Το όραμα της DEMO για έναν κόσμο με πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, ανεξαρτήτως περιοχής και οικονομικών δυνατοτήτων είναι βαθιά ριζωμένο στη Τρίπολη. Η πρωτεύουσα της Αρκαδίας αποτελεί πια τον «ομφαλό» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας καθώς πραγματοποιούνται εκεί επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ.
«Προδοσία και δόλος»: Ένα ανίερο συναξάρι το νέο βιβλίο του Ηλία Τσιαμήτρου
Σ’ ένα παράλληλο σύμπαν με αυτό της χορείας των ηρώων, δολεροί και προδότες, κατοικούν σ’ ένα σύμπαν βυθισμένο στο ημίφως, στην αμφιβολία και στα ερωτηματικά
Ένα…ανίερο συναξάρι είναι το βιβλίο του Ηλία Τσιαμήτρου με τίτλο: «Προδοσία και Δόλος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Όπως λένε, για όσο περισσότερους ήρωες δικαιούται να καυχιέται ένας λαός, για τόσο περισσότερους προδότες οφείλει να αισχύνεται…
Με γραφή ασθματική και ρυθμό κινηματογραφικό, ο συγγραφέας ζωντανεύει την εποχή και αποκρυπτογραφεί τον χαρακτήρα και τα κίνητρα κάθε προδότη, αυτόμολου, απατεώνα, μίσθαρνου και δολερού που στο διάβα του χρόνου έλαμψε δια της ατιμίας του. Περιγράφει μ’ έναν ζωντανό τρόπο, τα κίνητρα που γέννησαν πράξεις αισχύνης και αποκαλύπτει αθέατες πτυχές της προσωπικότητας δολερών και προδοτών, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών, πάντα όμως με ούγια…ελληνική, ταξιδεύοντας τον αναγνώστη από την εποχή του ελληνικού μύθου μέχρι την προδοσία της Κύπρου.
Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Εφιάλτης, ο βασιλιάς της Σπάρτης Δημάρατος, ο προσωπικός γιατρός του βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου που προθυμοποιήθηκε να τον δηλητηριάσει, ο τελευταίος βυζαντινός Έξαρχος της Αφρικής που προκάλεσε την εισβολή των Αράβων στην Ευρώπη και η «βασίλισσα της Βεργίνας» που το κάστρο της έπεσε με προδοσία, ανάμεσα στα 23 πρόσωπα του βιβλίου στα οποία ο συγγραφέας ρίχνει τον προβολέα της ενδελεχούς έρευνάς του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Σουλιώτη Πήλιου Γούση ο οποίος ζητά την αποκατάσταση της τιμής του, η αμφίσημη προσωπικότητα του περιβόητου εμπόρου όπλων Βασίλειου Ζαχάρωφ και ο ρόλος του στις συρράξεις που σημειώθηκαν το πρώτο μισό του 20ου αι. αλλά και η περίπτωση του «πρίγκηπα της Πίνδου» Αλκιβιάδη Διαμάντη. Όσο για την «Κερκόπορτα» που οδήγησε στην Άλωση του 1453, ο συγγραφέας θεωρεί πως είναι η δολερή διχόνοια ανάμεσα σε Ενωτικούς και Ανθενωτικούς.
Αναφερόμενος στα κίνητρα των προδοτών του βιβλίου του ο κ. Τσιαμήτρος επισημαίνει: «Άλλοτε είναι πολιτικά, άλλοτε λόγοι εκδίκησης, άλλοτε προσλαμβανόμενες ή κραυγαλέες αδικίες, άλλες φορές καθαρά οικονομικά. Υπήρξαν και ατιμίες που προέκυψαν λόγω ιδιοσυγκρασίας, φιλοδοξίας ή ακόμη και βλακείας(!) του προδότη. Θεωρώ πως οι πιο αποτελεσματικές προδοσίες έχουν κίνητρο το χρήμα, αλλά οι πιο ολέθριες υποκινούνται από το μίσος και την εκδίκηση».
Οι διηγήσεις στο βιβλίο φτάνουν έως το 1974 και την προδοσία της Κύπρου γιατί όπως λέει ο κ. Τσιαμήτρος «πρέπει να υπάρχει μια ασφαλής χρονική απόσταση από τα ιστορικά γεγονότα, για να αισθάνεται κανείς πως μπορεί να χαρακτηρίσει πράξεις ή παραλείψεις με έναν τόσο βαρύ και απαξιωτικό όρο όπως αυτόν της “προδοσίας”». Αποτιμώντας το εγχείρημά του σημειώνει: «Η ιδέα αυτού του ανίερου συναξαριού με τριγύριζε καιρό. Το έγραψα βιβλίο για να «τρυπώσουμε» οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, στα παρασκήνια όσων μαθαίνουμε αρμοδίως για την Ιστορία μας. Να δούμε τις γκρίζες, σκοτεινές πτυχές της. Προσπάθησα αυτό το «κρυφοκοίταγμα» να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθινό, και ταυτόχρονα, επιτρέψτε μου την αντίφαση, πιο ανάλαφρο, προσθέτοντας θρύλους, εικασίες, ακόμη και στοιχεία μυθοπλασίας που σε ένα καθαρά ιστορικό βιβλίο δεν θα είχαν καμιά θέση».
Μπορεί η κοινωνία και η Πολιτεία να αποτρέψει τέτοιες συμπεριφορές; Η απάντηση του συγγραφέα σαφής: «Δεν μπορεί! Η προδοσία και ο δόλος υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο ζουν άνθρωποι επί Γης. Προδότες θα εμφανίζονται διαρκώς, όπως εμφανίζονται διαρκώς κλέφτες, απατεώνες, δολοφόνοι παρά τους νόμους και τις ποινές. Κι αυτό επειδή, αυτές οι συμπεριφορές είναι οι αρνητικές εκφάνσεις της ίδιας της ανθρώπινης ιδιότητας».
Ειδήσεις σήμερα:
Κασσελάκης και 87 συναντήθηκαν τυχαία σε στέκι στο Παγκράτι - Έντονοι διάλογοι με Φλαμπουράρη, Νοτοπούλου, Σπίρτζη
Νέα τραγωδία στο Ιράν: 16χρονη αυτοκτόνησε αφού απειλήθηκε με αποβολή επειδή χόρεψε χωρίς χιτζάμπ
Γιατί ο Τραμπ, αυτή τη φορά, θα μπορέσει να κυβερνήσει όπως φαντάζεται - Τα επόμενα βήματα και η γκρίνια στους Δημοκρατικούς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr