«Πορφυρός Κώδικας»: Το νέο μυθιστόρημα του Μένιου Σακελλαρόπουλου θυμίζει... Ιντιάνα Τζόουνς

Ο συγγραφέας κατέβηκε στα υπόγεια του μοναστηριού της Πάτμου και έγραψε μια απίθανη ιστορία αρχαιοκαπηλίας, που κόβει την ανάσα!

Αν περιδιάβαινε στα μέρη μας ο… Ιντιάνα Τζόουνς, ο doctor Χένρι Γουόλτον Τζόουνς, και μάθαινε για τους ανεκτίμητους θησαυρούς στο μοναστήρι της Πάτμου, πιθανόν και να τους συνέκρινε με τη Χαμένη Κιβωτό, το βιβλικό κιβώτιο που έφτιαξαν οι Ισραηλίτες για να τοποθετήσουν τις Δέκα Εντολές.

Γιατί εκεί, στο καστρομονάστηρο του Ιωάννη του Θεολόγου που στέκει όρθιο σχεδόν χίλια χρόνια, από το 1088 (!), υπάρχουν θησαυροί που κόβουν την ανάσα.

Για τις ανάγκες του βιβλίου του λοιπόν, του Πορφυρού Κώδικα που επανακυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, ο Μένιος Σακελλαρόπουλος σχεδόν… πλησίασε τον θρυλικό αρχαιολόγο, ώστε να δέσει καλύτερα τη μυθοπλασία του!

Κατέβηκε στα υπόγεια κι έστησε μια απίθανη ιστορία με φόντο τα αριστουργήματα που φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, κάποια από τα οποία βρίσκονται σ’ αυτή τη γη 15 αιώνες! Δεκαπέντε!
Μια ιστορία μυστηρίου, όπου εξελίσσεται μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με κύριο στόχο και την αρπαγή αυτών των αμύθητης αξίας θησαυρών που κόβουν την ανάσα!

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος συνέθεσε μια εξαιρετική ιστορία γεμάτη σασπένς, δράση, ίντριγκες και δολοπλοκίες που προκαλεί δέος στον αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα, εκεί που ξεκαθαρίζει το κουβάρι.



Το σημείωμα του συγγραφέα είναι άκρως κατατοπιστικό, μια εξομολόγηση ψυχής!

«Σας εκμυστηρεύομαι κάτι που δεν έχω ξαναπεί. Όταν ο άνθρωπος που με πήγε στα έγκατα του Μοναστηριού του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Πάτμο (μονή από το 1088!) και ακούμπησε στα χέρια μου την πρώτη περγαμηνή, κόντεψα να λιποθυμήσω! Με κράτησε ο άνθρωπος για να μην καταρρεύσω!
Τα δάκρυα έτρεχαν ποτάμι, οπότε μού έβαλε τις φωνές!
«Τι κάνεις; Ξέρεις ότι τα δάκρυα μπορούν να καταστρέψουν τον Κώδικα;»
Δεν ήξερα! Αλλά πώς να μην τρέμω σύγκορμος και να μην κλαίω όταν είχα στα χέρια μου αυτόν τον απόλυτο θησαυρό, που είχε κρατήσει στα χέρια του ο Ιουστινιανός κι αργότερα οι αυτοκράτορες Αλέξιος Α΄, Ιωάννης και Μανουήλ Κομνηνός;
Για χάρη του έγιναν τρομερές Σταυροφορίες τον δωδέκατο αιώνα, ενώ ενεπλάκη πολύ αργότερα (1896) ο τσάρος Νικόλαος Β’ για να τον δώσει στην Αγία Πετρούπολη.
Κρατούσα λοιπόν στα χέρια μου αυτό το ιερό κειμήλιο, κι ήταν σαν να νιώθω τον ιδρώτα του Ιουστινιανού! Αυτό δεν ήταν απλή εμπειρία, ευλογία ήταν!
Παραδίπλα, άλλοι θησαυροί έκαναν το τρέμουλό μου να μεγαλώνει! Το χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ Κομνηνού με το οποίο παραχωρούσε τη νήσο Πάτμο στον μοναχό Χριστόδουλο, το φιρμάνι του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή, ο Χριστός Ελκόμενος του Ελ Γκρέκο, ναι, ποτάμι τα δάκρυα!
Τώρα, κάμποσα χρόνια μετά, νιώθω διπλά ευλογημένος. Επειδή έζησα αυτή την απίστευτη ιστορία…»

Τι είναι όμως ο περίφημος Πορφυρός Κώδικας;

Το ευαγγέλιο του Μάρκου πάνω σε περγαμηνή, το οποίο κατασκευάστηκε με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού ταυτόχρονα με την Αγία Σοφία! Πρόκειται για ένα σπανιότατο κειμήλιο για χάρη του οποίου έγιναν τρομερές συγκρούσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τον διαμελισμό του. Τριάντα τρία από τα σωζόμενα φύλλα-περγαμηνές βρίσκονται κρυμμένα στην Πάτμο κι αυτό έχει τεράστια αξία!

Ένα μεγάλο τμήμα βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, έξι φύλλα στην Αποστολική Βιβλιοθήκη στο Βατικανό, τέσσερα φύλλα στη Βιβλιοθήκη του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου, δύο φύλλα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας στη Βιέννη, κι από ένα φύλλο στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν στη Νέα Υόρκη, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην ιδιωτική συλλογή του μαρκήσιου Α. Spinola στην πόλη Λέρμα κοντά στη Γένοβα.

Τα σπουδαίας σημασίας κείμενα είναι πάνω στην πορφυρού χρώματος περγαμηνή και τα γράμματα είναι μεγάλα και συμμετρικά, η γραφή είναι η κεφαλαιογράμματη με ασημένιο μελάνι, εκτός των Ιερών Ονομάτων, Ιησούς, Χριστός, Υιός, Θεού, Σωτήρ τα οποία καταγράφονται με χρυσό.

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος στο μυθιστόρημά του βάζει τους ήρωες μέσα στο απόλυτα αληθές ιστορικό φόντο και δίνει την ευχέρεια στον αναγνώστη να περιπλανηθεί στην Πάτμο και στην ιστορία!

Κι όπως λέει στο οπισθόφυλλο, «τον άγγιξε ο Ιουστινιανός, τον προσκύνησαν αυτοκράτορες και βασιλιάδες, τον σεβάστηκε ακόμα και ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής. Άντεξε χίλια πεντακόσια χρόνια. Και τώρα, κρυμμένος στην ιερή γη της Πάτμου, στο καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο Πορφυρός Κώδικας -μια παμπάλαια περγαμηνή γραμμένη με φτερό αετού- αφουγκράζεται τη σιωπή του και μετράει στο σκοτάδι τη δόξα του. Προσκυνητής και συντηρητής του ο Χριστόδουλος Παυλίδης, που αφιέρωσε την ασκητική του ζωή στη φύλαξη των ιερών κειμηλίων, τα οποία αναπαύονται στη σπάνια βιβλιοθήκη που κόβει την ανάσα. Με την ίδια κομμένη ανάσα αντίκρισε ο Χριστόδουλος την Ιζαμπέλα Οντιτόρε, Ιταλίδα αρχιτέκτονα που βρέθηκε στο νησί. Οι μοίρες τους έσμιξαν δραματικά. Κι αυτό το σφιχταγκάλιασμα έφτασε ως τον Πορφυρό Κώδικα, τον Χριστό Ελκόμενο του Ελ Γκρέκο και άλλα αριστουργήματα που μπήκαν ανάμεσά τους... ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ, ΒΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΠΟΡΦΥΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ».

Συνταρακτικό είναι και το τέλος, εκεί που σφίγγεται το στομάχι από τις εξελίξεις.

Κι όπως είπε κι ο συγγραφέας, «αγαπώ και τα 19 βιβλία μου αλλά αυτό έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, αφού έζησα μια αδιανόητη εμπειρία αγγίζοντας την ιστορία. Γι’ αυτό και είναι το μοναδικό που έχω δίπλα στο κομοδίνο μου»

Ο Πορφυρός Κώδικας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και είναι μια διαφορετική αναγνωστική εμπειρία!



Ειδήσεις σήμερα:

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον άγριο ξυλοδαρμό γονέων από τον 50χρονο γιο τους

Γεραπετρίτης: Παρουσίασε τους νέους πίνακες τηλεδιοίκησης - Δείτε φωτογραφίες

Wall Street Journal: Γιατί τα αφεντικά που αναζητούν σκληρά εργαζόμενους, προσλαμβάνουν «ώριμους» υπαλλήλους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr