«Το μήλο του Αδάμ» της Πέλας Σουλτάτου ανεβαίνει από την ομάδα ArtThalies στη Ρόδο

Μια πρωτότυπη διαδραστική παράσταση, ένα bachelor party γεμάτο ανατροπές και συγκρούσεις κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 17 Μαρτίου

Πρωταγωνιστούν η Αντιγόνη Φελέκη και Έμιλυ Κόνιαρη ενώ η μουσική παραγωγή ανήκει στον Σάββα Αθανασιάδη.

Ημερομηνίες παραστάσεων 17-19 Μαρτίου και  24-26 Μαρτίου, στο Kadmos Art Cafe.

* Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρόδου.

Λίγα λόγια για το έργο

Το μονόπρακτο “Το μήλο του Αδάμ” είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ “Ελευθερία στη Βρέμη”. Η  κατά συρροήν δολοφόνος Γκέσε Γκότφριντ μεταφέρεται από τη γερμανική επαρχία των αρχών του 19ου αιώνα στην ελληνική πρωτεύουσα του 21ου αιώνα. 

Η Έρη, με τη βοήθεια της μητέρας της Εύας, προετοιμάζεται για μπάτσελορ πάρτυ, αφού την επόμενη μέρα παντρεύεται τον Χερρ Μίλτενμπεγκερ, έναν εύπορο ηλικιωμένο ελβετό επιχειρηματία που αποφάσισε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου. Όσο διαρκούν οι προετοιμασίες, ο διάλογος ανάμεσα σε μητέρα και κόρη, στην κόψη του ξυραφιού, έμπλεος έντασης και ειρωνείας, αποκαλύπτει τα κίνητρα των δύο γυναικών για έναν γάμο καταφανώς από συμφέρον. Η Εύα, μια ώριμη, γοητευτική και επιφανής χορεύτρια, η Έρη, μια νέα γυναίκα που περνά απαρατήρητη, πρώην τοξικοεξαρτημένη, άνεργη,  έχει συνθλιβεί κάτω από το βάρος της προσωπικότητας της μητέρας της αλλά και των τριών άσπονδων φιλενάδων της, της Άρτεμης, της Αφροδίτης και της Μέλπως.  Η Έρη εναντιώνεται στην καταδυναστευτική ορμή του ανθρώπινου πολιτισμού στη συνθήκη ακραιφνούς ανταγωνισμού. Η Έρη είναι θύμα της βίας ατόμων του ίδιου φύλου, τιμωρεί όχι τους άνδρες δυνάστες, όπως η Γκέσε, αλλά τις γυναίκες δυνάστριές της, σε ένα επίπεδο συμβολικής πολυπροσωπίας ηρωίδων που ενσαρκώνουν την ενσωματωμένη πατριαρχία.

Η συγγραφέας



Η Πέλα Σουλτάτου γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται στη Δημόσια Διοίκηση και διδάσκει στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Πεζογραφία

Βιβλία για ενήλικες:
• “Τα φώτα στο βάθος” (Διηγήματα-Απόπειρα, 2013),
• “Ανκόρ” (Μυθιστόρημα- Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015),
• “Ανάποδες στροφές” (Νουβέλα- Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019),
• “Η θάλασσα δεν είναι μπλε” (Διηγήματα- Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021) 

Βιβλία για παιδιά:

  • ΜυΧαΤή ή Το Μυστήριο της Χαμένης Τηλεόρασης” (Πατάκη, 2019) 
  • Καληνύχτα θα πει η νύχτα είναι καλή” (Κέδρος, 2023, υπό έκδοση)

Θέατρο

  • Η συλλογή διηγημάτων “Τα φώτα στο βάθος” δραματοποιήθηκε στο “Από Μηχανής Θέατρο” σε σκηνοθεσία Αντρέ-Εστέρ Γκονζάλες (2014-15) 
  • Το έργο “Άλογα” διακρίθηκε στο 1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου στο «Από
    Κοινού Θέατρο» και περιλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο “Θεατρικά αναλόγια: Τα πέντε αγαπημένα έργα του κοινού” (Εκδόσεις Όστρια)
  • To μονόπρακτο “Μέρες της Αγίας Βαλπουργίας” επιλέχθηκε από το Δημοτικό
    Θέατρο Πειραιά για το Φεστιβάλ «Η δυναμική του ελληνικού λόγου στο θέατρο»
    σε σκηνοθεσία Λουκίας Μιχαλοπούλου.
  • Ο μονόλογος “Οι αμαζόνες πάντα επιστρέφουν” παραστάθηκε στο πλαίσιο των
    “Γιορτών Ρόκκας” σε σκληνοθεσία Στελλίνας Ιωαννίδου και περιλαβάνεται στον συλλογικό τόμο “Αντωνούσα Καστανάκη- Κερά μια σκηνή” (εκδόσεις Αιγόκερως)
  • Ο μονόλογος “Τα σκυλιά του κάτω κόσμου” και το μονόπρακτο “Το μήλο του Αδάμ” βρίσκονται υπό έκδοση από την Κάπα Εκδοτική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr