57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «New look» με 221 ταινίες σε έξι αίθουσες

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «New look» με 221 ταινίες σε έξι αίθουσες

Προσβασιμότητα σε θεατές με αναπηρία και σε... σινεφίλ σκύλους-οδηγούς τυφλών - Πρεμιέρα με το «Patterson» του Τζιμ Τζάρμους

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «New look» με 221 ταινίες σε έξι αίθουσες
Με... νέο, «μεταμοντέρνο look» (είναι ενδεικτικά τα «get new ideas», τρία επίσημα trailers που σκηνοθέτησε ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και στα οποία αμφισβητείται αισθητικά ακόμα και το «Βασικό Ένστικτο»), με νέα οπτική ταυτότητα (αυτή της απόλυτα σύγχρονης κινηματογραφικής αφίσας που σχεδίασε ο Δημήτρης Παπάζογλου), με 221 συνολικά ταινίες που περιμένουν τους θεατές στις έξι αίθουσες προβολών (τέσσερις στο Λιμάνι και οι δυο αίθουσες του «Ολύμπιον»), με θέματα που «απασχολούν τον κόσμο που μας περιβάλλει, τον εσωτερικό μας κόσμο αλλά και...που δεν ξεχνούν ότι ο κινηματογράφος είναι και ψυχαγωγία» -όπως έλεγε σήμερα ο Ορέστης Ανδρεαδάκης στην... πρεμιέρα του, ως καλλιτεχνικού διευθυντή του ΦΚΘ, το Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δηλώνει έτοιμο για μια ακόμη διοργάνωση, αλλά, κυρίως, για μια νέα φάση διοργανώσεων.

Τα τμήματα (Διεθνές πρόγραμμα, από φέτος προστίθεται και το ελληνικό, «Εκτός συναγωνισμού», «Ματιές στα Βαλκάνια», «Ανοιχτοί Ορίζοντες», ειδικές προβολές, mastercalass, αφιερώματα, παράλληλες εκδηλώσεις και «Αγορά») παραμένουν τα ίδια -«όπως τα έστησαν οι προηγούμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές, Μισέλ Δημόπουλος, Δέσποινα Μουζάκη και Δημήτρης Ειπίδης, τους οποίους και ευχαριστούμε»- συμπλήρωνε χαρακτηριστικά ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. Η «οπτική ταυτότητα» όμως άλλαξε.

Τις μικρές «αισθητικές» αλλαγές του φεστιβάλ (πέραν της οπτικής ταυτότητάς του) συνθέτουν:

- Η προσβασιμότητα στο Φεστιβάλ για θεατές με αναπηρία: Με χορηγό το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, βελτιώνει την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του και μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως. Βελτιώνονται οι ράμπες, διαμορφώνονται κατάλληλα τα ταμεία και τροποποιούνται οι χώροι υγιεινής για άτομα με αναπηρία, αλλά και για εμποδιζόμενα πρόσωπα. Στην Προβλήτα Α' θα δημιουργηθούν σταδιακά διάδρομοι ανεμπόδιστης μετακίνησης για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και όρθιες αναπηρίες, ενώ το κοινό του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους. Πρόκειται για τα φιλμ «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου και «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλλα, που θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή, ενώ 17 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους, βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές.

Στις αίθουσες θα είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι…σινεφίλ σκύλοι-οδηγοί τυφλών, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ (Braille), καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Επίσης, οι τελετές έναρξης, λήξης, καθώς και οι δυο προβολές καθολικής προσβασιμότητας, θα έχουν διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [ΕΝΓ].
Κλείσιμο

- Η κατ’ εφαρμογή του νόμου για τον κινηματογράφο 3905 -επαναφορά του τμήματος «Φεστιβάλ ελληνικού Κινηματογράφου» με την προβολή φέτος 27 ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους (16 σε πρώτη προβολή και 11 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα).

- Νέες δράσεις, βραβεία και συνεργασίες, που ανανεώνουν το τμήμα «Αγορά» του Φεστιβάλ, που φέτος περιλαμβάνει το νέο βραβείο Lab Project του Eurimages, αξίας έως και 50.000 ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνει το Locarno Industry Academy International στη Θεσσαλονίκη και αφιέρωμα στην τεχνολογία Virtual Reality (VR), μέσα από ένα ξεχωριστό masterclass που θα πραγματοποιήσει ο ειδικός στο VR, Μισέλ Ρεϊγιάκ.

Σε ερώτηση περί του «στίγματος της φετινής διοργάνωσης, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, συνεπικουρούμενος από την γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό, δήλωσαν πως «είμαστε μάλλον αρνητικοί με τις ταμπέλες αλλά αν θάπρεπε να υπάρχει ένα “στίγμα” για το φετινό φεστιβάλ, αυτό θα ήταν πως «είμαστε ανοιχτοί σε ερωτήματα».

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης δεν ξεπερνά τις 750.000 ευρώ (ποσό που συναθροίζεται από το 1/4 του ποσού των 1.400.000 των ΕΣΠΑ ήτοι 317.000 ευρώ), 150.000 ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media, ποσά από τα εισιτήρια, καθώς και από χορηγίες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, με πρόεδρο τον Αμίρ Ναντερί (Amir Naderi) - έναν απ τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Νέου Ιρανικού Σινεμά- τον πρώτο που εγκατέλειψε το Ιράν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και η τελευταία του ταινία με τίτλο «Βουνό» προβάλλεται στους Ανοιχτούς Ορίζοντες του 57ου ΦΚΘ απαρτίζεται φέτος από: τον Γαλλοτυνήσιο διευθυντή φωτογραφίας Jury Σοφιάν Ελ Φανί, τον πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο Πίτερ Σκάρλετ, τη Γαλλίδα σεναριογράφο Φρεντερίκ Μορώ και την Ελληνίδα σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ και πειραματικών ταινιών μικρού μήκους, Εύα Στεφανή.

Η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ θα ανοίξει την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016, στο Ολύμπιον, με την ταινία «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους, του αγαπημένου δημιουργού του ανεξάρτητου σινεμά.

Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016, με το δράμα εποχής «Η χορεύτρια» της Στεφανί ντι Τζιούστο, με πρωταγωνίστρια την Γαλλίδα Soko, απ’ τα πιο ανερχόμενα ονόματα στο σινεμά και ήδη αναγνωρισμένα στη μουσική, που θα δώσει το παρόν στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν δύο masterclass, ένα για την τεχνολογία Virtual Reality, από τον Μισέλ Ρεϊγιάκ και ένα ακόμη από τον 80χρονο σήμερα διευθυντή φωτογραφίας, Λουτσιάνο Τόβολι, που «φώτισε» ταινίες όπως το «επάγγελμα ρεπόρτερ».

Τα εικαστικά αφιερώματα του Φεστιβάλ είναι η έκθεση «Ψίθυροι» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και «Πρόσωπα και Χώροι» στην γκαλερί του Goethe-Institut Thessaloniki (Διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki και Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη του ΦΚΘ)

Μια συναυλία με «Μουσική για τον κινηματογράφο», σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κι ένα ιδιαίτερο -όπως και ο ίδιος άλλωστε- αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο, που αν ζούσε θα γινόταν 75 χρόνων στις 6 Νοεμβρίου (πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης