Μαρία Τζιρίτα: Η έμπνευση για την «Καρδιά του βράχου» και το νέο πόνημα

Μας παρουσιάζει η ίδια το νέο της βιβλίο «Η καρδιά του βράχου» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μία από τις αγαπημένες συγγραφείς του ελληνικού κοινού, η Μαρία Τζιρίτα, τις τελευταίες ημέρες βλέπει το νέο της παιδί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. «Η καρδιά του βράχου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός φέρνει στο προσκήνιο μία ιστορία αγάπης και μίσους με πρωταγωνιστές δύο αδέρφια, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. 

- Ποια ήταν η έμπνευσή σας για την «Καρδιά του Βράχου»;
Την ιστορία την εμπνεύστηκα γνωρίζοντας από κοντά έναν άνθρωπο σαν τον ήρωα μου, τον Μάξιμο. Έναν άντρα "παλιάς κοπής" που πλέον είναι είδος προς εξαφάνιση - δυστυχώς! Ειδικά όταν άκουσα την ιστορία με τα λόγια του παππού του που τον σημάδεψαν για όλη του τη ζωή, ήταν η στιγμή που μου γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο αυτό! Ταυτόχρονα βρήκα την ευκαιρία, μέσα από την ηρωίδα μου τη Σαβίνα, να αναπτύξω το θέμα που με απασχολούσε εδώ και καιρό σε σχέση με τις γυναίκες, οι οποίες υπό το βάρος της ηλικίας κάνουν λανθασμένες επιλογές συντρόφου.


- Στο επίκεντρο του βιβλίου σας βρίσκεται η προβληματική σχέση δύο αδερφών; Τι εκπροσωπεί ο Μάξιμος, και τι ο Ζάχος;
Σαφώς ο Μάξιμος αποτελεί το παράδειγμα προς μίμηση κι ο Ζάχος εκείνο προς αποφυγή! Ο πρώτος είναι ο αγαπημένος γιος, ο ιδανικός σύντροφος, ο τέλειος πατέρας και ο δεύτερος το ακριβώς αντίθετο. Και βέβαια τα προβλήματα στη σχέση προκύπτουν από την μεριά του «κακού» αδελφού που ζηλεύει κι ανταγωνίζεται τον Μάξιμο.

- Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας στο βιβλίο σας; Ποιος σας «παίδεψε» περισσότερο;

Η αγαπημένη μου ηρωίδα είναι η Αιμιλία, η μητέρα των αγοριών και πιστεύω πως θα γίνει αγαπημένη πολλών αναγνωστών μου! Αυτός που με «παίδεψε» ήταν ο Ζάχος που πραγματικά δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ, να εξηγήσω και τέλος να δικαιολογήσω ικανοποιητικά τον κακό του χαρακτήρα.

- Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα;
Να διαβάζει πολύ! Να έχει διαβάσει πάρα πολλά βιβλία πριν ξεκινήσει να γράφει κι ο ίδιος. Κι όταν μπει σε αυτή την διαδικασία της συγγραφής, να μην έχει τίποτε άλλο στο μυαλό του παρά τη δημιουργία ενός έργου που θα ικανοποιεί πρώτα απ’όλα τον ίδιο. Αν δεν ενθουσιάζεται όσο γράφει, αν δεν νιώθει ερωτική χαρά, τότε να μην το κάνει.

- Ποια είναι η γνώμη σας για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία; Εσας τι σας αρέσει να διαβάζετε;

Έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια κι ευτυχώς έχουμε πολλούς και αξιόλογους εκπροσώπους της. Προσωπικά διαβάζω όσους περισσότερους Έλληνες συγγραφείς μπορώ, από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Προτιμώ τα κοινωνικά μυθιστορήματα, αλλά διαβάζω τόσο αισθηματικά όσο και αστυνομικά, ακόμα και θρίλερ. Δεν κάνω διαχωρισμό στα είδη της λογοτεχνίας, μου αρκεί το βιβλίο να είναι καλό για μένα.

- Υπάρχει «καλή» και «κακή» λογοτεχνία;
Υπάρχουν βιβλία που μας αρέσουν κι άλλα που δεν μας αρέσουν. Και κάτι που αρέσει σε μένα μπορεί να μην αρέσει σε άλλους και το αντίστροφο. Δεν θα χαρακτήριζα ποτέ καλό ή κακό ένα έργο, θα έλεγα απλά ότι προσωπικά δεν μου ταιριάζει και δεν με εκφράζει – αν κάτι δεν μου άρεσε. Όπως έχω πει κι άλλες φορές, για μένα είναι όπως το φαγητό. Δεν θα ήταν άδικο να έλεγα πως το ψάρι είναι κακή και άνοστη τροφή επειδή δεν αρέσει σε μένα;

- Τι να περιμένουμε στο μέλλον από εσάς;
Ελπίζω κι εύχομαι να μου δίνει ο Θεός έμπνευση να συνεχίσω να γράφω! Το επόμενο βιβλίο μου το έχω ήδη «συλλάβει» και μπορώ να σας πω πως θα είναι λίγο διαφορετικό. Κοινωνικό μυθιστόρημα και πάλι, αλλά με στοιχεία αστυνομικού αυτή τη φορά! Είναι η πρώτη φορά που το ανακοινώνω εδώ σε σας!

Τα αγαπημένα σας...
Βιβλίο: Η Αγία Γραφή
Μυρωδιά: Εκείνη του μωρού
Ταινία: Ένας υπέροχος άνθρωπος (Ράσελ Κρόου)
Δρόμος της Αθήνας: Ερμού! (κάθε Χριστούγεννα εκεί με την κόρη μου!)
Τραγούδι: Μ’ένα παράπονο (Μανώλης Μητσιάς)
Προορισμός διακοπών: Στην πατρίδα μου στο Τολό Αργολίδας!
Ιστορικό πρόσωπο: Ιησούς Χριστός



Η Μαρία Τζιρίτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει δική της στήλη στο ηλεκτρονικό περιοδικό Flowmagazine με τίτλο «Ταξίδι στην αυτογνωσία». Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν δέκα μυθιστορήματά της.

Η υπόθεση του βιβλίου
Ο Μάξιμος γεννιέται σε ένα χωριό της ορεινής Κορινθίας. Η αδυναμία που του δείχνει ο πατέρας του προκαλεί τη ζήλια και τελικά το μίσος του μεγαλύτερου αδελφού του προς το πρόσωπο του. Η ζωή θα τα φέρει έτσι που τα δυο αδέλφια μεγαλώνοντας θα χαθούν ο ένας από τη ζωή του άλλου. Ο Μάξιμος θα διαμορφώσει έναν τίμιο και ακέραιο χαρακτήρα, στηρίζοντας τους γονείς του στο χωριό, αλλά η ζωή θα του δείξει το σκληρό της πρόσωπο και σύντομα οι απώλειες που θα βιώσει θα τον μεταμορφώσουν σε έναν σκληρό βράχο. 


Όταν μερικά χρόνια αργότερα γνωρίζει τη Σαβίνα, η καρδιά του θα ζωντανέψει και πάλι. Όμως εκεί που οι πληγές του παρελθόντος δείχνουν να έχουν επουλωθεί, η επιστροφή του άσωτου αδελφού του θα ανατρέψει για ακόμα μια φορά όλες τις ισορροπίες στη ζωή του.  
Μετά από τόσα χτυπήματα θα καταφέρει τελικά ο Μάξιμος να μείνει πιστός στα λόγια του αγαπημένου του παππού που τον στοιχειώνουν μια ζωή; «Ποτέ να μην αδικήσεις κανέναν άνθρωπο. Η αδικία είναι ό,τι χειρότερο στη ζωή, αγόρι μου. Και να πληγωθείς και να πονέσεις, πόνο μη δώσεις. Και ν’ αδικηθείς, μην αδικήσεις. Να είσαι ταπεινός. Την καρδιά σου βράχο να κάνεις αν χρειαστεί, μα στην αδικία μην παραδοθείς...»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr