«Προ-Ίμια Πολέμου»: Το θρίλερ των ελληνοτουρκικών κρίσεων

O δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς εξιστορεί και αναλύει τις κρίσεις Ελλάδας - Τουρκίας, από τα Σεπτεμβριανά του 1955 έως το 2018

Η νέα έκδοση του βιβλίου «Προ-Ίμια Πολέμου», του δημοσιογράφου Κώστα Μαρδά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης (πρώτη έκδοση 2005, Ποντίκι ) εν όψει των 23 χρόνων από την κρίση των Ιμίων, που κορυφώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1996.


Πρόκειται για μια συμπληρωματική έκδοση 800 σελίδων μέσα από τις οποίες ο συγγραφέας εξιστορεί και αναλύει τις κρίσεις Ελλάδας - Τουρκίας, από τα Σεπτεμβριανά του 1955 έως το 2018, καταλήγοντας σε κανόνες διαχείρισης κρίσεων με δεδομένη την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Κάνοντας μια αναψηλάφηση των κρίσεων που έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου (1955, 1964, 1967, 1974, 1976, 1987, 1996) σημειώνει ημερολογιακά την επιθετικότητα της Άγκυρας, αλλά ταυτόχρονα επισημάνει τα λάθη χειρισμών σε επίπεδο ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και τους παρορμητισμούς από εξωθεσμικούς παράγοντες.

Αναλυτικά, το πόνημα-αφήγημα, στη νέα εμπλουτισμένη ενότητα 1996-2018:

- Καταγράφει την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση σε συνδυασμό με τις εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες, φωτίζοντας τις κινήσεις εκάστης πλευράς σε σχέση με την πολιτική της Ουάσινγκτον στα Βαλκάνια, στην Κεντρική Ευρώπη, στην Ευρασία, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική, στο πλαίσιο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και του νέου διπολισμού Ουάσινγκτον - Μόσχας.

- Υπογραμμίζει τη χλιαρή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας.

- Προχωρεί στην ανάλυση ειδικών θεμάτων, όπως ο «πολεμικός χριστιανισμός» του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου που πυροδοτήθηκε μετά την ήττα των Ιμίων σε αντίστιξη με «την πολιτική του ζεϊμπέκικου» τού τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, που όμως δεν κατάφερε να οδηγήσει στον «εξευρωπαϊσμό του θηρίου».

- Διερευνά τον «θρυλούμενο» ρόλο του Ατλαντικού Ευρωστρατού, το φαινόμενο Ερντογάν, τον πόλεμο της εικόνας, τη μάχη των Navtex, τις παραβιάσεις-αναχαιτίσεις χωρίς όρια.

- Τεκμηριώνει την αποτροπή του Grexit με προσωπική ανάμειξη του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα λόγω της στρατηγικής αξίας του Αιγαίου για τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, με κομβικό σημείο τη Βάση της Σούδας.




- Αξιολογεί τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο ως στρατηγικό όπλο της Άγκυρας στην αποσταθεροποίηση των ελληνοτουρκικών συνόρων και κατ’ επέκταση την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Δίνει ιδιαίτερη διάσταση στον πόλεμο των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και υπογραμμίζει την ενεργειακή-στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ - Αιγύπτου απέναντι στον «θαλάσσιο Αττίλα».

- Εντοπίζει την επενέργεια των fake news –των παραπλανητικών ειδήσεων– που άκριτα αναμεταδίδουν ορισμένα ελληνικά και τουρκικά μίντια, φορτίζοντας επικίνδυνα την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κρατών.

- Αναφέρεται «στην ανάγκη καλλιέργειας μιας στρατηγικής κουλτούρας χωρίς εθνικισμό και εθνομηδενισμό».

Όπως υπογραμμίζει, ο Κώστας Μαρδάς, στην τελική ενότητα των συμπερασμάτων του πονήματός του: «Μια κρίση ενδέχεται να προσλάβει τραγική εξέλιξη όχι μόνο από την ιδεοληψία των εξτρεμιστών, αλλά και από την ανεπάρκεια των μετριοπαθών. Και προσοχή: Η παρόρμηση είναι η συνταγή της ήττας!».

Το βιβλίο, που είναι γραμμένο σε αφηγηματικό ύφος με επίκεντρο τους πρωταγωνιστές πολιτικούς ηγέτες Ελλάδας - Τουρκίας, περιλαμβάνει 20 πίνακες και 60 φωτογραφίες, καθιστώντας τα περίπλοκα θέματα στρατηγικής ένα θρίλερ Ιστορίας αλλά και επικαιρότητας. Χρήσιμο για κάθε πολίτη που θέλει να έχει γνώση όλων των πλευρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr