Οι δεινόσαυροι της Παταγονίας σας περιμένουν στο Γουδί!

Η έκθεση θα λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας,  Δευτέρα - Παρασκευή από τις  09.00 έως τις 20.00 και Σάββατο και Κυριακή από τις 10.00 έως τις 21.00....

Τεράστιοι σκελετοί από τα προϊστορικά ζώα της Παταγονίας παρουσιάζονται σε έκθεση στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή της Αθήνας έως την 31η Μαρτίου.

Η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια του Μουσείου Φυσικής  Ιστορίας Κρήτης, να επικοινωνήσει στο κοινό της Πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής, το έργο που επιτελεί, τόσο το ίδιο, όσο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα θέματα της έρευνας, προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος, στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, στην εκπαίδευση του πληθυσμού και την εκλαΐκευση της γνώσης.

Εντυπωσιακά ευρήματα έχουν εντοπίσει οι παλαιοντολόγοι στο τμήμα της Παταγονίας που ανήκει στην Αργεντινή, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ιστορικά ευρήματα. Οι δεινόσαυροι που έχουν βρεθεί στην περιοχή ανήκουν στα παλαιότερα γνωστά είδη και γενικά εμφανίζουν πιο ακραία μορφολογικά χαρακτηριστικά από τους πιο γνωστούς Βορειοαμερικανούς συγγενείς τους.

Η έκθεση περιλαμβάνει έξι μεγαλόσωμους δεινόσαυρους, ανάμεσά τους o Giganotosaurus carolinii (εξάδελφο του Tyrannosaurus rex), ο μεγαλύτερος χερσαίος σαρκοφάγος δεινόσαυρος που βρέθηκε ποτέ, ο πελώριος φυτοφάγος Rebbachisaurus tessonei, που ξεπερνούσε σε μήκος τα 18 μέτρα, ο κερασφόρος Carnotaurus sastrei, καθώς και ο Megaraptor namunhuaiquii με το τεράστιο νύχι.

Επίσης, στα εκθέματα περιλαμβάνονται μερικοί από τους πιο μικροσκοπικούς και «χαριτωμένους» φυτοφάγους δεινόσαυρους, όπως ο Gasparinisaura cincosaltensis, η πληρέστερη φωλιά του «Σαυροποντικού» Mussaurus patagonicus, πρώιμα πτηνά, ιχνοαπολιθώματα, ιχθυόσαυροι μέχρι και... 3D αναπαραστάσεις, ενώ θα λειτουργούν και 12 σταθμοί με διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Τέλος, στην αίθουσα προβολής της έκθεσης θα προβάλλεται ανά ώρα ένα 40λεπτο ντοκιμαντέρ για τους δεινόσαυρους της Παταγονίας.




Την έκθεση εγκαινίασε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισήμανε τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο έθεσε υπό την αιγίδα του την έκθεση αυτή και εκθείασε το έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα πρωτοποριακής έρευνας, καινοτομίας και γνώσης.

«Η έκθεση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον  των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε μέσα από τη βιωματική μάθηση να γνωρίσουν είδη εξαφανισμένα, για το λόγο αυτό αναγνωρίσουμε αυτήν την προσπάθεια και τη στηρίξουμε».
Για τους στόχους και την αξία της έκθεσης μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του ΜΦΙΚ και γεωλόγος του Μουσείου κ. Χ. Φασουλάς.

Η έκθεση θα λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας με το εξής ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09.00 - 20.00, Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 21.00. Η τιμή του εισιτηρίου θα ανέρχεται στα 7 ευρώ για τους ενήλικες και στα 4 ευρώ για τα παιδιά, με διάφορα πακέτα ειδικών κατηγοριών (εκπαιδευτικοί, ομάδες, οικογένειες, πολλαπλές επισκέψεις κτλ.).



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr