύνθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου με προοπτική την συνακόλουθη κατασκευή του μουσειακού κελύφους που θα προσφέρει προστασία στα ευρήματα ενώ, παράλληλα, θα εξασφαλίζει μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος επιτόπια θέαση τους επισκέπτες.

Μεγάλης αξίας κρίνονται τα ευρήματα

«Το έργο έμεινε πάρα πολλά χρόνια πίσω. Είναι κρίμα. Το τελευταίο έγγραφο που αφορά στη Δοξιπάρα ήταν του Μαρτίου του 2014, όταν το ΚΑΣ  ενέκρινε την προμελέτη. Από τότε μέχρι πριν από δύο μήνες, στην ουσία δεν έγινε απολύτως  τίποτα» επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού προσθέτοντας πως ο Περιφερειάρχης, η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, ήταν πολύ θετικές στην ένταξη και χρηματοδότησή του έργου από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ.

«Εμείς ως Υπουργείο, θα συμβάλουμε με εθνικούς πόρους, όπου χρειάζεται. Για παράδειγμα, οι συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις θα δημιουργούσαν πρόβλημα να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Επειδή όμως είναι απολύτου προτεραιότητας, θα αντιμετωπιστούν από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων το οποίο και θα δώσει το ανάλογο τίμημα, είτε ως απαλλοτρίωση είτε ως απευθείας αγορά» εξήγησε η κυρία Μενδώνη δίνοντας έμφαση στις θέσεις εργασίας που δημιουργηθούν μέσω αυτού του έργου.

«Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού να  αναδείξει τη Δοξιπάρα προσφέροντας έναν εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο, καταρχήν στους ντόπιους και στη συνέχεια στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Όταν θα έχουμε τη δυνατότητα μετακινήσεων, θα έρθουν τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων ώστε μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να δρομολογήσουν τις εργασίες συντήρησης και προστασίας των ίδιων των ευρημάτων, που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα» κατέληξε η υπουργός.

 
Ειδήσεις σήμερα

Ευαίσθητη η καμπύλη του κορωνοϊού: Τι δείχνουν Κρανίδι και οι δύο κλινικές σε Περιστέρι-Ελληνικό

Βρήκαν τη «συνταγή» στην Κίνα; - Εμβόλιο προστάτευσε μαϊμούδες από τον νέο κορωνοϊό

Νέα έκρηξη στις ΗΠΑ: Δεύτερο αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 3.000 θανάτους σε μία ημέρα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr