Δεύτερη έκδοση για το «Ελάχιστο Λεξικό» του Λευτέρη Κουσούλη

Πρόκειται γα ένα ...παράδοξο λεξικό στην ουσία ένα εργαλείο κατανόησης της πολιτικής, της πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης, 

Είναι περισσότερο ένα εγχειρίδιο, ένα εργαλείο κατανόησης της πολιτικής, της πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης, του πολιτικού φαινομένου και της ανθρώπινης συνύπαρξης. Ονομάζεται «Ελάχιστο Λεξικό» γιατί γίνεται μια προσπάθεια η σημασία των εννοιών να αποδοθεί με τις λιγότερες δυνατές λέξεις, ώστε ο αναγνώστης, ο χρήστης του Λεξικού, να προσθέσει τη δική του διάσταση στην έννοια, να το ξαναδεί και να κρίνει την απόδοσή της. Ο Λευτέρης Κουσούλης επιλέγει τον συνοπτικό ορισμό 110 εννοιών, ο οποίες συνδέονται με αυτό που ονομάζουμε πολιτική και κοινωνία.

     Έννοιες όπως εξουσία, κράτος , πολιτική, λαϊκισμός, κόμμα, κρίση, ηγεμονία, αλλά και άλλες όπως ήθος, ωραίο, αισθητική, ιερό, επέτειος, δημοσιογραφία, φετίχ, σέχτα, δίνουν μια εικόνα του εύρους της αναζήτησης. Για το«Ελάχιστο Λεξικό», απο τις εκδόσεις «Αρμός», δίκαια δείχνουν ενδιαφέρον καθηγητές και μαθητές Λυκείου, γιατί είναι και μια άσκηση πάνω στη γλώσσα, μια άσκηση συνοπτικής και επιγραμματικής έκφρασης. Διαλέγουμε έναν ορισμό, σαν παράδειγμα: ΧΡΟΝΟΣ είναι « η συμβατική προσπάθεια αριθμητικού ελέγχου της ροής της ύπαρξης. Υποδηλώνει την κεκρυμμένη ελπίδα όλα να γίνουν μια μέρα από την αρχή»

     Ο συντάκτης αυτού του περίεργου λεξικού είναι ο Λευτέρης Κουσούλης. Πρόκειται για τον διακεκριμένο πολιτικό επιστήμονα, όπως έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε αυτούς που συστηματικά ασχολούνται με την πολιτική, την στρταηγική και την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Τελείωσε το Γυμνάσιο Σπάρτης και το Λύκειο Μολάων. Αποφοίτησε από το Πάντειο το 1977. Μεταπτυχιακές για πέντε χρόνια στην Γαλλία πάνω στην πολιτική επιστήμη. Μετά την επιστροφή του θα εργασθεί για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Δίδαξε πολιτική ιστορία, πολιτική θεωρία και κοινωνιολογία. Από το 1987 εργάζεται στο χώρο της πολιτικής επικοινωνίας. Βιβλία του ενδεικτικά: Πολιτική και Επικοινωνία, (2007), Ήττα της πολιτικής, 18 θέσεις απέναντι (2008), Σταθεροί Τόποι (2012), ΣΥΡΙΖΑ, ένα πολιτικό φαινόμενο (2019) Μανιφέστο κατά του επίκαιρου (2020) Τα πρωϊνά της Πέμπτης (2021) κ,α. Τον βρίσκεται στο Χ, @LΚousoulis, στο fb, Λευτέρης Κουσούλης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr