Κον – Μπεντίτ και Φερχόφσταντ ζητούν την Ομοσπονδία της Ευρώπης

Κοινή γραμμή απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη αποφάσισαν να χαράξουν ο Γαλλογερμανός ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ και ο Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ, ηγέτης των Φιλελεύθερων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κοινή γραμμή απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη αποφάσισαν να χαράξουν ο Γαλλογερμανός ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ και ο Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ, ηγέτης των Φιλελεύθερων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί δημοσιεύουν τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου σε έξι ευρωπαϊκές γλώσσες και σε οκτώ κράτη μέλη της Ε.Ε ένα βιβλίο όπου προσπαθούν να δώσουν τις απαντήσεις τους στην «υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης» εξηγώντας τους τρόπους μετεξέλιξης της σημερινής Ευρώπης στην «Ευρώπη του μέλλοντος, την Ευρώπη των Ευρωπαίων πολιτών».

«Debout l’Europe». Ένα μανιφέστο για την μετά – εθνική επανάσταση στην Ευρώπη» όπως ονομάζεται το 158 σελίδων μανιφέστο του κ. Κον – Μπεντίτ και του κ. Φερχόφσταντ, όπου οι δύο πολιτικοί αναπτύσσουν το όραμά τους για την Ευρώπη και τάσσονται ανοιχτά υπέρ της άμεσης ομοσπονδοποίησης της Ε.Ε. Σύμφωνα με το μανιφέστο των δύο ανδρών η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει φθάσει στα όριά της και η μόνη λύση για να συνεχίσει να υφίσταται μια ουσιαστική Ένωση είναι η Ομοσπονδία. «πρέπει να ξεχάσουμε επιτέλους την λεγόμενη εθνική ταυτότητα. Η εθνική ταυτότητα είναι το τελευταίο επιχείρημα μιας αόριστης εθνικιστικής σκέψης» αναφέρουν στο σύγγραμμά τους οι δύο πολιτικοί.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί ταυτόχρονα στη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι δύο πολιτικοί ζητούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ανακηρυχτεί σε Συντακτική Συνέλευση και να αναλάβει να συντάξει ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Το Σύνταγμα αυτό θα τεθεί προς επικύρωση τόσο από τα κοινοβούλια των χωρών - μελών, όσο και από τους λαούς. Σε περίπτωση που κάποια χώρα το καταψηφίσει, τότε θα πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα ζητούν την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ευρωπαϊκή κυβέρνηση με τους επιτρόπους να εκτελούν χρέη Ευρωπαίων υπουργών, ενώ εκφράζουν την επιθυμία τους να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε οι ευρωβουλευτές να ασκούν πραγματική νομοθετική εξουσία.   

 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγαλύτερο χρέος από ότι η ευρωζώνη αλλά αυτό δεν φαίνεται να πλήττει το δολάριο. Παράλληλα η Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο χρέος στον πλανήτη, αλλά δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση και μια κεντρική διοίκηση που στηρίζει το νόμισμα κάθε χώρας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο πολιτικοί που παρομοιάζουν την Ευρώπη με ένα παλιό καράβι που πλέει χωρίς πυξίδα και χωρίς κυβερνήτη.
 
«Η εποχή των εθνικών κρατών έχει παρέλθει. Πέρα από μια ιδεολογική συζήτηση η Ομοσπονδιακή Ευρώπη είναι ένα ζήτημα για να επιβιώσει στην παγκοσμιοποιημένη εποχή και να ανταγωνιστεί τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη μοιάζει ολοένα και περισσότερο με ένα ιστορικό μνημείο. Μια ήπειρος περιθωριοποιημένη που αγωνίζεται να επιβιώσει σε μια νέα εποχή και σε έναν νέο κόσμο. Μια ήπειρος που έχει πληγεί από τον εθνικό στραβισμό και δεν δείχνει καμία φιλοδοξία» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο πολιτικοί.
 
Το βιβλίο «Debout l’Europe», 158 σελίδων, περιέχει παλαιότερες τοποθετήσεις των δύο πολιτικών οι οποίοι είναι αντίθετοι ως προς το πολιτικό σχέδιο, αλλά συμφωνούν με την Ομοσπονδία καθώς και μια συνέντευξη με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας “Liberation” , Ζαν Κατρεμέρ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr