Ο Γιώργος Ξένος Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης του Γιώργου Ξένου εγκαινιάζεται απόψε στο ΕΜΣΤ.
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης του Γιώργου Ξένου εγκαινιάζεται απόψε στο ΕΜΣΤ.
Έναν καινούργιο διάλογο με τον θεατή, όχι σε εξωτερικό χώρο, αλλά στην αίθουσα
νέων έργων, ανοίγει ο καλλιτέχνης, με το έργο
«Χίλιες εικόνες».
Κεντρικός πυρήνας της εγκατάστασης Χίλιες εικόνες ... είναι το προσωπικό εικαστικό ημερολόγιο του Γιώργου Ξένου με τίτλο Χίλια σχέδια…, 2012 το οποίο αποτελείται από περίπου δύο χιλιάδες σχέδια που παρουσιάζονται στη φυσική τους μορφή αλλά και ψηφιοποιημένα σε ένα slide show. Καθημερινά ο καλλιτέχνης δημιουργεί σχέδια με μελάνι σε χαρτί Α4 προσπαθώντας να καταγράψει με ταχύτητα τις φευγαλέες σκέψεις του όπως αυτές επηρεάζονται από τις καθημερινές του εμπειρίες, προσωπικές ή σχετικές με την επικαιρότητα. Στα σχέδια αυτά απεικονίζεται ένα εύρος θεμάτων, από τον καθαρά εσωτερικό και υπαρξιακό προβληματισμό μέχρι τον σχολιασμό της κοινωνικής πραγματικότητας.
Μαζί με τα σχέδια παρουσιάζεται το έργο Χωρίς τίτλο, 2009, τρεις συγκλίνουσες γραμμές που με λιτό τρόπο απεικονίζουν ζωγραφικά τη γωνία ενός κενού χώρου: την ιδανική θέση περισυλλογής και ενατένισης του έργου. Στον χώρο της εγκατάστασης ακούγεται ο Θρήνος Νο 212, μια σύνθεση του Γιώργου Ξένου με κλαρίνο, βιολί, φωνή, κρουστά και loop sampler την οποία ο ίδιος παραλληλίζει με τα σχέδια του. Όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης, σχέδια, ζωγραφική, κινούμενη εικόνα και ήχος, συνθέτουν ένα συναισθησιακό περιβάλλον στοχασμού και περισυλλογής πάνω στο μεταβατικό έτος 2012 που φτάνει στο τέλος του.
Ο Γιώργος Ξένος (Αθήνα, 1953) αποφοίτησε το 1982 από την «Ecole Nationale Superieure des Beaux - Arts, Section des Arts Plastiques» στο Παρίσι. Από το 1988-1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο και από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα του έχει εκθέσει στη Galerie Jean Bernier, (1986), στο Pergamon Museum του Βερολίνου (1992), στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (1991, 2002), στο Κτήριο Κωστή Παλαμά -Πανεπιστήμιο Αθηνών, (1997), στο Μουσείο Μπενάκη (2009), στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών (2011), κ.α.
Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 4/11, επιμελείται ο Σταμάτης Σχιζάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr