Δύο επιλογές σε μια λύση που προσαρμόζεται στις ανάγκες μας, αυτό είναι το πρόγραμμα nrg hybrid 2.0 το οποίο συνδυάζει τη σιγουριά του σταθερού τιμολογίου με την ευελιξία του κυμαινόμενου σε ένα μόνο πρόγραμμα.
«Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές»: Η βραβευμένη ταινία μυστηρίου γίνεται σειρά
Η ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια, που λατρεύτηκε από τον κόσμο και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, σε 8 επεισόδια που θα προβληθούν στην CΟSΜΟΤΕ TV τον Μάιο – Βρεθήκαμε στα γυρίσματα και μιλήσαμε με τον εμπνευστή και τους πρωταγωνιστές της
Δύο χρόνια μετά την προβολή του «Έτερος Εγώ» στους κινηματογράφους, η ταινία αστυνομικού μυστηρίου που κέρδισε κριτικούς και κοινό, μεταφέρεται στη μικρή οθόνη φιλοδοξώντας να μας ταξιδέψει, μέσα από οκτώ επεισόδια κινηματογραφικής αισθητικής, στον πολυδιάστατο κόσμο του εγκλήματος.
Υπό τον τίτλο «Έτερος εγώ - Χαμένες Ψυχές», το σενάριο του Σωτήρη Τσαφούλια πραγματεύεται μια σειρά δολοφονιών που θορυβεί τις αστυνομικές αρχές, καθώς άγνωστα σύμβολα εντοπίζονται σε κάθε τόπο εγκλήματος. Όταν όλα τα στοιχεία των ερευνών γύρω από τον δράστη σκιαγραφούν το προφίλ ενός serial killer, επιστρατεύεται -για ακόμα μία φορά- ο εκκεντρικός καθηγητής εγκληματολογίας, Δημήτρης Λαϊνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης). Ο καθηγητής καλείται να βρει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις συνεχόμενες δολοφονίες, να αποκρυπτογραφήσει τη σημασία των συμβόλων και να λύσει ακόμα ένα μυστήριο.
Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για ακόμα μια σειρά μυστηρίου, αλλά για μια ιστορία που αναδεικνύει τις έννοιες «θάρρος», «τιμιότητα», «σοφία», «γνώση», «αισθητική» και επιδρά στον ψυχισμό τόσο του ηθοποιού όσο και του τηλεθεατή, όπως λέει ο Μάνος Βακούσης, ο οποίος πρωταγωνιστεί και πάλι ως ο υπαρχηγός της αστυνομίας Απόστολος Μπαρασόπουλος. «Έχει σχέση με το εσωτερικό μας τοπίο ως ψυχογράφημα. Δεν είναι μια ιστορία για να τρομάξει κανείς, ούτε για να συγκλονίσουμε τον θεατή με εφέ. Αγγίζει τα συγκινησιακά του ανθρώπου, τα οποία ξεκινούν από το DNA του, ενώ θίγει τη σχέση που (δεν) έχουμε με το εγώ μας, μέσα από τους Άθλους του Θησέα. Φωτίζει το χάος και ταυτόχρονα την ομορφιά της κοινωνίας».
Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης δίνει τη δική του ερμηνεία ως προς την αισθητική της σειράς και τον ρόλο του: «Η βασικότερη σκέψη για τη νέα σειρά που ήταν και η πιο έξυπνη και την οποία υπηρέτησα, αφορούσε στην προσπάθεια να φέρουμε αυτόν τον κάθε χαρακτήρα σε επαφή με κάτι που βασανίζει πολλούς ανθρώπους και δεν τολμάμε να δείξουμε. Δεν είναι σκοπός να δείξουμε έναν άνθρωπο που έχει το σύνδρομο Άσπεργκερ και κινείται σε αυτό το φάσμα, αλλά αυτό που κάνουμε αυτιστικά όλοι. Τον τρόπο δηλαδή που επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε. Και με την τεχνολογία γινόμαστε όλο και πιο αυτιστικοί στον τρόπο λειτουργίας μας. Αντί να κοιταχτούμε, θα στείλουμε μήνυμα ο ένας στον άλλον. Αν ξανακοιτάξει κανείς αυτό το έργο, πέραν της αισθητικής δομής, το αποτέλεσμα της πλοκής και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, θα δει ότι οι χαρακτήρες δικαιώνονται. Είναι απλοί φυσιολογικοί άνθρωποι, δεν είναι κάτι σαν φαινόμενο. Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύει βαθιά στη ρίζα του, στην Ελλάδα, και επιλέγει να μάθει τον Πυθαγόρειο Συμβολισμό των Αριθμών, τον αποσυμβολισμό των Άθλων του Θησέα και το τι συμβολίζουν συγκυριακά στην κοινωνία μας, συγχρονισμένα μέσα στο 2019». «Ο λόγος που επέλεξα να υποδυθώ τον ρόλο του καθηγητή Λαϊνη είναι γιατί βρήκα στοιχεία τα οποία δεν τολμούσα εγώ ο ίδιος να αποδεχτώ ότι μπορεί να έχω».
Για τον σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια η σειρά μοιάζει με «μια πισίνα που ξεκινά από τους 50 πόντους νερό και φτάνει στα 5 μέτρα. Μπορείς να επιλέξεις σε ποιο βάθος θα κολυμπήσεις. Αν θες να ψυχαγωγηθείς θα το κάνεις, αν όμως θες να προβληματιστείς θα γίνει και αυτό. Είχα μια φίλη που διάβασε ένα βιβλίο ενός Σουηδού συγγραφέα, το οποίο της άλλαξε όλη της τη ζωή. Ξαναβρήκε το χαμόγελό της με αυτό, γι’ αυτό και ένιωσε την ανάγκη να πει στον συγγραφέα για την επίδραση του βιβλίου στην ίδια. Του έστειλε e-mail. Εκείνος την ευχαρίστησε, αλλά της είπε ότι τα κατάλαβε όλα λάθος και ότι δεν είχε σκοπό να περάσει το μήνυμα που πήρε εκείνη. Έκτοτε εκείνη δεν ξαναδιάβασε κανένα βιβλίο του». Εξιστορώντας αυτή την ιστορία ο Τσαφούλιας αποφεύγει να δώσει σαφή απάντηση για τα μηνύματα της τέχνης του. Για τον εξής λόγο: «τα έργα τέχνης δεν έχουν λυσάρια. Ο,τι πει η ταινία στην ψυχή σου, αυτή είναι η αλήθεια της. Αν καλύψει ένα κομμάτι της ψυχής σου και σε αγαλλιάσει, το να έρθω εγώ και σου πω ότι η σειρά λέει κάτι άλλο, είναι κακό για την ψυχή σου, για την ψυχή της ταινίας και για το νόημα της. Κοιτάμε όλοι το ίδιο, αλλά δεν βλέπουμε όλοι το ίδιο πράγμα. Στους κεντρικούς της άξονες, όμως, ελπίζω ότι θα πάει τον θεατή ένα βήμα παρακάτω ως προς τα ερωτηματικά που έχει ο καθένας με τον εαυτό του. Αυτή είναι η ομορφιά της τέχνης».
Για τους πρωταγωνιστές της σειράς, ωστόσο, σπεύδει να συμπληρώσει: «Πρόσφατα ο Πυγμαλίων μού έφερε μια φωτογραφία μας από μια ιδιαίτερη στιγμή γυρίσματος του πρώτου «Έτερος Εγώ», στην οποία έγραφε με μεγάλα γράμματα: «όταν είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις, θυμήσου τον λόγο που σε έκανε να θες να ξεκινήσεις». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η αθωότητα και η αγνότητα όλων των χαρακτήρων της σειράς– πώς μπορούν να μπερδεύονται στα πράγματα χωρίς να χάνουν το μέτρο – ακόμα κι αν κάποια στιγμή ξεφύγουν του προσανατολισμού τους, αλλά χωρίς να χάσουν τον βασικό τους άξονα».
Ο Πέτρος Λαγούτης δηλώνει μαγεμένος από όλη την παραγωγή. «Ήμουν λάτρης της ταινίας, πολύ πριν με πάρει ο Σωτήρης τηλέφωνο. Την είχα δει τρεις φορές στο σινεμά. Μαγεύτηκα». Ο Λαγούτης, προστέθηκε στον καστ ως νέος χαρακτήρας, ο οποίος παίζει τον Παντελή. «Είμαι αστυνομικός και βοηθός του υπαρχηγού της αστυνομίας Αποστόλη Μπαρασόπουλου, οπότε συνεργάζομαι και με τον καθηγητή Λαΐνη. Μπήκα στην υπηρεσία έναν χρόνο μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας και μαθαίνω για τη νέα αυτή υπόθεση αφού εμφανίζεται στο τμήμα ο Λαΐνης με ένα κομμένο δάχτυλο».
Ο Λαγούτης σχολιάζει και τις ασυνήθιστες για τα ελληνικά δεδομένα συνθήκες της παραγωγής. «Για εμάς τους ηθοποιούς το να βρεθούμε σε ταινίες τέτοιου τύπου, τέτοιας θεματολογίας, τέτοιας αισθητικής και σεναρίου είναι σπάνιο. Η συγκεκριμένη σειρά είναι ένα επίπεδο παραπάνω από οτιδήποτε άλλο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά».
«Μακάρι να υπήρχαν και άλλες ευκαιρίες για τους ηθοποιούς, τους Έλληνες σκηνοθέτες, τους διευθυντές φωτογραφίας και τα συνεργεία να μπορούν να κάνουν τέτοιες δουλειές. Εγώ το ονειρευόμουν» προσθέτει ο Δαδακαρίδης, ενώ ο Βακούσης σημειώνει: «Σε αυτή την εμπειρία, ίσως είναι η πρώτη φορά που σέβεται σε κάθε επίπεδο η παραγωγή με τον Σωτήρη Τσαφούλια και τους συνεργάτες του τον εργαζόμενο. Ο ηθοποιός σε αυτή την παραγωγή έχει αξιοπρέπεια».
Σημείωση:
Το σενάριο της σειράς, είναι μια ιδέα των Σωτήρη Τσαφούλια και Παναγιώτη Ιωσηφέλη. Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσαφούλιας υπογράφει το σενάριο, σε συνεργασία με την Κατερίνα Φιλιώτου, και τη σκηνοθεσία. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, στον ρόλο του καθηγητή Λαϊνη, ο Μάνος Βακούσης, που υποδύεται τον υπαρχηγό της αστυνομίας Απόστολο Μπαρασόπουλο και ο Πέτρος Λαγούτης. Στη σειρά επίσης εμφανίζονται οι Βίκυ Παπαδοπούλου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Βασίλης Ρίσβας, Κατερίνα Διδασκάλου, Σπύρος Παπαδόπουλος.
Η σειρά «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές» είναι μια παραγωγή της COSMOTE TV, ενώ η εκτέλεση παραγωγής γίνεται από την εταιρεία BLONDE.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr