Ποιος ήταν ο θρυλικός Kurt Cobain των Nirvana

Ποιος ήταν ο θρυλικός Kurt Cobain των Nirvana

Η ταραχώδης ζωή, τα ατέλειωτα πάρτι, ο εθισμός στα ναρκωτικά, ο έρωτας με την Courtney Love και η τεράστια επιτυχία του «Smells Like Teen Spirit» - Ο θάνατος, όπως και η ζωή, του Cobain επηρέασαν τη μουσική σκηνή σε τέτοιο βαθμό ώστε ουδείς μπορεί να πει «Nevermind», όπως ήταν ο τίτλος του άλμπουμ που πούλησε 75 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο

Ποιος ήταν ο θρυλικός Kurt Cobain των Nirvana
Πέρασαν 20 χρόνια από τη μέρα που ο Kurt Cobain έφυγε από τη ζωή. Ο τραγουδιστής των Nirvana βρέθηκε νεκρός στις 8 Απριλίου του 1994, από τον ηλεκτρολόγο Gary Smith, που πήγε στο σπίτι για να κάνει κάποια εργασία.

Η αστυνομία είχε δηλώσει ότι ο Cobain αυτοκτόνησε με όπλο, όταν ήταν μόλις 27 ετών.

Κλείσιμο
Ο επικεφαλής ιατροδικαστής από το Σιάτλ αποφάνθηκε ότι ο Cobain είχε αυτοκτονήσει τρεις μέρες νωρίτερα - στις 5 Απριλίου - λίγες μόνο ημέρες αφού είχε βγει από κλινική αποκατάστασης.

Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έδινε τη δική του μάχη με την ηρωίνη και την κατάθλιψη.



Δεν μπορούσε, μάλιστα, να διαχειριστεί με ευκολία την φήμη και τη δημόσια εικόνα του, αλλά και τις επαγγελματικές και προσωπικές πιέσεις γύρω από τον ίδιο και τη σύζυγό του, τη μουσικό Courtney Love.

Η αστυνομία αποκάλυψε  νέα στοιχεία για το θάνατο του τραγουδιστή, πριν από μερικές ημέρες. Σχεδόν 20 χρόνια μετά την αυτοκτονία του, στο φωτογραφικό εργαστήριο της αστυνομίας του Σιάτλ βρέθηκαν τέσσερα φιλμ σφραγισμένα μέσα σε σακούλες. Αστυνομικοί από το Σιάτλ δήλωσαν ότι οι φωτογραφίες από τη σκηνή ήταν πιο καθαρές από τις προηγούμενες φωτογραφίες και δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης - αλλά η νέα έρευνα σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει.





Τα παιδικά χρόνια του Cobain και η ζωή πριν τους Nirvana

Γεννημένος στο Aberdeen της Washington στις 20 Φεβρουαρίου του 1967, ο Cobain προερχόταν από μια μικροαστική οικογένεια, που δεν είχε σχέση με τον κόσμο της showbiz.

Η μητέρα του ήταν σερβιτόρα και ο πατέρας του μηχανικός. Παρόλο που οι γονείς του δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη ενασχόληση με τη μουσική, ο θείος του, Chuck Fradenburg, ήταν μέλος του συγκροτήματος «The Beachcombers» - και κάπως έτσι ο Cobain ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής. Από μικρή ηλικία ο Kurt έδειξε την αγάπη του για την τέχνη και την μουσική.  

Ο χαρισματικός τραγουδιστής είχε πολύ στενές σχέσεις με την μικρή του αδερφή, Kim, η οποία γεννήθηκε το 1971.



Το διαζύγιο των γονιών του, όταν ο Cobain ήταν 9 ετών, ήταν κάτι που του στοίχισε αρκετά και βρήκε... καταφύγιο σε μια κιθάρα που είχε κάνει δώρο ο θείος του. Και κάπως έτσι άρχισε να ασχολείται με την punk rock και να παίζει σε τοπικά συγκροτήματα της περιοχής του.
Στην εφηβεία του, είχε διάφορα θέματα με την αστυνομία και είχε συλληφθεί την ώρα που έγραφε με σπρέι στους τοίχους κάποιου κτιρίου.

Λίγους μήνες αργότερα, έκανε τη δική του μπάντα, με τίτλο Fecal Matter, και ηχογράφησε μερικά κομμάτια, όμως η μπάντα δεν κράτησε για πολύ.

Ο Charles Cross είχε γράψει την βιογραφία του σταρ με τίτλο «Πιο παραδεισένιος και από τον παράδεισο», ενώ πριν από ένα περίπου μήνα υπήρξε και η συνέχεια με τίτλο, «Εδώ είμαστε τώρα: Η τελευταία επίδραση του Kurt Cobain».




Και τότε δημιουργήθηκαν οι Nirvana

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την ατυχή προσπάθειά του με το πρώτο του γκρουπ και ο Kurt συνάντησε τον Krist Novoselic, έναν ακόμα μουσικό με λατρεία στην punk rock.

Οι δυο τους έκαναν πρόβες στο κομμωτήριο(!) της μητέρας του Krist και σύντομα ο Kurt έπεισε τον φίλο του ότι ήρθε η ώρα να κάνουν τη δική τους μπάντα. Και κάπως έτσι το 1985 δημιουργήθηκαν οι Nirvana.



Μέρος πλέον της μουσικής σκηνής του Σιάτλ, οι Nirvana έκαναν το ντεμπούτο τους με το άλμπουμ Bleach, που κυκλοφόρησε το 1989. 

Γνώρισαν την απόλυτη επιτυχία με το hit «Smells Like Teen Spirit», από το δεύτερο άλμπουμ τους «Nevermind», πουλώντας πάνω από 25 εκατομμύρια άλμπουμ στις ΗΠΑ και πάνω από 75 εκατ. παγκοσμίως.

Ο Cobain χαρακτηρίστηκε «ο εκπρόσωπος μιας γενιάς» μιας και το Smells Like Teen Spirit είχε τρομερό αντίκτυπο στο κοινό.






Cobain και Courtney Love

Πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ Nevermind, ο Cobain γνώρισε την τραγουδίστρια Courtney Love σε μία συναυλία στο Λος Άντζελες το 1990. Λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά ο Cobain και η Love έγιναν ζευγάρι παρά την απόσταση που υπήρχε μεταξύ τους, μιας και οι δυο τους βρίσκονταν σε ξεχωριστές περιοδείες. Το ειδύλλιό τους έγινε, μάλιστα, πιο γνωστό και από τη μουσική τους.

Τον Φεβρουάριο του 1992, παντρεύτηκαν και απέκτησαν την κόρη τους, Frances Bean Cobain τον Απρίλιο. Ήταν ευρέως γνωστό ότι το ζευγάρι έκανε από κοινού χρήση ναρκωτικών και ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας στην παραλία Waikiki στη Χαβάη., ίσως και λόγω της εγκυμοσύνης της Love.



Η Courtney, δε, είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή της στο Vanity Fair to 1992 ότι έκανε χρήση ηρωίνης προτού γίνει γνωστό ότι θα έφερνε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Μετά τις δηλώσεις αυτές, το ζευγάρι δέχτηκε εντονότατη κριτική και η Love στην πορεία διέψευσε ότι είχε κάνει αυτές τις δηλώσεις.



Όσο για τη σχέση τους; Ήταν και αυτή ροκ – όπως οι ίδιοι. Στις 4 Μαρτίου του 1994, ο Cobain έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με υπερβολική δόση ναρκωτικών και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο από τη γυναίκα του σε κώμα. Έπειτα, ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για ατύχημα και ο τραγουδιστής των Nirvana δεν ήθελε να αυτοκτονήσει...



 


Όλα γύρω από τον θάνατό του 

Μετά το πρώτο περιστατικό με τα ναρκωτικά, ο Cobain αποσύρθηκε στο σπίτι του στο Seattle και έκανε σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις.

Βρέθηκε νεκρός στις 8 Απριλίου του 1994 στο σπίτι του. Είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι. 

Ο ηλεκτρολόγος Gary Smith βρήκε τυχαία τον σταρ νεκρό, επειδή επισκέφτηκε το σπίτι, προκειμένου να κάνει κάποιες εργασίες. Αλλά ο Cobain ήταν ήδη νεκρός τρεις ημέρες. Μάλιστα, ο ηλεκτρολόγος είχε δηλώσει ότι είχε βρει και ένα χαρτί στο οποίο ο Kurt είχε γράψει «Σ' αγαπώ, σ' αγαπώ», χωρίς να γράφει σε ποιον αναφερόταν.

Προτού βάλει το πιστόλι στον κρόταφο, η αστυνομία δήλωσε ότι ο Cobain είχε πάρει υπερβολική δόση ηρωίνης.



Λίγες εβδομάδες πριν τη δολοφονία του, η αστυνομία είχε ξαναπάει σπίτι του, μιας και ο τραγουδιστής είχε κλειστεί σε ένα δωμάτιο και απειλούσε να βάλει τέλος στη ζωή του, έχοντας στα χέρια του ένα όπλο.

Ωστόσο, ο Cobain διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς ότι δεν θα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Όμως, η αστυνομία μετά από μερικές εβδομάδες επισημοποίησε ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα αυτοχειρίας.



Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έσπευσαν στο Σιάτλ για την κηδεία του, όπου η 49χρονη Love, διάβασε το σημείωμα αυτοκτονίας του Cobain. Η ίδια έδωσε και μερικά από τα ρούχα του στους θαυμαστές του.

Θαυμαστές του από όλο τον κόσμο θρηνούσαν το χαμό του αγαπημένου τους τραγουδιστή και ένα χρόνο αργότερα, οι Nirvana έβγαλαν το τελευταίο τους άλμπουμ, Unplugged In New York.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης