Μισέλ ντε Γκρες: Ποιος είναι ο «Έλληνας πρίγκηπας» και συγγραφέας παγκόσμιων μπεστ σέλερ

Μισέλ ντε Γκρες: Ποιος είναι ο «Έλληνας πρίγκηπας» και συγγραφέας παγκόσμιων μπεστ σέλερ

Το μόνο μέλος των Γλύξμπουργκ που έχει ελληνική υπηκοότητα - Πώς αξιοποίησε την ευγενή του καταγωγή στη λογοτεχνική δημιουργία - Δεν επαναπαύτηκε στους τίτλους του αλλά δούλεψε με υλικό τον περιπετειώδη βίο του ίδιου και των συγγενών του

Μισέλ ντε Γκρες: Ποιος είναι ο «Έλληνας πρίγκηπας» και συγγραφέας παγκόσμιων μπεστ σέλερ
Την Κυριακή η εφημερίδα «Πρώτο ΘΕΜΑ» προσφέρει ένα από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή παγκοσμίως βιβλία του Μισέλ ντε Γκρες, το «Η Λευκή Νύχτα της Αγίας Πετρούπολης». Αφορμής δοθείσης, έρχεται για άλλη μία φορά στο προσκήνιο η μορφή του, 79χρονου σήμερα, πρίγκηπα Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανιμαρκίας. Του μόνου ζώντος σήμερα μέλους της τέως βασιλικής οικογένειας Γλύξμπουργκ το οποίο κατέχει την ελληνική υπηκοότητα, καθώς στο δημοτολόγιο Αθηναίων υπάρχει εγγεγραμμένο το όνομά του ως «Μιχαήλ ντε Γκρες».

Επίσης, ο Μισέλ είναι ένας από τους ελάχιστους γνήσιους «γαλαζοαίματους» που βιοπορίζονται εργαζόμενοι. Εν προκειμένω το αντικείμενό του είναι κυρίως η συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων, μια ευφυής ανάμιξη πραγματικών και φανταστικών γεγονότων, σε μια μεγάλη σειρά περίπου 30 βιβλίων που έχουν κάνει το όνομα Μισέλ ντε Γκρες παγκοσμίως γνωστό και ταυτόσημο με πλήθος μπεστ-σέλερ. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται πασίγνωστοι τίτλοι όπως «Το παλάτι των δακρύων», «Νύχτα στο Σαράι», «Ανδρόνικος Α. Κομνηνός», «Μπουμπουλίνα», «Η Αυτοκράτειρα των Αποχαιρετισμών», «Ο Τελευταίος Σουλτάνος» κ.α. Από το γαλλικό πρωτότυπο, τα βιβλία του ντε Γκρες συνήθως μεταφράζονται αμέσως σε πολλές άλλες γλώσες.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Μισέλ ντε Γκρες ήταν ο μόνος Γλύξμπουργκ που δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα αντι-κινήματος της 13ης Δεκεμβρίου 1967, όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επιχείρησε να ανατρέψει την χούντα των συνταγματαρχών. Μολονότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εγκατεστημένος στο Παρίσι, επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα. Εκτός από τους «δεσμούς αίματος» που τον συνδέουν με τη χώρα μας, ο Μισέλ ντε Γκρες μαζί με τη σύζυγό του, την Μαρίνα Καρέλλα έχει δημιουργήσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ελίζα».

Ακόμη όμως και αυτή του η δραστηριότητα προέκυψε, όπως και σχεδόν οτιδήποτε άλλο στη ζωή του, από μια ασυνήθιστη, τραγική αυτή τη φορά, περιπέτεια: «Η Ελίζα ήταν ένα μικρό κορίτσι με πορτορικανο-κουβανο-αμερικανική καταγωγή που ζούσε στη Νέα Υόρκη» γράφει στο ιστολόγιό του ο Μισέλ ντε Γκρες. «Είχα αναλάβει να επιβλέψω τη μόρφωσή της. Δολοφονήθηκε από την μητέρα και τον εραστή της, με έναν τρόπο που σόκαρε ολόκληρη την Αμερική. Το αθώο αυτό θύμα έγινε πρωτοσέλιδο στους Times της Νέας Υόρκης και εξαιτίας του άλλαξαν νόμοι στις ΗΠΑ. Έκτοτε, μαζί με τη Μαρίνα, τη σύζυγό μου, αναζητήσαμε τρόπους να κάνουμε κάτι, να αναλάβουμε δράση υπέρ των κακοποιημένων παιδιών, προφανώς στην δική μας πατρίδα. Έτσι δημιουργήσαμε την οργάνωση «Ελίζα» (www.eliza.org.gr). Στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση του κοινού, στο να ανοίξουμε τα μάτια, τα αφτιά και το μυαλό του κόσμου στο πρόβλημα. Καταρτίσαμε προγράμματα επιμόρφωσης για τους άμεσα εμπλεκόμενους: γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς. Παράλληλα προσπαθούμε να βοηθήσουμε γονείς, ώστε να εμποδίσουμε την επιδείνωση του προβλήματος της παιδικής κακοποίησης».

Βίος και πολιτεία

Ο Μισέλ ντε Γκρες έχει γεννηθεί στη Ρώμη, στις 7 Ιανουαρίου 1939. Είναι γιος του πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδος και της πριγκίπισσας της Ορλεάνης, Φραγκίσκης ντε Γκιζ, αδελφής του Ερρίκου, Κόμη των Παρισίων. Ο πατέρας του, το τελευταίο τέκνο του βασιλιά Γεωργίου Α’, απεβίωσε όταν ο Μιχαήλ ήταν μόλις ενός έτους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο μικρός Μιχαήλ μετακόμισε με την μητέρα του στο Μαρόκο. Εκεί εγκαταστάθηκε στο σπίτι της γιαγιάς του, τη μητέρα της Φραγκίσκης. Κατόπιν έμειναν για μερικά χρόνια στην Μάλαγα της Ισπανίας, έως ότου το 1948 εγκατασταθούν τελικά στο Παρίσι. Το 1953 η Φραγκίσκη πεθαίνει και ο πρίγκιπας Μιχαήλ ζει με τον οικογένεια του θείου του, Κόμητα των Παρισίων. Φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο στη Γαλλία και ακολούθως πήρε πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο της Ρώμης το 1960.

Το επόμενο βήμα για τον Μισέλ ντε Γκρες, όλως παραδόξως, ήταν η εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων στην Ελλάδα. Την οποίαν επισκέφθηκε για πρώτη φορά ειδικά για να υπηρετήσει επί τέσσερα χρόνια στο σώμα του Ιππικού-Τεθωρακισμένων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Βέβαια, ο βασιλιά Παύλος δέχτηκε τον Μισέλ σαν δικό του παιδί και τον φιλοξένησε πρόθυμα στην Αθήνα και το Τατόι.

Το 1965, και πάλι παραβιάζοντας τις βασιλικές συνήθειες, το πρωτόκολλο, τις στερεότυπες αντιλήψεις κ.λπ., ο Μισέλ ντε Γκρες αποφασίζει να παντρευτεί μια «κοινή θνητή», την Μαρίνα Καρέλλα, κόρη του βιομηχάνου Θεόδωρου Καρέλλα και της Ελένης Χαλικιοπούλου. Για χάρη της ο Μισέλ παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα διαδοχής στον θρόνο του Ελληνικού Βασιλείου. Με την Μαρίνα, η οποία είναι καλλιτεχνική φύση και σπούδασε εικαστικά στην σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τον Γιάννη Τσαρούχη, ενώ μαθήτευσε και στον μεγάλο ζωγράφο Όσκαρ Κόκοσκα, ο Μισέλ ντε Γκρες απέκτησε δύο κόρες, τις πριγκίπισσες Αλεξάνδρα και Όλγα της Ελλάδας, το 1968 και το 1971 αντίστοιχα. Από το 1965 ως το 1972 η οικογένεια του Μισέλ ντε Γκρες έζησε στην περιοχή του Αμαρουσίου, πίσω από το Κτήμα Συγγρού.

Τότε ο Μισέλ ντε Γκρες ανακάλυψε την κλίση του στο γράψιμο. Το πρώτο του βιβλίο, που εκδόθηκε το 1970, είχε τίτλο «Ιστορία, αδερφή μου, υπάρχει μέλλον;» για το οποίο τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Cazes. Με την Μαρίνα να εκθέτει τη δουλειά σε αίθουσες τέχνης ανά τον κόσμο και τον Μισέλ να κάνει ιστορική έρευνα πριν από τη συγγραφή κάποιου βιβλίου του, ο χρόνος κυλούσε μεταξύ Παρισίων και Νέας Υόρκης, όπου και διέμειναν για 13 χρόνια.

«Έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση, να επιλέξουμε ανάμεσα σε Αμερική και Ευρώπη» γράφει ο Μισέλ ντε Γκρες. Και καταλήγει στο ότι «επιλέξαμε να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Γυρίσαμε στο Παρίσι, κατόπιν στην Αθήνα και αργότερα στην Πάτμο. Οι σταδιοδρομίες μας εξακολούθησαν να εξελίσσονται. Η Μαρίνα έκανε εκθέσεις στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και αλλού, ενώ εγώ εξέδιδα ιστορικά μυθιστορήματα, καθώς και βιβλία για τις καλές τέχνες και τη φωτογραφία. Οι δύο κόρες μας μεγάλωσαν: Τελείωσαν το πανεπιστήμιο και παντρεύτηκαν. Τώρα είμαστε περήφανοι παππούδες τεσσάρων αγοριών και ενός κοριτσιού».

Κλείσιμο
Το 2005 ο Μισέλ ντε Γκρες συνέγραψε την αυτοβιογραφία του, η οποία, είναι εξίσου συναρπαστική με τα λογοτεχνικά του έργα, καθώς ο βίος του είναι αρκούντως μυθιστορηματικός αφ' εαυτού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης