45 εκατ. δολάρια για την "Ωραια Κοιμωμένη" του R. Lichtenstein

Συνεχίζονται τα ρεκόρ στις πωλήσεις έργων τέχνης, δείχνοντας πως το art market αντέχει σθεναρά στην οικονομική κρίση και ίσως -όπως λένε πολλές Κασσανδρες- είναι το πρώτο σημάδι οικονομικής ανάκαμψης...

Συνεχίζονται τα ρεκόρ στις πωλήσεις έργων τέχνης, δείχνοντας πως το art market αντέχει σθεναρά στην οικονομική κρίση και ίσως -όπως λένε πολλές Κασσανδρες- είναι το πρώτο σημάδι οικονομικής ανάκαμψης.
 
Ο Roy Lichtenstein ο δεύτερος μεγαλύτερος ποπ ζωγράφος μετά τον Andy Warhol, ένας σημαντικότατος ζωγράφος στην ιστορία της τέχνης, έσπασε το ρεκόρ πώλησης έργου του με την πώληση του έργου του "Ωραια Κοιμωμένη (Sleeping Girl)" στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 9 Μαΐου, το οποίο πωλήθηκε για 44,8 εκατομμύρια δολάρια  σε ένα από τα σημαντικότερα art sales της σεζόν που διοργάνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's.
 
Παράλληλα, στην ίδια δημοπρασία δύο άλλα έργα ξεπέρασαν κατά πολύ τις τιμές εκτίμησης και αυτά φυσικά ήταν από επίσης δύο πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα. Ο Ελβις του Andy Warhol πωλήθηκε για 37 εκατομμύρια δολάρια και το έργο "Φιγούρα που γράφει αντανακλάται στον καθρέφτη" του Ιρλανδού ζωγράφου Francis Bacon που και αυτό πωλήθηκε για 44,8 εκατομμύρια δολάρια.
 
Ο προσφάτως εκλιπών Cy Twombly έσπασε και αυτός το δικό του προσωπικό ρεκόρ με ένα έργο σε χαρτί που έφτασε τα 3,5 εκατομμύρια δολάρια.
 
Αυτό το sale είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η αγορά "σφύζει" από υγεία ειδικά όταν αφορά έργα που θεωρούνται μουσειακά κομμάτια, από καλλιτέχνες που η αξία των έργων τους αυξάνεται σε ανοδική πορεία ανά τα χρόνια. Ο επικεφαλής του Sotheby's για όλες τις πωλήσεις έργων συγχρονης τέχνης Tobias Meyer το επιβεβαίωσε δηλώνοντας την χαρά του οίκου για την "υγιέστατη και ολοζώντανη αγορά έργων τέχνης" και επιβεβαιώνει ότι "υπάρχει τεράστια ζήτηση για έργα τέτοιου βεληνεκούς τόσο που μας έχει αφήσει σχεδόν άφωνους. Δεν υπάρχει προηγούμενο για κάτι τέτοιο".
 
Το ενδιαφέρον για την "Κοιμωμένη" του Lichtenstein, μάλιστα, ενθουσίασε πολλούς διάσημους που προσπάθησαν να την αποκτήσουν αλλά τελικώς πήγε σε ανώνυμο τηλεφωνικό αγοραστή. 

Ο σχεδιαστής Tom Ford μίλησε για το έργο με τον επικεφαλής του Sothebys.

Δείτε το βίντεο εδώ
 
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr