«Πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια»: Ο Τoshikazu Kawaguchi επιστρέφει

«Πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια»: Ο Τoshikazu Kawaguchi επιστρέφει

Η πολυαναμενόμενη συνέχεια του εκπληκτικού μπεστ σέλερ μυθιστορήματος Πριν κρυώσει ο καφές - Διαβάστε πρώτοι προδημοσίευση   

vivlio-xr
Τι θα άλλαζες εάν μπορούσες να ταξιδέψεις στο παρελθόν;

Σε ένα μικρό σοκάκι στο Τόκιο, υπάρχει ένα καφέ που σερβίρει καλοψημένο καφέ εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια. Αυτό το μαγαζί όμως προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους πελάτες του – τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο παρελθόν.

Στο Πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια, το δεύτερο βιβλίο μετά το συγκλονιστικό συγγραφικό ντεμπούτο του Τοσικάζου Καβαγκούτσι, Πριν κρυώσει ο καφές, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος συναντάμε τέσσερις νέους χαρακτήρες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο παρελθόν για να βρουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο: έναν άνθρωπο που αναζητά τον καλύτερό του φίλο του οποίου την κόρη μεγάλωσε ως δική του, τον γιο που δεν επέστρεψε στο σπίτι για την κηδεία της μητέρας του, τον εραστή που θέλησε να δει το κορίτσι που δεν μπόρεσε να παντρευτεί και τον ηλικιωμένο ντετέκτιβ που δεν κατάφερε να σώσει την ίδια του τη γυναίκα.

Οι κανόνες παραμένουν ίδιοι: Οι πελάτες πρέπει να καθίσουν στη σωστή θέση, να δεχτούν τον καφέ που τους προσφέρουν και, προπάντων, πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στο παρόν πριν κρυώσει ο καφές.

Κλείσιμο
Με απλότητα και ζεστασιά, το βιβλίο αυτό εξερευνά το πώς μας επηρεάζει το παρελθόν που κουβαλάμε μέσα μας και μέχρι πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για να συναντήσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε, έστω και για μία τελευταία φορά.

Ακολουθεί προδημοσίευση του βιβλίου:

«Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρόν ενώ είσαι στο παρελθόν, ό,τι κι αν κάνεις, εντάξει;»

Η Κάζου είχε αρχίσει να εξηγεί τους κανόνες. Ήταν πολύ σημαντικό να τονίσει αυτόν τον κανόνα όταν συναντούσες κάποιον που ήταν πλέον νεκρός. Το πένθος κυριεύει ξαφνικά τον άνθρωπο. Η απώλεια της Κινούγιο ήταν ιδιαίτερα ξαφνική για τον Γιούκιο, γιατί κανείς δεν του είχε πει ότι η μητέρα του ήταν στο νοσοκομείο. Όμως τα λόγια της Κάζου δεν τον πτόησαν.

«Ναι, το ξέρω», απάντησε.

Η Κινούγιο είχε διαγνωστεί με καρκίνο την άνοιξη. Ήταν ήδη προχωρημένος, και της είπαν ότι είχε έξι μήνες ζωής. Ο γιατρός είπε στην Κιόκο ότι, αν το είχαν βρει τρεις μήνες νωρίτερα, ίσως να μπορούσαν να κάνουν κάτι. Λόγω του κανόνα που έλεγε ότι δεν μπορούσες να αλλάξεις το παρόν, ακόμα και αν ο Γιοιύκιο επέστρεφε στο παρελθόν για να τους κάνει να το ανακαλύψουν νωρίτερα, δεν θα άλλαζε το γεγονός του θανάτου της Κινούγιο.

Η Κάζου υπέθετε ότι ο Γιούκιο πρέπει να ήξερε κάποια πράγματα για το καφέ από την Κινούγιο, αλλά ρώτησε: «Να εξηγήσω εν συντομία τους κανόνες του καφέ;»

Ο Γιούκιο το σκέφτηκε για μια στιγμή και ψιθύρισε:

«Ναι, σε παρακαλώ».

Η Κάζου σταμάτησε να καθαρίζει και άρχισε να εξηγεί.

«Πρώτον, οι μόνοι που μπορείς να συναντήσεις όσο είσαι στο παρελθόν είναι άνθρωποι που έχουν έρθει στο καφέ».

«Εντάξει», είπε ο Γιούκιο. Αν το άτομο που θέλει να συναντήσει ο πελάτης έχει επισκεφτεί το καφέ μόνο μία φορά ή αν έχει έρθει για λίγο, τότε οι πιθανότητες να το δει είναι πιο μικρές.

Αλλά στην περίπτωση θαμώνα όπως η Κινούγιο οι πιθανότητες ήταν πολύ υψηλές. Έχοντας στο μυαλό της ότι ο Γιούκιο ήθελε να συναντήσει την Κινούγιο, η Κάζου δεν θεώρησε ότι έπρεπε να επεκταθεί και πήγε παρακάτω.

«Ο δεύτερος είναι ο κανόνας που ανέφερα νωρίτερα. Ό,τι και αν κάνεις όσο είσαι στο παρελθόν, δεν μπορείς να αλλάξεις το παρόν».

Ο Γιούκιο πάλι δεν είχε ερωτήσεις.

«ΟΚ, κατάλαβα», είπε αμέσως.

«Και φτάνουμε στον τρίτο κανόνα. Για να επιστρέψεις στο παρελθόν, πρέπει να καθίσεις σε εκείνη την καρέκλα, όπου κάθεται εκείνη…»

Η Κάζου κοίταξε τη γυναίκα με το φόρεμα. Ο Γιούκιο ακολούθησε το βλέμμα της.

«Η μόνη στιγμή που μπορείς να κάτσεις εκεί είναι όταν πάει τουαλέτα».

«Πότε πηγαίνει;»

«Κανείς δεν ξέρει… αλλά πάντοτε πηγαίνει μία φορά τη μέρα».

«Άρα πρέπει να περιμένω».

«Ακριβώς».

«Κατάλαβα», είπε ο Γιούκιο ανέκφραστος.

Η Κάζου ήταν ολιγόλογη, αλλά ούτε ο Γιούκιο έλεγε πολλά. Η παράθεση των κανόνων κυλούσε γρήγορα.

«Ο τέταρτος κανόνας είναι ότι, όσο είσαι στο παρελθόν, δεν πρέπει να σηκωθείς από την καρέκλα. Αν σηκωθείς, θα επιστρέψεις βίαια στο παρόν».

Αν ένας πελάτης ξεχνούσε τον κανόνα, θα ερχόταν αντιμέτωπος με την ατυχή συνέπεια της άμεσης επιστροφής στο παρόν, και θα έχανε την ευκαιρία του να ταξιδέψει στο παρελθόν.
«Ο πέμπτος κανόνας. Ο χρόνος που έχεις στο παρελθόν ξεκινάει από τη στιγμή που σερβίρεται ο καφές μέχρι να κρυώσει».

Η Κάζου πήρε το ποτήρι του Γιούκιο, που είχε αδειά-σει κάποια στιγμή όσο εκείνη εξηγούσε. Ο Γιούκιο διψούσε, έπινε συχνά.

Υπήρχαν κι άλλοι ενοχλητικοί κανόνες.

Μπορείς να ταξιδέψεις στον χρόνο μόνο μία φορά.

Μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες.

Μπορείς να δώσεις και να πάρεις δώρα.

Ακόμα κι αν βρεις τρόπο να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του καφέ, δεν θα πιάσει, ο καφές θα κρυώσει έτσι κι αλλιώς. Επιπλέον, όταν ένα περιοδικό είχε κάνει αφιέρωμα στους αστικούς μύθους, το καφέ είχε γίνει διάσημο ως «το καφέ όπου μπορούσες ταξιδέψεις στο παρελθόν». Στην πραγματικότητα όμως μπορούσες να ταξιδέψεις και στο μέλλον. Όμως σχεδόν κανένας δεν θέλει να ταξιδέψει στο μέλλον, γιατί, παρόλο που μπορείς να πας ακριβώς όπου θέλεις, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το άτομο που θέλεις να συναντήσεις θα είναι εκεί. Άλλωστε κανείς δεν ξέρει τι γίνεται στο μέλλον.

Έγραψαν για το βιβλίο:

«[...] είναι εύκολο να είσαι κυνικός, και πολύ πιο σπάνιο να βρίσκεις αφηγήσεις που τελειώνουν με γνήσια δάκρυα χαράς». –New York Times

«Ο Καβαγκούτσι διαχειρίζεται μοναδικά ένα θέμα με το οποίο έχουν ασχοληθεί πολλοί, το ταξίδι στον χρόνο, και καταφέρνει να αναδείξει τη δύναμη που έχει η χαρά ως παρακαταθήκη. –Library Journal

«Ένα απολαυστικό βιβλίο, συναισθηματικό βάλσαμο με δράση που διαρκεί». –Booklist

Ο Τοσικάζου Καβαγκούτσι γεννήθηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας το 1971. Έχει υπάρξει παραγωγός, σκηνοθέτης και συγγραφέας για τον θίασο Sonic Snail. Ως θεατρικός συγγραφέας έγραψε μεταξύ άλλων τα COUPLE, Sunset Song και Family Time. Το μυθιστόρημα Πριν κρυώσει ο καφές (εκδόσεις Κλειδάριθμος) είναι προσαρμογή θεατρικού έργου του ίδιου, που τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο του Suginami Drama Festival. Έχει γίνει διεθνές μπεστ σέλερ και έχει διασκευαστεί για τη μικρή οθόνη στην Ιαπωνία. Το Πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια αποτελεί το δεύτερο βιβλίο της σειράς Πριν Κρυώσει Ο Καφές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης