Σταθερή η αξία των Ελλήνων καλλιτεχνών στο «χρηματιστήριο» της τέχνης

Σε αντίθεση με τις Κασσάνδρες που  έλεγαν πως η ελληνική τέχνη θα πάρει την κατιούσα στο διεθνές  χρηματιστήριο τέχνης, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς στις 27 Νοεμβρίου, η δημοπρασία του οίκου Bonham's έδειξε έμπρακτα ότι υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για την αγορά έργων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Σε αντίθεση με τις Κασσάνδρες που έλεγαν πως η ελληνική τέχνη θα πάρει την κατιούσα στο διεθνές  χρηματιστήριο τέχνης, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς στις 27 Νοεμβρίου, η δημοπρασία του οίκου Bonham's έδειξε έμπρακτα ότι υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για την αγορά έργων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Τα μισά έργα που διατέθηκαν στην δημοπρασία πωλήθηκαν, δίνοντας κέρδη της τάξης του 1,7 εκατ. ευρώ. Το έργο corps celebre της δημοπρασίας άνηκε στο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, τον κορυφαίο Μυτιληνιό ζωγράφο, που αποτελεί φετίχ για τους Έλληνες συλλέκτες, καθώς τα διαθέσιμα έργα του καλλιτέχνη είναι ελάχιστα και η καλλιτεχνική τους αξία πέραν της χρηματικής, ανυπολόγιστη. Ειδικότερα το συγκεκριμένο καθώς αναπαριστά τον μύθο της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου. Το έργο πουλήθηκε για περίπου 265,000 ευρώ.

Επίσης υψηλή η τιμή του έργου  «Τρίπτυχο Α» του αφαιρετικού ζωγράφου του περασμένου αιώνα Γιάννη Σπυρόπουλου που έφτασε τα 180,000 ευρώ. Ο μεγάλος μινιμαλιστής Γιάννης Μόραλης με το έργο Ακρόπρωρο, ήταν ο τρίτος καλλιτέχνης με την πιο ακριβή πώληση στα 150,000 ευρώ.

Έργα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα  και του Τσαρούχη έπιασαν επίσης πολύ καλές τιμές, στα 119,000 ευρώ και 84,000 ευρώ αντίστοιχα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr