Λίνα Μενδώνη: Κατατέθηκε η έκθεση βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ, θα ελεγχθεί άμεσα

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε στη Βουλή  πως η Πολιτεία θα πρέπει να ακολουθήσει μία διαδικασία νόμιμη και αποδοτική  - Οι θέσεις των δημιουργών 

Από τον έλεγχο της μελέτης βιωσιμότητας, που κατατέθηκε σήμερα, θα εξαρτηθεί εάν θα λάβει άδεια λειτουργίας η ΕΔΕΜ, ο νέος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΟΣΔ) υπέρ του οποίου τάσσεται μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων δημιουργών. Τα παραπάνω ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στη Βουλή, μετά από σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις που δέχτηκε από τους βουλευτές Π.Σκουρολιάκο και Γ. Δελή.

«Σήμερα η ΕΔΕΜ προσκόμισε την μελέτη βιωσιμότητας. Αυτή την μελέτη θα την ελέγξει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ο οποίος με βάση τις διατάξεις του νόμου θα εισηγηθεί για το πώς θα προχωρήσουμε από δω και πέρα» ενημέρωσε η κυρία Μενδώνη.

Λίγο νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού θέλησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους επέμεινε να κατατεθεί μελέτη βιωσιμότητας – σύμφωνα με τους δημιουργούς της ΕΔΕΜ δεν ήταν υποχρεωτική από το νόμο – υπογραμμίζοντας πως «η Πολιτεία θα πρέπει να ακολουθήσει μία διαδικασία, που να είναι νόμιμη, αποδοτική και αποτελεσματική για τη λειτουργία κάθε οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, επ’ ωφελεία των δημιουργών και με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας, όχι μόνο γιατί ο χώρος έχει τραυματιστεί στο πρόσφατο παρελθόν -από την ΑΕΠΙ- αλλά κυρίως γιατί οι οργανισμοί αυτοί διαχειρίζονται τα χρήματα των δημιουργών για λογαριασμό των δημιουργών».

Πρόσθεσε δε πως «εκτός από τους δημιουργούς υπάρχουν και οι χρήστες, επιχειρήσεις και οργανισμοί, που χρειάζονται τη μουσική δημιουργία, προκειμένου να επιτελέσουν τον ρόλο τους. Επιχειρήσεις που προσφέρουν εργασία, συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη κλπ. και αξιώνουν και εκείνοι -και δικαιολογημένα- να υπάρχει ένας οργανισμός ή να υπάρχουν οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, οι οποίοι να είναι αξιόπιστοι και κυρίως διαφανείς στη λειτουργία τους».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη, έχει πλέον τεθεί επί τάπητος ένας σχεδιασμός σχετικά με το πώς το ΥΠΠΟΑ σκοπεύει να χειριστεί, από δω και στο εξής, το φλέγον θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων: «Από τη στιγμή που ο ΟΠΙ θα μελετήσει και θα εισηγηθεί για την έκθεση βιωσιμότητας, θα ακολουθηθεί η διαδικασία για την αδειοδότηση, εφόσον όλα είναι καλά. Από κει και πέρα, θα βγει η κοινή υπουργική απόφαση, και σας τονίζω ότι ήδη αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΟΠΙ έλεγχος στην ΕΥΕΔ ώστε να ελεγχθεί η μέχρι τώρα διαχείριση, η ορθή πληρωμή των οφειλομένων στους δικαιούχους, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν και που μπορούν να μεταβιβαστούν».

Όσον αφορά στη νέα Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη η υπουργός Πολιτισμού εξήγησε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε έναν ΟΣΔ και έναν μια ΑΟΔ: «Δεν αδειοδοτήθηκε Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Γνωστοποιήθηκε ανεξάρτητη οντότητα διαχείρισης (ΑΟΔ). Πρόκειται για εντελώς διαφορετικά νομικά μορφώματα. Της αυτόνομης οντότητας δεν υπάρχει η υποχρέωση συλλογικής διαχείρισης. Αφορά μόνο τους δημιουργούς, οι οποίοι έχουν εκχωρήσει το σχετικό δικαίωμα στη συγκεκριμένη οντότητα».
Οι εκπρόσωποι της ΕΔΕΜ πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς. Εδώ με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά


Η ανακοίνωση της ΕΔΕΜ
Να σημειώσουμε εδώ πως οι δημιουργοί της ΕΔΕΜ, με πρόσφατη ανακοίνωσή τους, ξεκαθάρισαν πως «η απόφαση για την όποια ενδεχόμενη συνεργασία με φορείς που έχουν διατυπώσει επίσημα την πρόθεσή τους προς την ΕΔΕΜ, θα ληφθεί σαφώς μετά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας της, μετά τη συνεκτίμηση των όποιων προτάσεων έχουν υποβληθεί επίσημα και μόνο από το Σώμα των μελών της Γενικής Συνέλευσης της που θα πραγματοποιηθεί εύλογα και έγκυρα μετά τη λήψη της αναφερθείσης άδειας».

Η Αυτοδιαχείριση
Η Αυτοδιαχείριση του Γιάννου Γλέζου, ο Οργανισμός που λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια στη σκιά της ΑΕΠΙ, ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκινά η αποστολή εκκαθαρίσεων στα μέλη της, για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2019, ενώ στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει την ελπίδα πως «ο συνεχιζόμενος κατακερματισμός της αγοράς που πλήττει σοβαρά το πνευματικό δικαίωμα και συρρικνώνει τις αμοιβές των Δημιουργών θα δώσει σύντομα τη θέση του σε έναν και μοναδικό, μη κερδοσκοπικό, αυτοδιαχειριζόμενο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης που θα στεγάσει το σύνολο του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου».

Να θυμίσουμε πως η Αυτοδιαχείριση προσέφυγε στο ΣΤΕ εναντίον της πρόσφατης απόφασης του ΥΠΠΟΑ για δίμηνη αναστολή της λειτουργίας και κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα οπότε δικαιούται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να εισπράττει και να απονέμει χρήματα έναντι πνευματικών δικαιωμάτων. Όπως σημείωσε, ωστόσο, στη ομιλία της στη Βουλή η κυρία Μενδώνη «δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία».

Η πρόταση του GEA
Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες, προέκυψε και μία ακόμη πρόταση σχετικά με την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει, τα τελευταία χρόνια, ο χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός GEA, που εκπροσωπεί μουσικούς, ερμηνευτές – τραγουδιστές και μουσικούς παραγωγούς και διαχειρίζεται τα συγγενικά τους δικαιώματα δήλωσε πως «εφόσον δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας πνευματικού δικαιώματος και υπάρξει ανάγκη και κοινή θέληση, ο GEA θα μπορούσε να εισφέρει στην κοινή προσπάθεια το μηχανισμό του για την είσπραξη της δημόσιας εκτέλεσης και μόνο».














ς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr