Gabriel Garcia Marquez: Ο μεγάλος Κολομβιανός

Η ιστορία ζωής του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα – Τα φτωχικά χρόνια στην αρχή της καριέρας του, η σύντροφός του – στήριγμά του εδώ και δεκαετίες, η φιλία του με τον Φιντέλ Κάστρο, η «νίκη» του στη μάχη με τον καρκίνο και η άνοια που του σβήνει τις μνήμες …

Ο Gabriel Garcia Marquez αποτελεί για πολλούς έναν από τους μεγάλους υμνητές του έρωτα. Ένα από τα τρυφερότερα και πιο παθιασμένα του βιβλία ήταν και το «Περί Έρωτος και Άλλων Δαιμονίων». Ρομαντικό, ακραίο και άμεσο συνεπήρε πολλές νεαρές γυναίκες την δεκαετία του ‘90. Η ιστορία εξελίσσεται σε μία επαρχιακή πόλη μέσα από τα μάτια ενός νεαρού ιερωμένου που ερωτεύεται παράφορα μια μικρή ντόπια ευγενή όταν αναλαμβάνει να της κάνει εξορκισμό. Μια συναρπαστική ιστορία που ξετυλίγεται μέσα από την σπαρταριστή γραφή του Μαρκές.

Πολλοί από μας ίσως ξεκίνησαν το «Μαρκες-ιανό» τους ταξίδι μέσα από αυτό το βιβλίο, αλλά ακολούθησαν και άλλα πολλά βιβλία του που είχαν μεταφραστεί στα ελληνικά, όπως το «Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας» και το «Εκατό Χρόνια Μοναξιά», το βιβλίο που τον έχει καθιερώσει σαν έναν από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς στον κόσμο. Και δεν είναι τυχαίο ότι είναι τόσο αγαπητός, ο Μαρκές είναι από τους πολυδιαβασμένους συγγραφείς αυτού του κόσμου και πιθανώς από τους περισσότερο μεταφρασμένους συγγραφείς, γιατί παρότι μιλάει για μια πολύ συγκεκριμένη κουλτούρα, ταυτότητα και ιστορία, η αφήγηση του είναι ειλικρινής συναρπαστική και τόσο μα τόσο ενδιαφέρουσα.
Ο συγγραφέας γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Κολομβίας, με το όνομα Αρατάκα. Όπως σε κάθε κλασσική λατινοαμερικάνικη οικογένεια, οι μύθοι, τα παραμύθια και τα κουτσομπολιά μπλέκονταν στις βραδινές ιστορίες που οι γιαγιάδες διηγούνταν το σούρουπο γύρω από τη φωτιά.

Ο μικρός Γκαμπριέλ έμαθε να ακούει αλλά και να συνεχίζει μέσα στο κεφάλι του τις ιστορίες της γιαγιάς, καθώς στο μυαλό του μπλεκόταν πάντα η αλήθεια με τον μύθο. Και ακριβώς αυτή η μίξη μύθου και πραγματικότητας, έγινε αργότερα αυτό που τον ξεχώρισε και το απόλυτα προσωπικό του στυλ γραφής.

Βέβαια, ξεκίνησε γράφοντας μόνο για την πραγματικότητα. Μετά το πανεπιστήμιο, άρχισε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα El Espectador δουλεύοντας ως ανταποκριτής σε Ρώμη, Παρίσι, Βαρκελώνη, Καράκας και Νέα Υόρκη για την επόμενη δεκαετία.  Αλλά από την αρχή της δημοσιογραφικής καριέρας του, η φαντασία και ο μύθος διοχετεύονταν σε άλλα γραπτά, σε μικρά διηγήματα, κάποια από τα οποία μετά από λίγο καιρό έγιναν το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Leaf Storm and Other Stories το οποίο εξέδωσε το 1955. Είναι η αρχή των πάντων, καθώς ξεκινάει η αφήγηση των ιστοριών που εξελίσσονται στο φανταστικό χωρίο «Μακόντο» ένα χωριό που έπλασε η φαντασία του συγγραφέα μαζί με τις παιδικές του αναμνήσεις και υπάρχει σε πολλά βιβλία του (όπως και στο 100 χρόνια μοναξιά).



Ο έρωτας που περιγράφει στα βιβλία του έχει πολλά στοιχεία από την πραγματική ιστορία αγάπης της ζωής του. Ενώ έχει τελειώσει το κολέγιο, θα γνωρίσει μια νεαρή σε μια οικογενειακή συγκέντρωση. Ο Μαρκές θα πει ότι είναι ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος που έχει γνωρίσει ποτέ. Θα την αρραβωνιαστεί κρυφά και αυτή θα τον περιμένει για 14 ολόκληρα χρόνια. Ο Μαρκές θα παντρευτεί την αγαπημένη του Mercedes Barcha με την οποία θα κάνει δύο γιους με το που αποφοιτήσει από το κολέγιο. Θα ζήσουν μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή μέχρι σήμερα ζώντας σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Η Barcha θα είναι αυτή που θα τον στηρίξει στα πρώτα του συγγραφικά βήματα, δουλεύοντας και για τους δύο τους, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά πως πίσω από έναν σημαντικό άνδρα κρύβεται μια ακόμα πιο σημαντική γυναίκα.

Είναι η χρονική φάση μετά τα ταξίδια και τις πολλές πόλεις, γύρω στο 1960, όπου ο Μαρκές εγκαταστάθηκε στο Μεξικό. Το Μεξικό του προσέφερε έμπνευση για το μεγαλύτερο του βιβλίο «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς» που εκδόθηκε το 1967 και του χάρισε παγκόσμια φήμη καθιερώνοντας τον ως ένα μεγάλο συγγραφέα. Όταν ο Μαρκές συλλάβει την ιδέα για το «Εκατό χρόνια Μοναξιά», θα βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο, πηγαίνοντας την οικογένεια του στο Ακαπούλκο, όπου θα του έρθει η ιδέα για το βιβλίο. Θα γυρίσει επιτόπου πίσω, θα πουλήσει το αυτοκίνητο του για να υπάρχουν χρήματα να αφιερωθεί στο γράψιμο, αλλά το γράψιμο θα πάρει πολύ περισσότερο από αυτό που υπολογίζει και η οικογένεια θα ζήσει πολύ φτωχά.  Ο Μαρκές θα γράφει συνεχόμενα κάθε μέρα 12-15 ώρες για 18 μήνες, και η γυναίκα του θα ζητάει πίστωση από τον χασάπη για να θρέψει την οικογένεια τους. Όμως το βιβλίο θα τους χαρίσει παγκόσμια φήμη και κατά συνέπεια μια άνετη ζωή. Η Μερσέντες δεν θα χρειαστεί να… ξαναπαρακαλέσει κανέναν χασάπη για κρέας.

Βέβαια το τίμημα είναι πως η ζωή του, οι απόψεις του και οι σχέσεις του ήταν πλέον κάτω από το μικροσκόπιο. Όπως η σχέση του με τον Φιντέλ Κάστρο με τον οποίο τον συνδέει ακόμα προσωπική φιλία. Το 1973 μετακομίζοντας στην Βαρκελώνη, ο Μαρκές θα μπορεί να παίρνει απευθείας πτήσεις και θα τον βλέπει συχνά. Οι ΗΠΑ ενοχλούνται από αυτήν την σχέση αλλά τα βιβλία του Μαρκές είναι τόσο δημοφιλή στην χώρα που δεν μπορούν να τον «θάψουν» ως συγγραφέα.

Το 1982 ο Μαρκές θα κερδίσει το βραβείο Νόμπελ στην λογοτεχνία. Θα συνεχίσει να γράφει όμως  και θα ακολουθήσουν τα Ο Έρωτας Στα Χρόνια Της Χολέρας (1985) και Ο Στρατηγός και ο Λαβύρινθος του μεταξύ άλλων.
Ο μεγάλος συγγραφέας, που δέκα χρόνια πριν διαγνώστηκε και νίκησε τον καρκίνο, σβήνει σιγά-σιγά τις μνήμες που του έδωσαν αυτό το μαγικό χάρισμα της γραφής λόγω της άνοιας -όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον αδερφό του. Αλλά παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος και γεμάτος χιούμορ στο πλάι της αγαπημένης του Mercedes. Σίγουρα θα ταξιδεύει κάπου στο Μακόντο μαζί με όλους τους ήρωες των βιβλίων του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr