Συμφωνία Βάγκερ στη Γερμανία από ορχήστρα του Ισραήλ

Στο φεστιβάλ Bayreuth που «ίδρυσε» ο ίδιος ο Ριχάρδος Βάγκνερ το 1876, στην γενέτειρά του, αυτή την χρονιά πήρε μέρος και ορχήστρα από το Ισραήλ ερμηνεύοντας έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, αυστηρά «απαγορευμένα» στην χώρα τους, μέχρι πρότινος.

Το 100ο Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής και όπερας του Bayreuth (Bayreuther Festspiele) στην Γερμανία είναι ένα από τα μεγαλύτερα, γνωστότερα και πιο σημαντικά ετήσια μουσικά γεγονότα παγκοσμίως.

Ειδικότερα, μάλιστα φέτος όλα είχαν ακόμα σημαντικότερη σημασιολογική σημασία. Στο φεστιβάλ που «ίδρυσε» ο ίδιος ο Ριχάρδος Βάγκνερ το 1876, στην γενέτειρά του, αυτή την χρονιά πήρε μέρος και ορχήστρα από το Ισραήλ ερμηνεύοντας έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, αυστηρά «απαγορευμένα» στην χώρα τους, μέχρι πρότινος.

Ο Βάγκνερ λατρεύτηκε από τους ναζιστές και υποστηρικτές του Χίτλερ και κατ’ επέκταση μισήθηκε έμμεσα από τους Εβραίους.

Όμως, προς έκπληξη όλων, ίσως ακόμα και των ίδιων των μουσικών, η Ορχήστρα δωματίου του Ισραήλ (OCI) ερμήνευσε υπό την διεύθυνση  του μαέστρου Roberto Paternostro το συμφωνικό ποίημα Siegfried Idyll.

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου που ορχήστρα του Ισραήλ ερμήνευσε Βάγκνερ και μάλιστα στην Γερμανία. Δυστυχώς, ακόμα και ο ίδιος ο καλλιτέχνης υπήρξε λάτρης των ιδεών και πρακτικών του Χίτλερ και φανατικός αντισημίτης.

Ακόμα και στα ραδιόφωνα του Ισραήλ ο Βάγκνερ είναι ταμπού. Ταμπού που κατάφερε να «διαρρήξει» η εν λόγω ορχήστρα.

Βέβαια, για να αποδίδονται τα του Καίσαρως τω Καίσαρι, η αρχή είχε γίνει ήδη από το 2001 οπότε και ο Αργεντινο-Εβραίος μαέστρος Daniel Barenboïm έπαιξε με την Φιλαρμονική του Βερολίνου ένα απόσπασμα του βαγκνερικού έργου Τριστάνος και Ιζόλδη…στην Ιερουσαλήμ. 

Δέκα χρόνια μετά, η πολεμική παραμένει στο Ισραήλ όμως οι υπεύθυνοι του γερμανικού φεστιβάλ και πολύ περισσότερο η  Katharina Wagner, δισέγγονη του συνθέτη και συνδιοργανώτρια του Bayreuther Festspiele αντιμετώπισε την απόφαση των Εβραίων μουσικών με θετική ματιά λέγοντας πως, «σεβόμαστε απεριόριστα την θαρραλέα απόφαση των  μουσικών».

Το κονσέρτο άνοιξε με τον Εθνικό Ύμνο του Ισραήλ (Hatikva) και θα συμπεριλαμβάνει και έργα συνθετών που είχαν απαγορευθεί από το Τρίτο Ράιχ, όπως των Μάλερ και Μέντελσον.

Πηγή: Le Monde
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr