Προτάσεις για νέους μέσα στη νέα χρονιά
Τα ιδρύματα και τα μουσεία της πόλης, φαίνεται ότι έχουν καταλάβει πως το μέλλον μιας χώρας είναι οι νέοι άνθρωποι.
Τα ιδρύματα και τα μουσεία της πόλης, φαίνεται ότι έχουν καταλάβει πως το μέλλον μιας χώρας είναι οι νέοι άνθρωποι.
Έτσι επενδύουν σε αυτούς με μια σειρά προγραμμάτων που τους αφορούν, τους δίνουν εφόδια και τους γεμίζουν με νέες ιδέες. Από αυτόν τον Γενάρη, θα δούμε πολλά δρώμενα που σχετίζονται με και αφορούν την νεολαία.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει μια ομιλία την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου που μιλά για τον εθελοντισμό και τους νέους. Κύριες ομιλητές δύο γυναίκες που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα. Η Σούζαν Ρόπριτς, εκτελεστική διευθύντρια του National Council for Voluntary Youth Service στην Μεγάλη Βρετανία και η Σούζαν Στράουντ, εκτελεστική διευθύντρια του Innovations in Civic Participation από τις Η.Π.Α. Τα κύρια ερωτήματα που θα αναπτυχθούν στην συζήτηση είναι «Πως ο εθελοντισμός μπορεί να εμπνεύσει τους νέους, πως οι νέοι άνθρωποι ασκούνται στην κοινωνική προσφορά, στη συμμετοχή στα κοινά και τον σχεδιασμό της ζωής που θα ζήσουν; Ποια είναι τα κίνητρα για να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, να αντιληφθούν το όφελος για την κοινότητά τους, αλλά και την κοινωνία και να συμβάλλουν με πρωτοβουλία και ευθύνη στις απαντήσεις που χρειάζονται οι κοινωνίες για να εξελιχθούν και να ενδυναμωθούν;»
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο.
Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013, στις 7 μμ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή αρχίζει στις 5.30. Οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ξεκινάει ένας κύκλος σεμιναριών για έφηβους με επίκεντρο τα ηλεκτρονικά μέσα και τη μουσική. Καταρχήν, ο κύκλος Medea Electronique, που θα παρέχει τη δυνατότητα σε νέους 13-17 ετών να γνωρίσουν την τέχνη του βίντεο. Θα ξεκινήσουν στις 16 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη μέχρι και τις 20 Μαρτίου. Τα εργαστήρια θα συνδυάσουν θεωρία και πράξη. Οι συμμετέχοντες θα συγκροτήσουν ομάδες και θα δημιουργήσουν το δικό τους οπτικό υλικό, θα γνωρίσουν και θα εξασκηθούν σε επαγγελματικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας (Adobe Creative Suite) και θα εξοικειωθούν με όλα τα στάδια παραγωγής ενός έργου video art. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα υπάρχουν συναντήσεις με καλεσμένους επαγγελματίες του χώρου, με τους οποίους τα παιδιά θα μπορούν να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών, οι έφηβοι θα περάσουν από πιο απλές σε πιο σύνθετες τεχνικές editing, compositing, green screen, stop-motion animation. Θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τις κάμερες και τα φώτα και, μέσω μιας ομαδικής διαδικασίας θα ακολουθήσουν τη διαδρομή από τη φαντασία στην κινούμενη εικόνα.Ο κύκλος των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί από τη σκηνοθέτη/animator Κλεοπάτρα Κοραή και τον video artist/animator Παναγιώτη Γουμπούρο.
Το δεύτερο σεμινάριο, ονομάζεται Μουσικό λαμπορατόριο. Οι συμμετέχοντες σε αυτό τον κύκλο των μουσικών εργαστηρίων θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων δημιουργικών ιδεών και τεχνικών, οι οποίες χρησιμοποιούνται από μουσικούς και sound artists, ξεκινώντας από τα τελευταίας τεχνολογίας εργαλεία βασισμένα σε υπολογιστές και φτάνοντας μέχρι τη δημιουργική χρήση ηλεκτρονικών οργάνων χαμηλού κόστους (Do It Yourself - DIY) και την τροποποίηση απλών ηλεκτρικών κυκλωμάτων (circuit bending). Στα εργαστήρια θα χρησιμοποιηθούν δωρεάν συστήματα ανοιχτού λογισμικού επαγγελματικών προδιαγραφών, τα οποία οι έφηβοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους, ώστε να συνεχίσουν να πειραματίζονται στον ελεύθερο χρόνο τους.
Η μουσική δεν είναι για λίγους. Γι' αυτό, το εργαστήριο δεν απευθύνεται σε εφήβους που έχουν μουσικές γνώσεις, αλλά σε όλους αυτούς που θέλουν να ψάξουν τα όρια της μουσικής, φτιάχνοντας ήχους από αντικείμενα όπως τάπερ, μαγνήτες, καλώδια, ταμπλέτες, κυκλώματα, κλπ. Η τελική ερμηνεία που θα προκύψει, θα είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης και συμπόρευσης όλων των ιδεών όλων των εργαστηρίων μαζί, τόσο του ήχου, όσο και της εικόνας και της κίνησης, τα οποία θα «τρέχουν» συγχρόνως στο χώρο της Στέγης από τους Medea Electronique.
Η παράσταση-παρουσίαση για γονείς και φίλους θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013.
Ο κύκλος των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί από τους συνθέτες ηλεκτροακουστικής μουσικής και εκπαιδευτικούς Tim Ward και Μανώλη Μανουσάκη.
Κόστος συμμετοχής και για τα δύο εργαστήρια είναι τα 80 ευρώ για τον τριμηνιαίο κύκλο των δέκα συναντήσεων (υποχρεωτική συμμετοχή) και η κράτηση είναι απαραίτητη.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει έναν πολύ ενδιαφέρον κύκλο σεμιναρίων και εργαστηρίων, που αφορά όχι μόνο νέους αλλά φιλότεχνους κάθε ηλικίας. Καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, θεωρητικοί και κριτικοί τέχνης μιλούν για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τις τέχνες. Τα σεμινάρια έχουν τους εξής τίτλους
Angelo Plessas: Ναός της Αλήθειας. The Cycladic Approach (εργαστήριο)
Παντελής Τσάβαλος: Εισαγωγή στη Μοντέρνα Τέχνη. Το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα (κύκλος σεμιναριών)
Κατερίνα Ζαχαροπούλου: Μυθικά ζευγάρια στην Τέχνη. Έρωτες καλλιτεχνών που ενέπνευσαν έργα, δημιούργησαν σκάνδαλα και έμειναν στην ιστορία. (κύκλος σεμιναριών)
Τάκης Θεοδωρόπουλος: Η Δημοκρατία τότε και σήμερα.(κύκλος σεμιναριών)
Δέσποινα Ζευκιλή: Lecture Performance. Όταν ο καλλιτέχνης ανεβαίνει στην έδρα.(κύκλος σεμιναριών)
Οι δράσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο (με το εργαστήριο του Αγγελου Πλέσσα) και θα διαρκέσουν μέχρι και τον Απρίλιο του 2013.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr