«Το άδειο νυφικό»

Εμοιαζαν πλασμένοι ο ένας για τον άλλον και ο έρωτάς τους άντεξε όλες τις πολιτικές περιπέτειες των ταραγμένων χρόνων του Βενιζέλου στην εξουσία

Εμοιαζαν πλασμένοι ο ένας για τον άλλον και ο έρωτάς τους άντεξε όλες τις πολιτικές περιπέτειες των ταραγμένων χρόνων του Βενιζέλου στην εξουσία. Ομως, η Παρασκευούλα Βλουμ δεν έγινε ποτέ σύζυγος του Κρητικού πολιτικού και το ιστορικό μυθιστόρημα του Αργύρη Ντινόπουλου «Το άδειο νυφικό» αφηγείται ακριβώς την ιστορία αυτής της άγνωστης βενιζελικής «προδοσίας»


Η Παρασκευούλα Βλουμ είναι ένα από τα εκατομμύρια πρόσωπα που ξέφυγαν από την Ιστορία, κυρίως επειδή προσπάθησαν πολύ γι’ αυτό. Πραγματικά, είναι ελάχιστοι όσοι έχουν ακούσει κάτι γι’ αυτή τη γυναίκα με το παράξενο ονοματεπώνυμο, όσοι θα μπορούσαν να τη συνδέσουν με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Κι όμως, σύμφωνα με το «Αδειο νυφικό» του Αργύρη Ντινόπουλου, η Παρασκευούλα ήταν ο μεγάλος έρωτας του Κρητικού ηγέτη, μια σχέση που παρέμεινε επιμελώς μισοκρυμμένη από την ελληνική κοινή γνώμη σχεδόν επί έναν αιώνα. «Η Παρασκευούλα Βλουμ διέσχισε τη μεγάλη αίθουσα με τη φαινομενική αδιαφορία της όμορφης γυναίκας που ξέρει ότι όλα τα βλέμματα είναι καρφωμένα πάνω της», γράφει ο Ντινόπουλος, μεταφέροντας τον αναγνώστη του βιβλίου του στην Αθήνα του 1914. «Ο κόσμος στην πρωτεύουσα την αντιμετώπισε από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι της με τη λατρεία, αλλά και τα ερωτηματικά που κρύβει πάντοτε η μυστηριώδης μορφή μιας νεοφερμένης. Σαν αυτή η Κρητικιά, που ήταν ήδη σαράντα τεσσάρων ετών, να ενσάρκωνε όλα τα όνειρα, τους κρυφούς πόθους και την ερωτική ματαιοδοξία του αντρικού πληθυσμού της πρωτεύουσας. Οι κουβέντες, το κουτσομπολιό και η ένταση των συναισθημάτων και των πόθων άρχισαν να παίρνουν περίπου ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εφτασαν να κορυφωθούν όταν έγινε γνωστό ότι η Παρασκευούλα Βλουμ είχε έρθει στην Αθήνα με πρόσκληση του ίδιου του πρωθυπουργού, αφού ήταν η επίσημη ερωμένη του». 

Η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε ποτέ

Ο συγγραφέας του «Αδειου νυφικού», Αργύρης Ντινόπουλος, γνωστός τόσο για τη δημοσιογραφική όσο και για την πολιτική του σταδιοδρομία, αποφάσισε να αγνοήσει τη θέληση της Παρασκευούλας Βλουμ που προτιμούσε την όσο το δυνατόν μικρότερη διασημότητα και να φέρει στην επιφάνεια τον παθιασμένο, αλλά μάλλον κακορίζικο δεσμό της με έναν από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Το «Αδειο νυφικό» αυτοχαρακτηρίζεται ως ιστορικό μυθιστόρημα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η ερωτική ιστορία ανάμεσα στην Παρασκευούλα και τον Βενιζέλο εξελίσσεται άλλοτε στο προσκήνιο και άλλοτε στο παρασκήνιο της Ιστορίας. Ο Εθνικός Διχασμός, η Ελλάδα «των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», οι παράτολμοι πολιτικοί ελιγμοί του Βενιζέλου, οι πόλεμοι και οι μεγάλες περιπέτειες του έθνους που προσπαθούσε να διαμορφώσει ταυτότητα σε όλα τα επίπεδα εναλλάσσονται στη διήγηση. Πρόκειται για ένα ερωτικό δράμα, που απευθύνεται όμως σε όσους έχουν ενδιαφέρον για την πορεία του Ελευθέριου Βενιζέλου και την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Κατά τον Αργύρη Ντινόπουλο, η Παρασκευούλα Βλουμ «είναι κατά μία έννοια η αντιηρωίδα που απόλαυσε τον έρωτα δίπλα στον “δικό της Λευτέρη”, αδιαφορώντας για την όποια θέση της στην Ιστορία». Η Παρασκευούλα και ο Λευτέρης γνωρίζονταν από παιδιά και η ερωτική τους σχέση άρχισε στην Κρήτη όταν και οι δύο χήρεψαν. Εκείνη παρέμεινε η φαντασίωση για κάθε άνδρα που τη γνώριζε, εκείνος ξεκίνησε από μαχητικός δικηγόρος και έφτασε μέχρι την πρωθυπουργία. Εκείνη του υποσχέθηκε ότι θα τον περίμενε πάντα στις Κορακιές, στο ίδιο σπίτι όπου έσμιγαν τα βράδια. Εκείνος, παράλληλα με την ανάρρησή του στην εξουσία, περιστοιχιζόταν από «Σειρήνες», γυναίκες κατά το πλείστον επώνυμες και ισχυρές, στις οποίες κατά καιρούς ενέδιδε, παρά την πίστη του στην Παρασκευούλα. Κι αν την πρόδωσε τελικά, το έκανε με τον δικό του τρόπο, καθώς αποφάσισε να ενδώσει όχι στα ερωτικά θέλγητρα, αλλά στα πλούτη της Ελενας Σκυλίτση, την οποία και παντρεύτηκε. Ετσι η Παρασκευούλα απέμεινε με μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε, ένα προσωπικό δράμα που στοίχειωσε τη μοίρα της και, βέβαια, ένα νυφικό φόρεμα που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ  - παρά μόνο ως αφορμή για το βιβλίο του Αργύρη Ντινόπουλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr